Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen

A napirend feléig sem jutottak a képviselők. Olvassa újra percről percre tudósításunkat.

23:10 Befejezzük a közvetítést

Nem hivatalos információink szerint ma már nem tárgyalnak a költségvetésről, azt még nem tudjuk, mikor folytatódik az ülés, hiszen a napirendi pontok több mint fele még hátra van.

Március 13-án, 9 órakor folytatják az ülést.


22:50 Két ülés közti még mindig

László Győző javaslatot tesz arról, hogy vizsgálják meg, hogyan lehet létrehozni a Domus üzletközpontban kormányablakot és közszolgálati ügyfélszolgálatot, aztán a következő ülésre hozzák vissza.

Kecskés László az oladi városrész problémáiról beszél. A Kárpáti Kelemen utcában közlekedéslassító járdaszigetek kellenek, erre konkrét javaslatokat kér a szakemberektől a következő ülésre. Balesetveszélyre is felhívja a figyelmet, erre is javaslatot vár.

Nemény András azt kérdezi, hogy a határozati javaslatokat most is írásban kell-e leadni, mert Kecskés nem ezt csinálta. A jegyző azt mondja, az SZMSZ azt mondja, erre az esetre nem vonatkozik, mert a két ülés közti beszámoló kapcsán terjesztette be.

Horváth Attilának több felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjavaslata van, fideszes tagokat akar visszahívni és helyükre saját jelölteket delegálni. Puskás azt mondja, ez a módszer sok mindenre emlékezteti.

Azt mondja, szeretné a tavalyi év teljesítményét ismertetni, ehhez technikai segítséget kér.


22:40 Várunk

Alig néhány képviselő van a teremben.


22:25 A két ülés közti beszámoló

Az ellenzék nevében Horváth Attila több határozati javaslatot ad át a polgármesternek.

Újabb tíz perc szünet, Puskás azt mondja, meg akarják nézni, mi ez.


22:20 Még mindig a cafeteria

A Fidesz most ki akarja terjeszteni Balassa ötletét minden közalkalmazottra. Egyhangú szavazással elfogadják.


21:45 Fél óra szünet

Sok a zaj a közgyűlésen.


21:15 Hende vissza akarja csalogatni Molnárt

Húszezer forint egyszeri cafeteria-támogatást kér az óvodai, bölcsődei és a Gamesz, valamint a szociális szolgáltató közalkalmazottjainak. Ez több mint 800 embert érint.

Rettegi azt kérdezi, hány embert érint, mennyi pénzt jelent és más közalkalmazottak miért nem részesülhetnek ebben.

Balassa azt mondja, bruttó 25 milliót jelent, de a Fidesz eddig egy fillért sem akart adni.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Molnárt vissza akarja csábítani Hende Csaba
Kovács Dávid

Megszólal Hende Csaba, Molnárt kérdezi, nincs-e valami ellentmondás a mai viselkedésében, mikor évekig pénzt, tisztséget kapott a másik oldaltól. Szerinte Molnár még nem ért el arra a pontra, ahonnan csak a zuhanás következik.

Közben kitér arra, hogy ő valóban bejelentette, hogy megnyitják a cargo-forgalomnak a pápai repülőteret, de egyetlen légitársaság sem érdeklődött utána. Szerinte szélhámosok kezdeményezték a váti repülőteret. Kijelenti, hagyjuk ezt az ostobaságot.

Felszólítja Molnárt, emelkedjen felül a sérelmeken és térjen vissza ahhoz a jobboldalhoz, ahová tartozik.

Puskás szerint sem Molnár, sem Balassa nem jó helyre igyekszik, mert a választóik jobboldaliak, és ők a szavazataikkal a várost baloldalra lökik.

Nemény felhívja a figyelmet, hogy Puskás nem tartja be a szabályokat, amikor hagyja, hogy Hende teljesen másról beszéljen, pedig mást ígért. Pedig, ha fontos neki a város, betartatja a szabályokat, és akkor nem lesz ma költségvetés, és az az ő felelőssége lesz.

Puskás azt mondja, nem ők húzzák az időt.


21:00 Átmeneti segély emelése

Balassa terjesztette be, most visszavonja, de Rettegi el akarja mondani, hogy ez az előterjesztés sem elfogadható, mert segély nincs, támogatás van.

Nagy vita volt az anyagról, aztán egyhangúlag levették a napirendről.


20:55 Egy órája a bérlakásokról vitáznak

Csak szólunk, hogy még 29 napirendi pont van hátra.

Molnár Miklós javaslatát a Fideszen kívüli többség elfogadja.


20:10 Bérlakás program

Ezt Balassa javasolta, nem tudjuk, pontosan mit akar.

A képviselő azt mondja, Puskás közel kilenc éve polgármester, ezalatt többször felszólalt, hogy stratégiai kérdésnek tartja a bérlakások építését. Most 40 millió van beterjesztve bérlakások felújítására, ezt 30 millióval akarja növelni.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Balassa bérlakásokat szeretne
Kovács Dávid

Szerinte politikai féltékenységből nem szavazták meg eddig a javaslatait. Meg van győződve arról, hogy az ügyben minden képviselőnek felelőssége van. A következő közgyűlésre szeretne olyan előterjesztést, amiben megvizsgálják a több mint száz üres lakásból melyek azok, amik a programban szóba jöhetnek.

A polgármester a jegyző segítségét kéri, aki azt mondja, az előterjesztés nem felel meg a szabályoknak ebben a formában.

Lendvai szerint nincs politikai féltékenység sem iránta, sem a pártja iránt. A kormány családsegítő programjáról beszél, a CSOK-ról és a kamatmentes hitelről. A városvezetés az elmúlt nyolc évben nagyon komoly költségvetést tartott szem előtt. Ebből a 30 millióból nem lehet bérlakás programot indítani, a város nem engedheti meg magának, hogy milliárdokat költsön lakásépítésekre.

Ipkovich szerint a bérlakás program is segítene a családokon, ráadásul hatással lehet a piaci viszonyokra is. Szerinte időnként kedvezőbb a lakásbérlés, mint a vásárlás. Javasolja, hogy a költségvetésben 100 milliót szánjanak erre.

Rettegi szerint már teljesült Balassa kívánsága, mert a 40 millió az általa kért 30 és 100 millió között van.

Molnár azt mondja, 70-80 üres lakást érdemes felújítani. Javasolja, az idén fordítsanak erre 70 millió forintot, jövőre meg 100 milliót. Közben megjegyzi, a költségvetésben szerepel egy óvodai szoba kialakítása 50 millióért. Kijelenti, ilyet nem szabad beterjeszteni.

Rettegi szerint értelmetlen az előterjesztés, erről szavazni nem tudnak, ha szavazás lesz, ők nem szavaznak.

Kecskés László megint migránsozik. Azt mondja, a kormány a gyermekvállalást támogatja lakásprogramokkal, az ellenzék pedig migránsokat akar betelepíteni.

Kántás szerint a bolsevikok soha nem fogják megérteni a nemzeti oldal családsegítő gondolkodását.


19:40 Megint szünet

20:00-ig.

19:00 Az Aréna utcai óvoda felújítása

Nemény azt mondja, az óvodába járó gyerekek szülei keresték meg, főleg Illés Károlytól kérnek információkat. A Petőfi Sándor utcai átmeneti hely minősíthetetlen, az ebédlő egy tornateremben van. A városvezetés a felújítás elkezdése előtt kiürítette az eredeti épületet, és lassan két éve képtelenek lebonyolítani egy közbeszerzést a felújításra.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Az új szavazati arány a közgyűlésben
Kovács Dávid

Javasolja, kapjon az óvoda ötmilliót, hogy legalább a nagyon szorító problémákat meg lehessen oldani.

Illés azt mondja, valóban sajnálatos a történet, egy korábbi terv alapján írták ki a közbeszerzést. A legjobb ajánlat majdnem a keret duplájába került. 20 milliós nagyságrendű összeget fordítottak a másik épületre. A harmadik közbeszerzési pályázat március 5-én jár le. Tény, hogy túlbuzgóság volt ilyen korán átköltöztetni a gyerekeket, a kivitelezés azonban nem tudott elindulni.

Puskás szerint szét kellett volna osztani a gyerekeket a többi óvodába, az Aréna szellemiségét akarták így megtartani. Reméli, hogy minél előbb megoldódik.

Hende Csaba azt mondja, olyan építőipari fellendülés volt, ami teljesen lekötötte a kapacitásokat, és ez emelte az árakat. Amikor kiírták a pályázatokat még elég lett volna a pénz, ma már nem, ez a piac döntése.

Molnár azt mondja, az elmondottak egy részével egyetért, de másik óvodákban is vannak gondok, az egyiknél el sem kezdték a munkát, a másiknál közben levonult a vállalkozó.

Az Aréna óvoda a legnagyobb a városban, azért komoly a probléma. Egy éves kiköltözésről szólt a dolog, az rossz döntés volt, hogy a Petőfi utcába költöztek, amire ráköltöttek 20 milliót. Nem érti, miért kellett erőltetni a gyors kiköltözést és a 20 milliós beruházást. Ha most sikeres lesz a közbeszerzés, akkor a nyár végén kezdődhet meg a munka, tíz hónappal számolva, még az is kétséges, hogy 2020 őszén be tudnak-e költözni a gyerekek.

De közben lassan esik szét az óvoda, 230 helyett már csak 170 gyerek van, és biztos, hogy jövőre még tovább csökken, és ott állnak majd a nagy és félig üres épülettel. És azt is tudni lehetett, hogy közben felmentek az árak, akkor miért kellett ugyanazon az áron kiírni a közbeszerzést, előre látható volt, hogy nem lesz sikeres. Kérdezi, ki dönti el, mekkora legyen a műszaki tartalom csökkentése, nem tudni, mi nem épül meg.

Több közbeszerzés is sikertelen volt, például a vásárcsarnoké. Javasolja, a közbeszerzési pályázat kiírása előtt mutassák be a közgyűlésen.

Illés azt mondja, minden pályázat előtt költségbecslést kértek a tervezőtől.

Megint a Fideszen kívüli többség döntött, elfogadták a javaslatokat.


18:05 Hende Csaba szólal fel és bevándorlózik

Azt mondja, a régi polgármesterek megfogalmazták azokat az elveket, amiket tartani kell. Felhívja a közgyűlés tagjait, hogy működjenek együtt a város érdekében. Ő is előhozza a bevándorlás kérdését, és szembesíteni akarja a saját szavaival Neményt.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Molnár félrevonult
Kovács Dávid

Kijelenti, nonszensz pénzt kérni a kormánytól a közvilágításra, mert azt a város a megtakarításból fizeti majd. Hozzáteszi, nincs hitelről szó, ez lízing. És a bank választotta ki az alvállalkozót, nem az önkormányzat.

Lendvai azt mondja, ahol gondok vannak, ott jelentsék be a lakók. Volt már erre példa, és még folyik a beruházás. Kéri is, hogy ahol gond van, jelentsék be, és megoldják a problémát.

Horváth Attila kérdezi, hogy van-e garancia a megtérülésre, hogy a díj tartalmazza-e a karbantartási és a biztosítási összegeket. Azt is, hogy ha nem hitelről van szó, akkor miért kellett hitelfelvétel miatt engedélyt kérni a kormánytól.

Szakemberekre hivatkozik, akik azt mondják, olyan típusú lámpákat szerelnek, amiket csak 15 fokban lehet dönteni, és kimondottan járdák és bicikliutak megvilágítására ajánlják. Kérdezi, ez így van-e. Azt is kérdezi, mikor látják majd, mekkora lesz a lámpák áramfogyasztása, ahol javítottak a helyzeten, ott ugyanis a lámpák fényerejét növelték meg. De így lehet-e tartani a megtakarítást? – kérdezi.

Puskás azt mondja, az igaz, hogy az ellenzék bevándorláspárti, az ellenzék pedig nem mond igazat.

Illés Károly válaszol, azt mondja, a lízing jelentősen eltér a hiteltől, de kötelezettségvállalás, azért kellett engedélyt kérni. Jogszabály határozza meg, melyik utcában milyen fényerejű lámpákat kell beszerelni. Kaptak lakossági visszajelzéseket, a lámpatestek fényereje növelhető, és állíthatók is.

Tóth Kálmán bejelenti, kapott egy jelzést, hogy az egyik utcában három hete nem történt javítás. Kérdezi, cserélik-e a lámpaoszlopokat, gyors választ kapott, nem. A Külső-Rumi úton van, ahol a kerítésen belül 15 méterre vannak a lámpaoszlopok, ott muszáj lenne ezzel foglalkozni.

Balassa Péter attól fél, hogy úgy járnak, mint a stadionnál, ami 8,5 milliárdról indult, 15,4 milliárddal végződött, és még nem tudni, miből működtetik. Kéri, hogy a lámpacsere befejezése után három hónapon belül készüljön egy átfogó beszámoló a megtakarításról.

Kántás Zoltán megint politikai zavarkeltésről és bevándorláspárti politikusokról beszél.

Molnár kijelenti, a lízing is adósságot keletkeztető ügylet.

A Fideszen kívüli többség megszavazza, hogy készüljön vizsgálat a közvilágítás felújításáról.


17:40 A közvilágítás felülvizsgálata

A lámpacserék gondjairól írtunk már Az új lámpákkal is szuper lehetne a szombathelyi közvilágítás, de ehhez kevés a 1,14 milliárd forint 2019. February 18. 07:48 . Megjött Hende Csaba. Kopcsándi József azt mondja, erről szinte semmilyen indformációval nem rendelkeznek, közben 12 éves kötelezettséget jelent.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Aggódó tekintetek
Kovács Dávid

Kijelenti, a közgyűlés felelős a döntésekért, és joga van minden információhoz, hogy megalapozott döntést hozhassanak. Ezt az ügyet csak kétszer tárgyalta a közgyűlés, de nem a részletekről. Elmondja, tavaly nyáron részt vett egy megbeszélésen, ott tisztázódtak a részletek, de tiltakoztak az Elios Kft. részvétele ellen.

A közbeszerzési bizottság szakértője új ajánlatot kért a banktól, és sokkal olcsóbb lett. Kopcsándi szerint az egyik oka a bizottság átalakításának, mert fontos, hogy rálátása legyen a közgyűlésnek, a bizottság tagjainak védelmében is. Szeretnének most tájékoztatást kapni, mert semmiféle technikai részletet nem ismernek.

A polgármester kifejti, egyszerűen jobban világítanak az új lámpák, korszerűbbek és megfelelnek a törvényi előírásoknak, ráadásul a szerződés idejére pénzbeli megtakarítás jelent.

Nem érti, mi a baja vele a képviselőnek, de ez nem olyan konstrukció, amivel hitelt lehetne felvenni. Utal a 18 milliárdos tartozásra 2010-ből, és ezt az ország fizette ki.

Nemény András szerint sikertelen a konstrukció, és javaslata lesz majd Hende számára. A szerződés, amit nem tárgyalt a közgyűlés, nem tartalmaz karbantartást, nincs biztosíték a megtérülésre. Ahol közelebb vannak a lámpák, ott jó, ahol, távolabb, ott nem, és ilyen a város fele. Meg kellett volna vizsgálni előre.

Szerinte a városvezetés kapott egy feladatot, ki kellett írni a pályázatot, és a miniszterelnök vejéhez közeli céget kellett választani. Megemlíti, hogy az uniós pénz helyett állami pénzből kellett visszafizetni a hasonló felújításokat, mert az OLAF annyi szabálytalanságot talált. Kéri Hende Csabát, hogy ezt a beruházást is fizesse ki az állam.

Puskás azt mondja, ez nem hitel, hanem lízing. Most szerelik a lámpatesteket, és kérik a lakosságot, a hibákat jelezzék, itt tartanak most. Szerinte ez az egész politikai zavarkeltés.

Illés Károly a

bevándorláspárti

képviselőknek azt mondja, a gazdasági bizottság is tárgyalta, 2017-ben a közgyűlés magát az eljárást. A korábban használt lámpákat már nem gyártják, és nagy volt a fényszennyezésük. Nincs hitelfelvétel, ez egy lízing, az utolsó részlet visszafizetése után lesz a városé a világítás. A lámpák élettartama 20-25 év, így legalább egymilliárdot megtakarítanak.


16:35 Új városi lapot akarnak indítani

Objektív tájékoztatást szeretne az ellenzék. Tóth Kálmán elmondja, hogy a városi tévében nem szerepelhetnek, javasolják, hogy hívják vissza Lovass Tibort, a Médiaközpont vezetőjét. Javasolják, hogy két évre Halmágyi Miklóst nevezzék ki. A következő közgyűlésre dolgozzák ki egy városi hetilap elindításának részleteit.

Ágh Ernő (Fidesz) védelmébe veszi Lovasst, szerinte jó szakember. Illés is, szerinte így a bevándorláspárti politikusok kezébe kerül a városi média, pont egy önkormányzati kampány elején.

A polgármester felhívja a figyelmet, hogy Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Szövetségének elnöke, ő indította a Savaria Filmszemlét, országos hírű szakember.

Rettegi kérdezi, mi lenne a neve, felélesztik-e a Savaria Fórum nevet, és lenne-e internetes oldala. Nemény azt mondja, Halmágyi függetlensége nem kérdőjelezhető meg, ahogyan Lovass Tiboré sem, de Lovassnak nem sikerült objektívnek lennie. Csak a vezetésről váltanák le, munkaviszonya megmaradna a Médiaközpontnál.

közgyüli 2019.02.28.
Nemény és Balassa
Nagy Jácint

A városi lapot nem kell megvásárolni, egy objektív lapot szeretnének, és ez lesz a fő feladata az új ügyvezetőnek. Nem mondhatják azt, hogy jelenleg objektíven működik a Médiaközpont. Nem pártlapot, objektív lapot szeretnének.

Puskás Tivadar reméli, hogy objektíven működik majd a konszenzusbizottság, ami egyébként nem is működik most. Sátory Károly szerint fejeket dobálnak a porba, és nincs szakmai érvük.

Rettegi Attila felhívja a figyelmet, hogy a savariaforum.hu domain-név egy külső cég birtokban van. (Megnéztük, nem működik.) Kíváncsi, Molnár Miklós megszavazza-e, mert annak idején ő is sürgette a SaFó bojkottját.

Lendvai szerint az, hogy politikai okokból váltanak le egy intézményvezetőt, az őket minősíti. Gratulál ahhoz, hogy a tisztességben megőszült, országosan ismert szakembert vissza akarják hívni. Emlékeztet arra, hogy 2007-ben tíz évre kiszervezték a lapot magánkézbe. Kéri, hogy ezt ne csinálják.

Puskás azt mondja, egyértelmű baloldali módszer, hogy politikai okokból váltanak le szakembereket, őt is így váltották le 2006-ban, amikor országgyűlési képviselő lett.

Kántás Zoltán szerint azzal, hogy egy áruló segítségével többséghez jutottak, politikai okokból leváltanak egy szakmailag elismert embert. Kijelenti, a posztkommunisták oktatják ki a nemzeti oldalt sajtószabadságból és médiafüggetlenségből.

A Fideszen kívüli többség megszavazta Lovass Tibor leváltását és Halmágyi Miklós kinevezését.

Tíz perc szünet.

A Fidesz-frakció közleménye

Politikai tisztogatásba kezdett a bevándorláspárti koalíció Szombathelyen

Rögtön azt követően, hogy a szombathelyi közgyűlésben megvalósult Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor nagy közös álma, és létrejött a baloldali képviselők, Balassa Péter jobbikos és Molnár Miklós civil képviselő összefogásával a bevándorláspárti szivárványkoalíció, politikai tisztogatásba is kezdtek.

Legfontosabb közös feladatuk az volt, hogy rögtön leváltsák a Szombathelyi Médiaközpont vezetőjét, Lovass Tibort, aki évtizedes szakmai múlttal, országos szinten is jelentős televíziós tapasztalattal vezette a városi céget. Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnökeként is tevékenykedik.

A szakember helyett, politikai alapon, egy olyan újságírót neveztek ki a helyére a szocialisták, a Jobbik és Molnár Miklós civil alpolgármester, akinek nincs televíziós tapasztalata és kinevezése kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli és nem a szombathelyi emberekét.

Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója


16:20 Még mindig a közbeszerzési bizottság

Kecskés szerint a bizottság állandóan az ellenzék támadásai alatt áll. Kérdezi a jegyzőt, ott született döntést támadott-e meg az ellenzék.

A jegyző szerint nem.

Kántás Zoltánt és Lendvai Ferencet delegálja a bizottságba a Fidesz, jelenti be Illés Károly.

Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.


16:10 A költségvetés elhalasztása lehet a cél

Most tartanak az ötödik napirendi pontnál, a költségvetést a 13. pontban tárgyalják. Könnyen lehet, az a Fidesz célja, hogy csak későn vagy egyáltalán ne jussanak el a költségvetésig ma. Így időt nyerhetnek, és átgondolhatják, hogyan tudnák megoldani a jelenlegi helyzetet.


15:45 A közbeszerzések valódi ellenőrzése

Ennek az a lényege, hogy a közbeszerzési bizottságban ne csak a hivatal vezetői, hanem képviselők is legyenek. Jelenleg a polgármesteri hivatal osztályvezetői alkotják a bizottságot, ők javaslatot tesznek a közbeszerzési pályázatoknál, és végül a polgármester dönt, ki nyeri a pályázatot.

Közgyűlés délután - Februrár 28.
Kántás Zoltán sokat szerepel, ő az egyik, aki állandóan a bevándorlókat emlegeti
Kovács Dávid

Ipkovich György kiemeli, a bizottság tagjai munkaviszonyban állnak a hivatalnál, ami függést jelent. A javaslat nem veszi el a döntési jogot a polgármestertől, de a képviselők ellenőrizni tudná a munkát. Két főt hívnának vissza, helyette László Győzőt és a Jobbik delegáltját javasolják, a bizottság elnöke maradna.

Húsz perc szünet.


15:20 A hivatalnokok eltiltása a kampányban való részvételtől

Ezt valószínűleg azért kezdeményezte az Éljen Szombathely-frakció, mert az őszi időközi választáskampányában a Fidesz hivatali és önkormányzati hatósági vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatókat.

László Győző, az időközi választás nyertese is erről beszél, javasolja, hogy fogadják el az anyagot. Sátory Károly szerint felkészületlen az ellenzék, és politikai előterjesztéseket tesznek.

Károlyi Ákos jegyző idézi az Alkotmánybíróság álláspontját, miszerint mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra. Ez azonban bizonyos feltételek esetén korlátozható, de a hivatali vezetők munkaidőn kívül élhetnek ezzel a jogukkal. A munkaidőn belüli tevékenységüket pedig a köztisztviselői törvény szabályozza.

Rettegi Attila azt kéri, hogy vonják vissza az előterjesztést, mert nem kívánatos folyamatokat indítana be. László Győző javasolja, tegyék bele a következőt: kampányidőszakban, vezetői minőségében nem vehet részt politikai eseményen az önkormányzati hivatal vezetője.

A Fideszen kívüli többség szavazataival elfogadták, László Győző módosítójával együtt.


15:05 Harmadik: a tisztségviselői programok nyilvánossága

Még csak délután három van, és már a harmadik ügyet kezdik, csak 36 van hátra.

Lendvai közben visszatér az előző napirendi ponthoz.

Nem olyan rossz ám ellenzékben lenni

– mondja Horváth Attila Lendvai Ferenc felszólalása közben, aki nem létező előterjesztésről és a bevándorláspárti Nemény Andrásról beszél.

Az új többség megszavazza, hogy a városháza ezentúl küldje ki előre a tisztségviselők programját a sajtónak.


14:55 Mégsem jön Hende Csaba?

Folyosói hírek szerint nem jön Hende, épp bizottsági ülése van az országgyűlésben. Egyébként meg nincs is nagyon értelme, hiszen befolyásolni nem tudja a szavazásokat, és miért is adná a nevét a Fidesz kisebbségbe jutásához.

Közben a közgyűlés ellaposodott, csak Fidesz-frakció szól hozzá, hozzászólásaikban egymást fényezik vagy migránsoznak, a tárgyalás alatt lévő ügyről senki sem szól egy szót sem.


14:30 Folytatódik a semmitmondás

Láthatóan mindenki tudja, hogy itt döntések már nem születnek, csak kommunikációs játszmák folynak. A Fidesz migránsozik, az ellenzék nem nagyon szól hozzá, pörgetnék inkább, de nem tudják.

Már nem is beszélnek másról, mint az illegális bevándorlásról.

Most áttértek a polgármester méltatására, Kecskés azt mondja, Puskás Tivadar a város legsikeresebb polgármestere.

A Fidesz személyeskedéssel akarja kicsinálni Balassát és Molnárt. Az ellenzék meg a polgármestert, aki szemmel láthatóan nehezen bírja. Mondjuk Molnár is.

Puskás most éppen arról a közösségről beszél, aminek a munkája nyomán fejlődik a város, Van például stadionunk, új Berzsenyi terünk.

Kijelenti, ő azért dolgozik, hogy Szombathelynek jó legyen, ha a közösség úgy ítéli meg, van alkalmasabb, akkor legyen. Hozzáteszi, mindenkit a saját hozzászólása minősít. A fideszesek tapsolnak.

14:00 Második ügy, a hivatali információk tilalma

Nincs olyan polgármesteri utasítás, hogy a hivatali dolgozók nem adhatnak ki információt a képviselőknek. Egy polgármesteri kérés van, ezeket az infókat írásbeli kérdésre, és polgármesteri engedéllyel adhatják meg.

Nagy az időhúzás, ez nyilvánvaló obstrukció, vagyis a közgyűlés ellehetetlenítése.

Lendvai kijelenti, tűzön-vízen át megvédik a polgármestert.

Nemény szerint ez az időhúzás a polgármester profiljába tartozik, de nekik fontos, hogy legyen ma költségvetés, ezért a lehető legkevesebbet szólnak hozzá. Emlékeztet arra, hogyha már munkáról beszélnek, a polgármester, mint a költségvetés előterjesztője, nem ment el a bizottsági ülésekre. Hozzáteszi, a polgármester minden képviselőnek meg kell felelnie. Kijelenti, szavazni akarnak az anyagról.

közgyüli 2019.02.28.
Húzza az időt a Fidesz
Nagy Jácint

Puskás megismétli, ez egy jól szervezett munkahely, ahol vannak szabályok. Szerinte a javaslat nem felel meg a jogszabályoknak. Horváth Attila megint felolvassa az előterjesztés kísérő szövegét.

Most éppen Sátory Károly (Fidesz) húzza az időt, megint elmondja, amit már a többiek elmondtak, aztán migránsozik egyet. Kijelenti, feltétel nélkül teljesítik, amit a

budapesti elvtársaik

akarnak.

Balassa szerint a polgármester már többet árt a városnak, mint használ, és visszautasítja a megjegyzéseket.


13:40 Folytatódik a molnározás és az időhúzás

Kecskés László (Fidesz) is molnározik, azt kérdezi, az alpolgármester megkérdezte-e a Pro Savaria Egyesülettől, hogy egyetértenek-e a pálfordulással.

Horváth Attila kifejti, az előterjesztés szóbeli, ehhez az ügyhöz nem kell külső szervezet véleménye, az anyagot ismerik a képviselők. A lényege, hogy a két ülés közti beszámoló az ülés elején legyen, minden hónap végén legyen közgyűlés, és kérik a polgármestert, tegyen javaslatot egy új bizottsági struktúrára, ha azt mondja, ez így jó, akkor tudomásul veszik.

Azt nem érzik arányosnak, hogy 19 bizottsági tagból négyet delegál az Éljen Szombathely-frakció. Felhívja a figyelmet, az SZMSZ szerint 12 órás lehet egy közgyűlés az ebédszünetet ne, számolva, de ha ma nem hozzák meg a fontos döntéseket, akkor azokat a következő ülésen hozzák meg.

Rettegi szerint előkészítetlenül nem lehet ilyen fontos ügyekről tárgyalni. A polgármester után ő is kéri, hozzák be a javaslataikat.

A jegyző szerint erről ma nem lehet rendeletet alkotni, mert az SZMSZ szerint meg kell tárgyalniuk a bizottságokat.

Aztán az új többség elfogadta a javaslatot, a következő ülésen tárgyalják az SZMSZ módosítását.

Puskás megjegyezte, a bevándorláspárti baloldal mellett a Jobbik és a Pro Savaria is megszavazta, ezzel ők a baloldali frakcióhoz lökték Szombathelyt és a választóikat.


13:05 Hende nincs a teremben

Folytatják, Hende Csaba nincs itt. kiosztották az új napirendet, 34 ügy van rajta. Az első az SZMSZ módosítás lesz.

Horváth Attila kéri, hogy ne kelljen mindig elmondaniuk, hogy az előterjesztést nem vizsgálták meg az érintett szervek.

közgyüli 2019.02.28.
Délelőtt sok dolga volt a jegyzőnek
Nagy Jácint

Lendvai azt kérdezi, köpönyegforgatás vagy árulás, hogy Molnár Miklós 21 napirendi javaslatot megszavazott. Az Éljen Szombathely-frakciótól azt kérdezi, hogyan tervezik, hogy a bizottságokban paritásos alapon akarják elosztani a helyeket.

Molnár arra emlékeztet, hogy Lendvai nem a napirendhez szólt hozzá, pedig a polgármester azt mondta, betartják az SZMSZ-t. Puskás megvonja tőle a szót, azt mondja, Lendvai az SZMSZ-szel kapcsolatos dolgokról beszélt. És előre nem tudhatja, miről beszél egy képviselő.

Nemény András, érti, hogy Hende Csaba késik, és ki kell tölteni az időt. A polgármester feladata, hogy a következő ülésre terjesszen be egy paritásos elven alapuló bizottsági struktúrát.

Balassa arra emlékeztet, hogy 2014-ben a Fidesz nem szerzett többséget, és mégis kétharmaduk van a bizottságokban.

Kántás hirtelen leárulózza Molnárt, Neményt bevándorláspártinak nevezi, és valakinek odaszól,

maga meg főként nem szólhat be nekem

. És kijelenti, az ellenzék befogadott egy árulót.

Molnár szerint szomorú, ami zajlik, ő elmondta, miről van szó. Lehet összevissza mutogatni, de szó nem volt arról, hogy azt a megállapodást politikai célokra fogják használni.

Puskás is árulózik megint, Illés Károly folytatja, ő is árulózik és bevándorlózik.

Közgyűlés 2019. 2. 28. (délután)
Molnár a közönség soraiból figyel
Nyugat.hu

Egyre inkább látszik, hogy a Fidesz húzza az időt, Puskás Tivadar megerősíti, hogy érkezik majd Hende Csaba.

Nagy a hangzavar, tíz perc szünet.


12:55 Nyitva az ülésterem ajtaja

Nemsokára folytatódnia kell a közgyűlésnek, az ülésterem ajtaja elől eltávolították a barikádot, nyitva az ajtó. Az ellenzéki képviselők már bent vannak, éppen tanulmányozzák a közben kiosztott, új napirendet. Fideszes viszont nincs még sem a teremben, sem a folyosón.

11:10 Elbarikádozták a közgyűlési termet

Egy tuja és egy szék áll őrt a közgyűlési terem ajtajában, amit bezártak. Közben olyan infót kaptunk, hogy a Fidesz új terve szerint Hende segítségével obstruálják, vagyis ellehetetlenítik a közgyűlés munkáját.

Pais-H. Szilvia

10:50 Hende Csaba úton van Szombathelyre

Nem hivatalos információk szerint azért van a hosszú szünet, mert értesítették Hende Csabát a történtekről, aki el is indult Szombathelyre. Az ülésteremből egyébként kizavartak mindenkit, lekapcsolták a villanyt és bezárták az ajtót.

közgyüli 2019.02.28.
Puskásék gyors segítséget kértek Hendétől
Nagy Jácint

10:25 Melege van Lendvainak

Kéri, hogy vegyék le a fűtést, mert meleg van. És új napirendet kér nyomtatásban, mert nem tudják követni az eseményeket.

Puskás törvényi felülvizsgálatot emleget, ami időbe telik. Nem tudjuk, melyik ügyről van szó. Egyetért, hogy írásban ki kell adni az új napirendet. Amíg ezt megcsinálják, egy órás, másfél órás szünet lesz. Bejelenti, hogy egy órakor folytatják a közgyűlést.

Nemény kijelenti, az időhúzásra semmi szükség, szerinte szabotálni akarják a közgyűlést.

Nagy a felháborodás a hosszú szünet miatt, úgy tűnik, a polgármester ezzel akarja megbosszulni az ellenzéki fordulatot.


9:45 Szavaznak a napirendről, kiderülnek az erőviszonyok

A közgyűlés Balassa és a Fidesz szavazataival napirendre vette Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója visszahívásának kezdeményezését. Elfogadják a többi javaslatát is, a SZOVA-ügyön kívül a többit az Éljen Szombathely-frakció szavazta meg.

Megszavazták azt is, hogy az ülés elején tárgyalják a két ülés közti beszámolót, ami régebben a politikai viták helye volt.

közgyüli 2019.02.28.
Megakadályozták Molnár visszahívását
Nagy Jácint

Levették a közgyűlés munkájáról szóló beszámolót.

A Fideszen kívüli többség megszavazta, hogy a napirendről vegyék le Molnár Miklós alpolgármester visszahívását.

Tárgyalnak a közvilágítás és az Aréna óvoda felújításáról szóló beszámolóról is.

Tíz perc tanácskozási szünet, bármit is jelentsen ez.

közgyüli 2019.02.28.
Öröm a baloldalon
Nagy Jácint

9:35 Még mindig napirend előtt

Balassa javasolja, hogy hívják vissza Németh Gábort, a SZOVA vezérigazgatóját, Kopcsándi meg visszavonja a javaslatát A szombathelyi Fidesz nem akar a stadion mellett lakóknak kártérítést fizetni 2019. February 28. 06:53 . Puskás azt mondja, a javaslat szerepel a két ülés közti beszámolóban.

közgyüli 2019.02.28.
Ez még az eleje
Nagy Jácint

Lendvai szerint egy törvényt nem vonathat vissza a közgyűlés, Horváth Attila (Éljen Szombathely) azt mondja, kéréseket meg lehet fogalmazni a kormányhoz és egy országgyűlési képviselőhöz is. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, kérni lehet, felszólítani nem. Kecskés László (Fidesz) kijelenti, a pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs, a törvényt elfogadta az országgyűlés.

Balassa módosít, kéri Hende Csabát, hogy javasolja a törvény visszahívását.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt ecseteli, hogy a hivatali dolgozóknak nem szabad politizálni, ezért nem adhatnak információkat a képviselőknek.

Nemény kérdezi, a pénztártól való távozás orvosi kifejezés-e. Aztán letisztázza a napirendi javaslatokat, és kéri, szavazzanak.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint nem lehet arra kérni Hende Csabát, hogy árulja el azt a közösséget, ahová tartozik. Ipkovich György (Éljen Szombathely) szerint a közgyűlésnek joga van mindent megtárgyalni, maximum a döntést kell megvizsgálni jogi okokból. A közgyűlés egyébként a polgármestert bízta meg azzal, hogy kérje fel Hendét a törvény visszavonásának kezdeményezésére. Közben Puskás megvonja a szót, mert Ipkovich azt mondta, a szabályok a fideszes képviselőkre nem vonatkoznak.

Molnár megemlíti, hogy a polgármester az SZMSZ szerint akarja vezetni az ülést, de közben félbeszakítja a felszólaló képviselőt, és ő nem tartatja be a szabályokat.

Károlyi Ákos jegyző kijelenti, az, ha valamit napirendre vesznek, nem sérti a törvényt.


9:30 Pattanásig feszült a hangulat

Rengetegen vannak az ülésteremben, az egész városháza a közgyűlést figyeli. A folyosón itt van Balássy Péter megyei főjegyző (Fidesz), úgy tűnik, mintha ő irányítaná a dolgokat.

közgyüli 2019.02.28.
A megyei főjegyző a folyosón
Nagy Jácint

9:05 Egyben tartják a rendkívüli és a rendes közgyűlést

Puskás Tivadar polgármester megnyitja az ülést.

Közben megjegyezzük, hogy holnap kezdődik a meteorológiai tavasz.

Puskás azt mondja, hogy megindult a baloldali erők kampánya, a városvezetés feladata, hogy végezzék a munkájukat a szombathelyiek érdekében. Kéri, hogy a mai közgyűlésen ez legyen a fő vezérlő elv, és tartsák meg a szabályokat, és az időkereteket a felszólalásoknál.

Két beadvány érkezett, az egyik Kopcsándi javaslata A szombathelyi Fidesz nem akar a stadion mellett lakóknak kártérítést fizetni 2019. February 28. 06:53 , a másik a baloldali frakcióé, ami nyolc napirendi javaslatot tartalmaz.

Lendvai Ferenc, a Fidesz-frakció vezetője azt mondja, sok mindent megértek már a közgyűlésben, most egy ajándékot ad át Neménynek, a Magyar helyesírás szabályai című könyvet küldi Kunhalmi Ágnesnek.

Nagyon készül az ellenzék
Nyugat.hu

Közben a folyosón megtudjuk, hogy az ellenzék fordulatra számít, és egységes.

Nemény András az Éljen Szombathely-frakció vezetője kérdezi, hogy egyben tartják-e a rendes és a rendkívüli közgyűlést. Felhívja a polgármester figyelmét, hogy törvényesen vezesse az ülést.

Károlyi Ákos jegyző bejelenti, az önkormányzati törvény és az SZMSZ szerint a polgármester a rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait beépítette a rendes közgyűlés napirendjébe.

Nemény felsorolja a javaslatokat, tárgyalni akarnak az SZMSZ módosításáról, az információk visszatartásának eltörléséről, a tisztségviselői beszámolók nyilvánosságáról, a tisztségviselők kampányban való részvételének megtiltásáról, városi lap indításáról, a közvilágítás-cseréjéről, az Aréna óvoda felújításáról. Levételre javasolja Molnár Miklós alpolgármester visszahívását és az önkormányzat munkájáról szóló beszámolót.

Balassa Péter (Jobbik) javasolja, hogy Hende Csaba terjessze az országgyűlés elé a rabszolgatörvény eltörlését, erre már közgyűlési határozat is van. És még több javaslata is van, de nehéz leírni.

Puskás kéri, olyanokat ne javasoljanak, amihez nincs joguk, például ne utasítsanak egy országgyűlési képviselőt.

Nagy a hangzavar, öt perc szünet. Ez hosszú ülés lesz.


Az idei év, és valószínűleg a 2014-2019 közti választási ciklus legizgalmasabb közgyűlése kezdődik mindjárt Szombathelyen. Többször írtunk már róla, hogy Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) vissza akarja hívni Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 Molnár Miklós alpolgármestert, de ez valószínűleg nem sikerül neki Csütörtökön átveheti a közgyűlés irányítását a szombathelyi ellenzék 2019. February 25. 18:43 . Molnár egyébként tegnap borított sok mindent az asztalra Molnár Miklós: „Nem tudom a polgármesteremnek tekinteni Puskás Tivadart” 2019. February 27. 17:28 .

A közgyűlésben ugyanis elfogyott a Fidesz többsége, miután a városvezetés élesen nekitámadt Molnárnak, és nem utolsósorban László Győző (Éljen Szombathely) megnyerte az őszi időközi választást, a Fidesz elveszítette többségét a közgyűlésben.

Ezért is lesz érdekes és izgalmas a mai ülés, kíváncsian várjuk, hogy a Fideszen kívüli többség mit kezd majd a helyzettel. Azt biztosra vehetjük, hogy a napirendről kitörlik azokat az ügyeket, amelyeket nem akarnak tárgyalni, és felveszik azokat, amiket eddig sikertelenül akartak bevinni a közgyűlés elé. A költségvetést Elkészült Szombathely költségvetése - közölte a városháza, de ehhez közgyűlési döntés kell 2019. February 15. 12:52 is teljesen átalakítják, ez is kijelenthető.

Az is valószínű, hogy módosítják a közgyűlés szabályzatát, erről Nemény András, az Éljen Szombathely frakció vezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatón Biztos, hogy nem fogadja el a szombathelyi közgyűlés a polgármester által beterjesztett költségvetést 2019. February 21. 14:08 és lapunknak adott interjújában Nemény András: Szombathelyt egy másodosztályú várossá silányította le a Fidesz 2019. February 24. 17:25 .

Néhány ügyről írtunk már, így a gyermek-közétkeztetés áremeléséről A tavalyi, szombathelyi iskolai fertőzés után szigorítottak a higiéniai szabályokon, most árat akar emelni a szolgáltató 2019. February 26. 12:41 , a levegő tisztaságáról Megmondták, miért rossz időnként a levegő Szombathelyen - íme, a kormányhivatal jelentése 2019. February 25. 10:22 , a közlekedési koncepcióról, az útfelújításokról, az I. világháborús emlékműről Itt vannak a látványtervek Szombathely I. világháborús régi/új emlékműveiről 2019. February 27. 07:45 és a stadion mellett élők kártalanítási tervéről A szombathelyi Fidesz nem akar a stadion mellett lakóknak kártérítést fizetni 2019. February 28. 06:53 .

Itt percről percre közvetítjük a közgyűlést, akinek ez nem elég, kattintson élőképes tudósításunkra Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 30. 09:18 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet