Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt

A szombathelyi önkormányzat elveszítheti beleszólási jogát a futballklub működésébe.

5 millió forintról 40 millió forintra akarják emelni a tulajdonosok a Haladás Labdarúgó Kft. törzstőkéjét - derül ki a jövő heti közgyűlésre készült anyagból.

Mindez viszont azt is jelenti, hogy az Illés Akadémia helyett a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lesz a többségi tulajdonos. A tőkeemeléshez ugyanis közel 36 millió forintot ez a cég fizet be a csapat kasszájába.

A Haladás Marketing Kft.-nek jelenleg 8,54 százalékos tulajdonrésze van a futballcsapatban, ez a tulajdonrész a tőkeemelés után 88,74 százalékra nő.

Nyugat.hu

A Haladás Marketing Kft. egyébként Séllei Árpád tulajdonában van, Séllei pedig közel két éve a Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezetője.

Így

gyakorlatilag

Illés Béla kiszáll a Haladás futballcsapatból, a helyét Séllei Árpád foglalja el.

A Haladás Marketing Kft.-nek az elmúlt években alig volt bevétele, 2018-ban és 2019-ben 800-800 ezer, 2020-ban 11,4 millió forint árbevételt vallottak be, a tavalyi évet 214 ezer forint hiánnyal zárták.

A Vasútvill Kft. fizeti, hogy Séllei lehessen a Haladás többségi tulajdonosa

A közgyűlési előterjesztés mellett olvasható Séllei Árpád levele, amit Nemény András polgármesternek írt. Ebben azt írja, hogy a tervezett tőkeemelés pénzügyi hátterét a Vasútvill Kft. biztosítaná. A Vasútvill Kft. mögött azonban Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje Benősül Mészáros Lőrinc családjába a HVSE elnöke 2017. May 29. 19:34 áll, akinek cégei egyébként sikerrel indulnak Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 a szombathelyi közbeszerzéseken is.

Séllei Árpád cége lesz az új többségi tulajdonos
Forrás: haladás.hu

Az ügyről Czeglédy Csaba városi képviselő (független) posztolt a Facebookon pénteken, a posztban arról is írt, hogy: azt sem tudni, valójában ki a Haladás Marketing Kft. valódi tulajdonosa.

Czeglédy lapunk kérdésére azt mondta, ő üdvözölné, ha Homlok Zsolt lenne a Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa. De a jelenlegi javaslat alapján két lehetőség van: Az egyik, hogy Séllei Árpád 35 millió forintot kap egy kamu szponzorizációra való hivatkozással, ez azonban felveti a pénzmosás gyanúját.

A másik lehetőség, hogy

Séllei a Vasútvill Kft. mögött álló Homlok Zsolt strómanja,

azonban, ha így van, Homloktól több mint elvárható, hogy vegye a nevére a klubot.

Czeglédy szerint a Haladás-szurkolók megérdemlik, hogy tisztán lássanak. Mert egyelőre az sem világos, hogy ki lesz a felelős a Haladás novemberi-decemberi béreinek kifizetéséért. Ez a felelős lehet ugyanis Séllei Árpád, egy ismeretlen személy vagy akár Homlok Zsolt is.

A háttérben felsejlik Homlok Zsolt alakja
Mészáros D. Zsolt

Elvesztené az önkormányzat a beleszólási jogait

A közgyűlésre készült anyagból az is kiderül, hogy a jelenlegi többségi tulajdonos az önkormányzat számára jelenleg nyújtott "aranyszavazatból" kivenné azt a jogot, hogy az önkormányzat beleszólhasson a társasági szerződés módosításába.

Az "aranyszavazat" azt jelenti, hogy az önkormányzat beleszólhat, ha a többségi tulajdonos meg akarja változtatni a Haladás hazai pályájának helyszínét, a csapat nevét, címerét, hivatalos színeit. Az aranyszavazat beleszólást enged a felügyelőbizottság elnökének megválasztásába, a társasági szerződés megváltoztatásába is.

A javaslat ez utóbbit venné ki az "aranyszavazatból" , ami azt is jelentheti, hogy a társasági szerződésből az önkormányzat beleegyezése nélkül törölhetik annak jogait.

Czeglédy Csaba az említett posztban azt is írta, a szombathelyi önkormányzat azért tartja fenn kisebbségi tulajdonrészét a klubban, hogy oltalmazza azt. De ha elveszik a beleszólási jogait, akkor megszűnik az önkormányzat klubot védő legfőbb biztosítéka.

A képviselőkre bízzák a döntést

A közgyűlési előterjesztésben két határozati javaslat szerepel. Az "A" javaslat szerint a közgyűlés elfogadja társasági szerződés módosítását. Ami azt jelenti, hogy az önkormányzat leveszi a kezét a Haladás futballcsapatról.

A "B" javaslat azt tartalmazza, hogy az önkormányzat csak úgy fogadja el a módosítást, hogy az őt illető "aranyszavazat" maradjon változatlan. Így az önkormányzatnak továbbra is megmaradna a beleszólási joga a klub működésébe.

Információink szerint a városvezetés a képviselőkre bízza a döntést, ezért is szerepel a két változat a döntési lehetőségek között.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra