Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bekeményített a közgyűlés, a Haladás kénytelen volt elfogadni a szigorú feltételeket

Hiába nem akart kezességet vállalni a klub vezetősége, csak azzal együtt kapnak előre pénzt a következő évi keretükből.

Szünetet tartott a tegnapi szombathelyi közgyűlés Az új közgyűlés dönt majd a mozi büféjéről, kisegítik a Haladást, megtiltották a város nevének használatát 2019. June 18. 08:18 , amikor a Haladás 150 millió támogatási kérelmét kezdték tárgyalni. Először a frakciók külön tartottak rövid megbeszélést, majd a frakcióvezető a polgármesterrel együtt értekeztek egyet.

Nem volt egyszerű a helyzet

Nem volt egyszerű a dolog, hiszen ha nem sikerül megegyezniük, akkor a futballcsapat csődközelbe kerül, de arra is vigyázniuk kellett, hogy a közvélemény ne érzékelje úgy, hogy számolatlanul tolják a pénzt a fociba. Ami egyébként országos szinten így is van.

A Haladás még áprilisban kért 150 milliós támogatást 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 az önkormányzattól, a kérést azzal indokolták, hogy ha nem kapják meg ezt a pénzt, akkor a csapat nem indulhat a következő bajnoki szezonban.

Akkor azt is írtuk 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 , hogy összesen mintegy 600 milliót kellene előteremtenie a kft.-nek, hogy hosszabb távon is működőképes maradjon, ez a 150 millió csak az azonnali követelések teljesítését szolgálta volna.

Szigorú feltételek

Az április végi közgyűlés Megkapta a Haladás a 150 milliót, elveszik a Szombathely nevet a propagandalaptól, leváltották Takátsné Tenki Máriát 2019. April 30. 09:45 sem fogadta lelkesen a kérést, ebben az ügyben nem volt politikai vita, a képviselők közösen, konszenzussal fogadtak el egy kompromisszumos megoldást, úgy, hogy komoly feltételeket támasztottak Csak előlegbe kapja a 150 millió forintot a Haladás, szigorú feltételek mellett 2019. May 02. 09:16 .

Egy ideig úgy tűnt, hogy megoldódnak a gondok, a csapat megkapta a licencet, igaz, közben a Haladás kiesett az NBI-ből Centenáriumi búcsú - a Haladás bukásának története 2019. May 12. 14:44 , de a másodosztályhoz is kell a licenc.

A Haladás könnyíteni akart a feltételeken

A tegnapi, június 18-i közgyűlés előtt viszont a Haladás közölte, hogy nem fogadja el a feltételeket. Kéréseiket így fogalmazták meg:

Azt kérték, hogy a támogatási szerződést az alábbiak szerint módosítsák:

 • Javasolják, hogy a felelősök megnevezése helyett a jelenlegi helyzethez vezető gazdasági események, okok feltárására irányuljon a közgyűlés által kezdeményezett vizsgálat.
 • A vizsgálatot végző személyt vagy szervezetet legalább egyszer megvétózhassa a kft.
 • A kft. a 150 millió Ft-ot szabadon felhasználható működési támogatásként szeretné megkapni külön, önálló támogatási szerződés alapján, függetlenül a korábbi, 2018. május 30. napján, a következő évekre szóló támogatásokról szóló megállapodástól, nem annak módosításaként.
 • A támogatási szerződést a Haladás Kft. és az önkormányzat kötné, nem lenne harmadik fél.
 • A Társaság kezdeményezi, hogy a 150 millió működési támogatást a következő években ne számítsák be a következő három év támogatásaiba.
 • Gyorsan kiderült, hogy ez így nem fog menni

  De még a tegnapi közgyűlés előtti egyeztetéseken kiderülhetett, hogy ez így nem fog menni, a Haladás képviselője ugyanis kijelentette, hogy elfogadják az eredeti megállapodást, csak azt szeretnék, hogy a cég vezetőinek ne kelljen kezességet vállalniuk a támogatás felhasználásánál.

  Miután ez elhangzott a tegnapi közgyűlésen, következtek az elején említett megbeszélések. Ezeknek a végén kiderült, hogy

  a közgyűlés nem hajlandó újabb kedvezményeket adni, és továbbra is kitartanak az április végén megfogalmazott, szigorú feltételek mellett.

  A Haladásnak a következő feltételeket kell teljesítenie, hogy megkaphassa a 150 milliós támogatást:

 • Csak akkor utalja át a pénzt az önkormányzat, miután a többi tulajdonos teljesítette a befizetési kötelezettségeit
 • Ez a 150 millió csak előleg, a csapat az idén 50 milliós támogatást kap, ezt is beleszámolják, valamint a 2020-ban és 2021-ben esedékes újabb 50-50 milliót, így jön ki a 150 millió
 • Vagyis, sem jövőre, sem egy évvel később nem kap a Haladás önkormányzati támogatást, mert azt az idén egy összegben megkapja a csapat.
 • A Haladást működtető céget független szakértővel világítják át
 • A Haladásnak konkrét középtávú, azaz legalább a következő idény végéig érvényes üzleti tervet kell készítenie
 • A klub tulajdonosainak készfizetési kezességet (anyagi felelősséget) kell vállalniuk. Ez azt jelenti, hogy ha a megszabott feltételek nem teljesülnek, akkor személyükben felelnek az önkormányzati támogatás visszafizetéséért
 • Arra kíváncsiak leszünk, hogy a Haladás Kft. taggyűlése elfogadja-e a közgyűlés ultimátumát.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra