Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt

A szombathelyi önkormányzat elveszítheti beleszólási jogát a futballklub működésébe.

5 millió forintról 40 millió forintra akarják emelni a tulajdonosok a Haladás Labdarúgó Kft. törzstőkéjét - derül ki a jövő heti közgyűlésre készült anyagból.

Mindez viszont azt is jelenti, hogy az Illés Akadémia helyett a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lesz a többségi tulajdonos. A tőkeemeléshez ugyanis közel 36 millió forintot ez a cég fizet be a csapat kasszájába.

A Haladás Marketing Kft.-nek jelenleg 8,54 százalékos tulajdonrésze van a futballcsapatban, ez a tulajdonrész a tőkeemelés után 88,74 százalékra nő.

Nyugat.hu

A Haladás Marketing Kft. egyébként Séllei Árpád tulajdonában van, Séllei pedig közel két éve a Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezetője.

Így

gyakorlatilag

Illés Béla kiszáll a Haladás futballcsapatból, a helyét Séllei Árpád foglalja el.

A Haladás Marketing Kft.-nek az elmúlt években alig volt bevétele, 2018-ban és 2019-ben 800-800 ezer, 2020-ban 11,4 millió forint árbevételt vallottak be, a tavalyi évet 214 ezer forint hiánnyal zárták.

A Vasútvill Kft. fizeti, hogy Séllei lehessen a Haladás többségi tulajdonosa

A közgyűlési előterjesztés mellett olvasható Séllei Árpád levele, amit Nemény András polgármesternek írt. Ebben azt írja, hogy a tervezett tőkeemelés pénzügyi hátterét a Vasútvill Kft. biztosítaná. A Vasútvill Kft. mögött azonban Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje Benősül Mészáros Lőrinc családjába a HVSE elnöke 2017. May 29. 19:34 áll, akinek cégei egyébként sikerrel indulnak Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 a szombathelyi közbeszerzéseken is.

Séllei Árpád cége lesz az új többségi tulajdonos
Forrás: haladás.hu

Az ügyről Czeglédy Csaba városi képviselő (független) posztolt a Facebookon pénteken, a posztban arról is írt, hogy: azt sem tudni, valójában ki a Haladás Marketing Kft. valódi tulajdonosa.

Czeglédy lapunk kérdésére azt mondta, ő üdvözölné, ha Homlok Zsolt lenne a Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa. De a jelenlegi javaslat alapján két lehetőség van: Az egyik, hogy Séllei Árpád 35 millió forintot kap egy kamu szponzorizációra való hivatkozással, ez azonban felveti a pénzmosás gyanúját.

A másik lehetőség, hogy

Séllei a Vasútvill Kft. mögött álló Homlok Zsolt strómanja,

azonban, ha így van, Homloktól több mint elvárható, hogy vegye a nevére a klubot.

Czeglédy szerint a Haladás-szurkolók megérdemlik, hogy tisztán lássanak. Mert egyelőre az sem világos, hogy ki lesz a felelős a Haladás novemberi-decemberi béreinek kifizetéséért. Ez a felelős lehet ugyanis Séllei Árpád, egy ismeretlen személy vagy akár Homlok Zsolt is.

A háttérben felsejlik Homlok Zsolt alakja
Mészáros D. Zsolt

Elvesztené az önkormányzat a beleszólási jogait

A közgyűlésre készült anyagból az is kiderül, hogy a jelenlegi többségi tulajdonos az önkormányzat számára jelenleg nyújtott "aranyszavazatból" kivenné azt a jogot, hogy az önkormányzat beleszólhasson a társasági szerződés módosításába.

Az "aranyszavazat" azt jelenti, hogy az önkormányzat beleszólhat, ha a többségi tulajdonos meg akarja változtatni a Haladás hazai pályájának helyszínét, a csapat nevét, címerét, hivatalos színeit. Az aranyszavazat beleszólást enged a felügyelőbizottság elnökének megválasztásába, a társasági szerződés megváltoztatásába is.

A javaslat ez utóbbit venné ki az "aranyszavazatból", ami azt is jelentheti, hogy a társasági szerződésből az önkormányzat beleegyezése nélkül törölhetik annak jogait.

Czeglédy Csaba az említett posztban azt is írta, a szombathelyi önkormányzat azért tartja fenn kisebbségi tulajdonrészét a klubban, hogy oltalmazza azt. De ha elveszik a beleszólási jogait, akkor megszűnik az önkormányzat klubot védő legfőbb biztosítéka.

A képviselőkre bízzák a döntést

A közgyűlési előterjesztésben két határozati javaslat szerepel. Az "A" javaslat szerint a közgyűlés elfogadja társasági szerződés módosítását. Ami azt jelenti, hogy az önkormányzat leveszi a kezét a Haladás futballcsapatról.

A "B" javaslat azt tartalmazza, hogy az önkormányzat csak úgy fogadja el a módosítást, hogy az őt illető "aranyszavazat" maradjon változatlan. Így az önkormányzatnak továbbra is megmaradna a beleszólási joga a klub működésébe.

Információink szerint a városvezetés a képviselőkre bízza a döntést, ezért is szerepel a két változat a döntési lehetőségek között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet