Halmágyi Miklós: Kemény lesz, de májusban el kell indulnia a Savaria Fórumnak

Évtizedekig vezette a megyei napilapot, a Vas Népét. Aztán elküldték. A Szombathelyi Médiaközpont igazgatójának a közgyűlés új többsége nevezte ki, a Fidesz azóta is támadja. Interjúnk.

Viharosan kezdődött a munkád a Médiaközpontnál.

És viharosan is folytatódik majd.

Úgy gondolod?

Igen, persze.

Pár napja volt rendkívüli közgyűlés Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 , ahol a Fidesz-frakció a legsötétebb kommunista időkre jellemző módszernek nevezte, hogy hirtelen leállítottátok a pénteki polgármesteri interjúkat.

Konkretizáljuk, én állítottam le, anélkül, hogy konzultáltam volna róla előtte a nekem bizalmat szavazó jelenlegi többség bármelyik képviselőjével.

Miért?

A történet nagyon egyszerű, és két oka van. Az egyik, hogy amikor megvolt a második közgyűlési szavazás a kinevezésemről Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 , azt gondoltam, hogy elkezdek egyeztetni minden érintettel, hogyan képzelik el a továbbiakban a televízió működését, jövőjét. Ide értve a Savaria Fórumot is, hiszen a megbízatásom a kettőre együtt szól.

Halmágyi Miklós: Nem tudtuk megbeszélni, hogyan folytatódjon ez a műsor
Józing Antal

Ezért nagyon örültem, amikor a polgármester úr felhívatott azzal, hogy vár az irodájában, hogy beszélgessünk. Elmentem, a beszélgetésünk körülbelül negyedórát tartott, ahol a polgármester úr és Telek Miklós, a polgármesteri kabinet vezetője közölték velem, hogy teljesen függetlenül a közgyűlés döntésétől, nem fogják aláírni a munkaszerződésemet.

Mivel indokolta ezt?

Puskás Tivadar azt mondta, szakvéleményt kért a kormányhivataltól, ahonnan ugyan egyelőre csak szóbeli visszajelzést kapott, ami szerint aggályos volt az eljárásrend. Azért, mert nem történt meg a bizottsági meghallgatásom. Ezért mondta polgármester úr, hogy először meg fog hallgatni a bizottság, majd ezt követően ismét szavaz a közgyűlés a kinevezésemről.

Ezzel indokolta, hogy a kinevezésedet visszaküldte újratágyalásra?

Nem, ez már a második szavazást Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén 2019. March 13. 08:33 követően történt, azt indokolta vele, hogy a megismételt kinevezés ellenére sem írja alá a munkaszerződésemet. És kijelentette, hogy addig, amíg ő alá nem írja, nekem semmilyen jogom és jogköröm nincs intézkedni a Médiaközpont ügyei kapcsán.

Miközben én arra készültem, hogy ezen a beszélgetésen elmondjuk egymásnak, mit gondolunk a helyi médiáról, ehhez képest pedig felálltam, és azt kértem, hogy ezt adják írásba, majd kisétáltam.

Megtették?

Eddig még nem érkezett meg ez a levél. Mivel nem tudtuk megbeszélni, hogyan folytatódjon ez a műsor és alakuljon át jelenlegi politikai helyzethez igazodóan a struktúra, úgy gondoltam, egyszerűbb most ezt a műsort felfüggeszteni, és kivárni, hogy később mi, hogyan alakul majd.

...ez a műsor semmiféle szakmai kritériumnak nem felelt meg.

A történet másik része az, hogy ez a műsor semmiféle szakmai kritériumnak nem felelt meg. Ez nem egy kérdezős interjú volt, a polgármester úr arról beszélt háromnegyed órát, amit ő tartott fontosnak. Ebből egy körülbelül 15 perces anyagot vágott a stáb, miközben kérdés feltevésére nem volt lehetőség, a műsorvezetőnek annyi szerepe volt, hogy az elején felkonferálta, hogy következik a polgármester.

Az volt a véleményem az első pillanattól kezdve, hogy ennek a műsornak nem így kell működnie, gondoljuk végig az egészet, formáljuk újra, és amíg ezt le nem egyeztetjük, meg nem beszéljük, addig ennek a műsornak, ebben a formában nem szabad folytatódnia.

Azt még hozzátenném, hogy elmúlt fél, háromnegyed évben az elődöm, a Médiaközpont előző igazgatója többször nekifutott, hogy megpróbáljon valami egyezségre jutni ennek a műsornak a megújításáról. Hogy más háttérrel, más szignállal, más felvezetéssel, más műsorvezetővel, szakmai alapon működjön, de minden egyes alkalommal merev elutasításra talált. Ő nem jutott dűlőre polgármester úrral ebben a kérdésben, de azért megpróbálta.

Nem gondolod, hogy a műsor megszüntetése személyes bosszúnak tűnik, azért, mert a polgármester nem írta alá a munkaszerződésedet?

Ahogyan ez a legutóbbi közgyűlésen Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 elhangzott, a polgármester úrnak a második döntés után a törvény szerint alá kellett volna írnia a szerződést. Ráadásul ennek az aláírásnak a hiánya engem az égvilágon semmiben sem korlátoz, mert az én munkáltatóm a közgyűlés. A közgyűlés azzal a határozatával, amiről egyébként megkértem a hiteles másolatot, minden olyan munkával megbízott, ami nekem feladatom és kötelességem.

Ha nem így lenne, akkor a példának okáért, nem tudtunk volna áfát utalni, vagy a munkatársak nem kaphatnák meg a fizetésüket, mert a polgármester úr értelmezése szerint ezekre nem lenne felhatalmazásom. A munkajogászok és maga a jegyző is megerősített abban, hogy nyugodtan dolgozzak és végezzem a munkámat. Mert, ha nem ezt tenném, akkor meg azt hozhatnák fel ellenem.

Egyébként pedig a gazdasági bizottság előtt ott volt a Médiaközpont ügyvezető-váltásának ügye. A jegyző vitte be, és ezen a bizottsági ülésen a nevem is elhangzott. Ellentétben egyébként más önkormányzati cégek vezetőinek kinevezésével kapcsolatos eljárással.

A nevem elhangzása után, elhangzott az a kérdés is, hogy a tisztelt bizottság meg kíván-e hallgatni engem? A bizottság azonban úgy döntött, hogy nem. Ettől kezdve az az érv, amire hivatkozik a polgármester úr, nem állja meg a helyét, és az egész csak időhúzásra, a munkám ellehetetlenítésére szolgálna.

(Megjegyzés: A munkaszerződést az interjú megjelenésének napján végül aláírta a polgármester. Sz. J.)

Menjünk vissza a történet elejére. A február 28-i közgyűlésen Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 jelentette be először az új többség, hogy téged neveznek ki a Médiaközpont igazgatójának Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 , gondolom, előtte azért megkerestek. Mi motivált abban, hogy elfogadd ezt az ajánlatot?

Természetesen megkerestek, már akkor, amikor az ellenzék által január végére kezdeményezett közgyűlést a polgármester úr végülis nem hívta össze, hiszen a Médiaközpont ügye ott került volna először napirendre. Előtte nem sokkal jött az ajánlat, hogy mit szólok hozzá és gondoljam végig.

Nem egyszerű dolog kilépni a médiából
Józing Antal

Alapjában véve azt motivált, hogy a Vas Népétől történt távozásomat követő másfél évben próbálkoztam ugyan több mindennel, nem is eredménytelenül, de azt tudomásul kellett vennem, hogy itt, helyben valódi szakmai feladatot nem igen kaphatok, hiszen nincsen hol, nincsen kitől. Csinálhatok sok mindent, de ezt nem. Az elején arra gondoltam, hogy számomra a média, mint lehetőség, egy jó darabig, vagy akár örökre, megszűnt létezni.

De idővel arra kellett rájönnöm, hogy mégiscsak ebben éltem, ebben dolgoztam harminc éven keresztül, ebből kilépni, az ehhez kapcsolódó feladatok hiányát elviselni, a megszerzett tapasztalatokat kihajítani az életemből, nem olyan egyszerű dolog. Ráébredtem, hogy mégiscsak szeretnék valamilyen módon média közelben maradni.

Ez az ajánlat, minden elemével együtt, beleértve a televíziós részét, a Savaria Fórum újraindítását, és beleértve azt is, hogy rendkívül éles, kényes politikai helyzetben vagyunk, nagy, komoly és izgalmas kihívás. Szakmailag is, emberileg is, politikailag is. Hasonló léptékű, mértékű kihívást másként nem kaphatnék.

Némi gondolkodás után azt mondtam, hogy jó. Miközben azt is megbeszéltük, énrám sok mindent lehet mondani az elmúlt harmincéves működésem, meggyőződésem alapján, de azt nem, hogy baloldali lennék. Erre az volt a válasz, hogy tisztában vannak ezzel, de nem is erről szólna a történet.

Fogalmaztak meg valamilyen politikai elvárást?

Amennyiben azt politikai elvárásnak lehet tekinteni, legyen objektív, kiegyensúlyozott mindkét médium, és hogy kapják meg a másik oldal mellett ők is azt a nyilvánosságot, amit jelenleg nem kapnak meg, akkor igen. Ha ezt nem tekintjük politikai kérdésnek, hanem szakmainak, és azt gondolom, ez valójában szakmai kérdés, akkor nem. És ez még akkor is szakmai kérdés, ha manapság az objektivitás, a pártatlanság, a függetlenség nem divat, és nem elvárás.

A médiatulajdonosok, teljesen mindegy, hogy magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonú médiumokról van szó, nem pártatlanságot és függetlenséget várnak el, hanem a saját nézeteiknek a hatékony és erőteljes képviseletét. És még az is lehet, hogy az olvasó, a néző is csak önigazolást keres és nem objektivitást, nem érvek összeütköztetését.

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolgod. Hogyan képzeled el az objektivitást és a pártatlanságot?

Ezt két részre bonthatjuk. Van most egy helyzet, és lesz majd az önkormányzati választási kampány idején egy másik helyzet. Az EP-választási kampány nem igazán érint majd minket, ott más prioritások vannak, és nem is helyben zajlik igazán a kampány. De nyilván, az önkormányzati választások teljesen más történet.

...az biztos, hogy meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy mindenki egyenlő módon megszólalhasson...

Van egy koncepció a mostani helyzetre, aztán lesz egy koncepció a választási időszakra, ami, ha jól tippelem, augusztus közepén kezdődik. Hogy milyen intenzitással, milyen módszerekkel, milyen módon indul be, ezt nem tudom. Nyilván vannak elképzeléseim, hogy mire lehet számítani, de az biztos, hogy meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy mindenki egyenlő módon megszólalhasson, aki jelöltként elindul,

De nem a választási műsorokban csúszik el az objektivitás, hanem a híradókban, politikai magazinokban, beszélgetős műsorokban.

Az, hogy miről tudósítasz, mindig probléma volt a Vas Népében is kampányidőszakban. Értelemszerűen az éppen hatalmon lévő oldal kihasználja azt a lehetőséget, hogy avat, átad, megjelenik, demonstrál. Az ilyen rendezvényekről kénytelen vagy tudósítani. Itt nem igazán tudsz egyensúlyt teremteni, nem fog működni, a regnáló oldal képviselői többször fognak megjelenni. Ha, és amennyiben, olyan konkrét esemény kötődik a tevékenységükhöz, ami fontos a város életében.

Ahol egyensúlyozni tudsz, azok a kampányrendezvények, beszélgetések, vitaműsorok. Illetve most azért van egy speciális helyzet, mert a jelenlegi többség is tud olyan akciókat kezdeményezni, amiről érdemben lehet tudósítani, Ez igazán csak az ő kreativitásukon múlik. Mit tudnak kitalálni, ami esetleg átlép a kampány határán, és abból ők profitálni tudnak.

Március közepén foglaltad el az igazgatói posztot, úgy tudom, azonnal hoztál néhány komoly döntést. Az egyikről, a polgármesteri interjúk felfüggesztéséről már beszéltünk, de volt más is.

Az én számomra nem elfogadható, hogy beülök egy székbe, és függetlenül attól, meddig tart a megbízatás, hagyom, hogy a dolgok ugyanúgy történjenek, mint történtek eddig. Ez nem kritikai észrevétel, vagy minősítés visszamenőleg, ez rólam szól elsősorban annyiban, hogy legyen annak nyoma, hogy én első számú vezetőként gondoltam, tettem valamit, teljesen mindegy, hogy októberig, két évig, a következő ciklus végéig, vagy bármeddig.

Amellett, hogy nyilván a Savaria Fórumnak meg kell jelennie, van véleményem a televízióról, ezt a legelején nagyon röviden elmondtam a kollégáknak három mondatban. És nyilván vannak, lesznek ötleteim is, konkrét műsorokat, műsorstruktúrát, híradót és műsorvezetőket illetően.

Számomra nem elfogadható, hogy beülök egy székbe, és ugyanúgy menjenek a dolgok, mint előtte
Józing Antal

Azért lássuk be, egy televíziónál az arculatot, a dizájnelemeken, szignálokon, műsorstruktúrán meg egy csomó mindenen kívül, mégiscsak azok az arcok határozzák meg, akik ott ülnek a műsorokban. Vannak az intézményben korábban dolgozó, a nézők által kedvelt, a szakma által elismert televíziósok, akik valamiért kiszorultak, elmentek az elmúlt években. Emögött nyilván ezer ok rejtőzhet, amiről én nem is feltétlenül tudhatok ebben a pillanatban, de ez most nem is igazán érdekes.

Én maximum azt láthatom, amit egy egyszerű néző, hogy a produktum, ami a képernyőről lejön, felkelti-e az érdeklődésemet, átviszi-e az ingerküszöbömet, tetszik-e, vagy valamiért feszengek? Amit egy átlag néző nem tud feltétlenül megfogalmazni, lehet, hogy elkapcsol és ezzel a részéről le van zárva a történet. Nekem viszont tudnom kell az okokat és a megoldásokat is.

Valóban, egy műsorvezetőt első lépésként vettem már le a képernyőről, de azt tudni kell, hogy még fogok másokat is. Ez nyilván befolyásolja majd a műsorok szerkezetét is, meg azt is, hogyan épülnek ezek fel, és egyáltalán hogyan működnek.

Úgy tudom, felmondtad a Vas Népével megkötött szerződést is.

Évekkel ezelőtt, amikor én még a Vas Népénél dolgoztam, és a lap még a Pannon Lapok Társaságához tartozott, köttetett köztük és a Médiaközpont között egy megállapodás. Ami szerint bizonyos eseményekre a Vas Népe nem küld tudósítót, hanem átveszi a Médiaközpont anyagait, és természetesen ezekért az anyagokért fizet.

Abban a helyzetben ez még valamilyen módon észszerű megoldás is volt, azért, mert akkor még létezett a Médiaközpont által kiadott hetilap, szerkesztői gárdával újságíróval, fotóssal. Oda eleve készültek olyan anyagok, amiket a kollégák megírtak, vagy egy tévés forgatásból készítettek el. Ezeknek a továbbadása a Vas Népe számára gyakorlatilag egy gombnyomás volt.

Közben ez a hetilap megszűnt, a mostani gyakorlat szerint, nagyon minimális térítési díjért kellett a kollégáknak pluszban megcsinálni egy olyan munkát, amire feltétlen nem is volt kapacitásuk, ráadásul eléggé nehézkesnek is. Az elkészült anyagukat a Vas Népes szerkesztősége rendre átírta, amihez természetesen joga van, ugyanakkor ezeknek az anyagoknak a száma egyre csökkent.

...a most itt dolgozó kollégáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy az a lap informatív, friss és jó legyen...

Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben különösebb értelme ennek a történetnek nincs, amennyiben lesz egy Savaria Fórum, és lesz, akkor a most itt dolgozó kollégáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy az a lap informatív, friss és jó legyen, és nem azzal kell foglalkozniuk, hogy egy másik, tulajdonképpen konkurens lapot milyen információkkal látunk, vagy nem látunk el.

Lovass Tibort, az előző igazgatót csak az ügyvezetésről váltotta le a közgyűlés, a munkaviszonyát nem szüntették meg. Beszéltél már vele arról, hogy marad-e a tévénél?

Egészen pontosan, folyamatosan beszélünk róla, és próbáljuk megtalálni azt az elegáns és jó megoldást, ami mindkettőnk számára elfogadható. A helyzetben az a sajátos, hogy őt annak idején nem úgy nevezték ki igazgatónak, ahogyan általában történnek az igazgatói kinevezések. Neki már volt egy érvényes munkaszerződése a Médiaközpontnál, amikor a közgyűlés megbízta az ügyvezetői feladatok ellátásával is, miután az előző igazgató, miután Koczka Tibor alpolgármester lett.

Vagyis, egy már eleve itt dolgozó kollégának adott megbízást a közgyűlés, hogy plusz díjazásért lássa el egyben az ügyvezetői feladatokat is. Amikor őt felmentették az ügyvezetői feladatok ellátása alól, és engem kineveztek, azzal Lovass Tibornak nem szűnt meg a munkaviszonya, és egyik pillanatról a másikra én lettem a munkáltatója a közgyűlés helyett. Ami, lássuk be, elég furcsa helyzet.

Lovass Tiborral folyamatosan beszélünk, ezt még nem zártuk le
Józing Antal

Ráadásul a közgyűlés új többsége több ízben is deklarálta, hogy szeretnék, ha Lovass Tibor folytatná a munkáját. Ez egy helyzet, amit végig kell gondolnom, tekintve, hogy nagyjából két hete dolgozom, és ez az időszak olyan

apróságok

elintézésével telt, mint például az átadás-átvétel, a cégbejegyzés módosítása, az üzleti terv elkészítése, az éves beszámoló beadása, az új összetételű FEB összehívása, és így tovább. Mindezt ráadásul a költségvetés elfogadásának csúszása miatt néhány nap alatt. Tiborral már elkezdtünk beszélgetni, de még nem zártuk le, hogyan is legyen tovább.

Térjünk át a Savaria Fórumra. Többször is céloztál rá, hogy ez lesz a legnagyobb feladat, közel másfél éve nem jelenik meg az újság. Most egy teljesen új lapot kell indítanod, kaptál határidőt erre?

Egy üzleti tervet kell leraknom az április végi közgyűlésre, de ezzel párhuzamosan el is kezdődött az előkészítés, anélkül, hogy konkrét pénzek megnevezésére felhatalmazásom lenne. Azokról az elemekről van szó, amiket nem lehet megkerülni, terjesztés, nyomda, tördelés, főleg a technikai rész. Mert ha megvárom az április végét, amikor a közgyűlés azt mondja, hogy igen, az én számaim alapján mehet a történet, akkor már nagyon elcsúszik a lap indulása.

Azt azért látni kell, hogy én örök életemben a magánszférában dolgoztam, ahol, mondjuk, egy nyomdai szerződést nagyon gyorsan meg lehetett kötni. Kértünk egy árajánlatot, és az alapján eldöntöttük, hogy vagy jó, vagy nem. Itt nem ez a helyzet. Bizonyos összeghatárok felett közbeszerzést kell kiírni, ha nincs is közbeszerzés, akkor legalább ajánlatkérés van, nem elég egy ajánlat, több ajánlat kell, és ez mind idő.

Az én megbízatásom az objektivitás, az egyenlő nyilvánosságra jutás feltételeinek megteremtéséről szól...

Nem az a gond, hogy mindez munka, mert ez a dolgom, hanem hogy sok idő megy el vele. És akkor még ki tudja, hogy a jelenlegi politikai viszonyok között egy közbeszerzési eljárást ki meddig próbál meg elhúzni. Az én megbízatásom az objektivitás, az egyenlő nyilvánosságra jutás feltételeinek megteremtéséről szól, és nagyon nem szeretném, hogy amire belefutunk a választásokba, még mindig ne legyen Savaria Fórum. Nyilván nem az az elvárás velem kapcsolatban.

Elvileg az az elvárás, hogy májusban induljon el a lap. Ami azért kemény. Nem megoldhatatlan, de kemény.

Mennyi időre tervezel ebben a megbízatásban?

Semennyire. Ha úgy terveznék, hogy először is várjuk meg, mi lesz a választásokon, akkor nagyjából addig nem csinálnék semmit, leszámítva, hogy mondjuk elindul a Savaria Fórum. Akkor az lenne, hogy itt elvagyok, felveszem a fizetésemet, és megvárom, mi lesz októberben. Így nem lehet.

Ezt én nem engedhetem meg magamnak. Nem októberben gondolkodom, de két évben sem gondolkodom. Úgy kezdtem el dolgozni, mintha az örökkévalóságnak dolgoznék, ami, persze, enyhe túlzás ebben az esetben. De tényleg, hosszú távra lehet és érdemes építkezni, úgy, ahogyan én elkezdtem, és ahogyan gondolom. Bízzunk benne, hogy erre lesz idő és lehetőség.

Halmágyi Miklós

Magyar-történelem szakos tanárként végzett a debreceni egyetemen, első munkahelye az Alföldi Nyomdában volt, ahol üzemi szociológusként dolgozott. Irodalomtörténeti, szociológiai tanulmányai, kritikái, novellái jelentek meg különböző folyóiratokban, majd a Vas Népe kulturális rovatában dolgozott újságíróként, illetve később olvasószerkesztőként.

A rendszerváltozás idején az alternatív, regionális Tér-Kép, illetve Új Tér-Kép hetilap szerkesztője, annak megszűnése után szabadúszó újságíró. Gazdasági rovatvezetőként tér vissza a Vas Népéhez, amelynek 1993-tól ügyvezető igazgatója és főszerkesztője is egyben. 1998-tól megszűnik az ügyvezetői megbízatása, főszerkesztőként folytatja 2014-ig. Ettől kezdődően 2017 augusztusáig a Vas Népe lapigazgató, főszerkesztője.

Nevéhez fűződik a vasnepe.hu, mai nevén vaol.hu portál elindítása, a Prémium magazin és a TOP100 létrehozása, főszerkesztése. Lapigazgatóként az üzletfejlesztés válik legfontosabb feladatává. 2017 óta kommunikációs tanácsadással foglalkozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet