Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szabálytalan kiküldetések és bankkártyás fizetések, 760 ezer forint autóhasználatra - Itt a jelentés a Médiaközpontról

A szombathelyi önkormányzat belső vizsgálata alapján menesztik Halmágyi Miklóst.

Nagyon sok szabálytalanságot talált a belső ellenőrzés a Szombathelyi Médiaközpontnál - derül ki a jövő heti városi közgyűlésre készült anyagból.

Még február 6-án írtuk Aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzés a szombathelyi Médiaközpontban 2020. February 06. 16:18 , hogy Nemény András aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzést rendelt el a szombathelyi Médiaközpontban. A gyanú szerint három esetben használták jogosulatlanul a cég bankkártyáját, összesen mintegy 400 ezer forint értékben.

A Szombathelyi Médiaközpont
Józing Antal

Később olyan információkat kaptunk, miszerint egyéb szabálytalanságok is történtek a Médiaközpontban, így már a múlt héten is lehetségesnek tartottuk Megy vagy marad a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója? 2020. February 13. 10:57 , hogy Halmágyi Miklósnak távoznia kell.

Két nappal ezelőtt pedig a városháza közleményben jelezte Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek 2020. February 18. 15:19 , hogy a polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy azonnali hatállyal menesszék a Médiaközpont igazgatóját, Halmágyi Miklóst. Nemény András ezzel egyidőben büntetőfeljelentést is tesz a pénzügyi szabálytalanságok miatt.

A jövő heti városi közgyűlésre készített anyag tartalmazza a belső ellenőrzés megállapításait. Kiderült, hogy valóban több szabálytalanságot találtak, mint ami korábban nyilvánosságra került.

A jelentés megállapításai

 • 2019. március 31. és 2019. december 31. között egyetlen egyszer sem volt az ügyvezető jogszerűen kiküldetésen. A kiküldetéseket a jegyzőnek kellett volna engedélyezni, de az ügyvezető azokat saját magának engedélyezte.
 • Október 17-én a cég bankkártyájával fizettek ki egy kegyeleti szolgáltatást 276 565 forint értékben. Az ügyvezető erről azt mondta, hogy tévedésből használta a Médiaközpont kártyáját, amikor ezt észrevette, a pénzt visszafizette. De a bankkártya téves használatáról nem készült feljegyzés.
 • Október 30-án a siófoki Janus Boutique Hotel & Spa szállodában fizettek a bankkártyával egy 88 603 forint értékű számlát, amihez meghívólevelet, programot vagy más dokumentumot nem csatoltak. Az ügyvezető szerint a szolgáltatást egyedül vette igénybe, a kártya használatára nem adott magyarázatot. De az érintett három napban szabadságon volt, amit egyébként a jegyző nem engedélyezett.
 • November 29. és 30. között az ügyvezető munkaidőben, de nem szabályszerű kiküldetésben tartózkodott Budapesten. 30-án a budapesti Hotel Palazzo Zichyben a bankkártyával 58 376 forintot fizettek, a csatolt dokumentum szerint "Ottlik-konferencia" zajlott, de az ügyvezető azt nem tudta igazolni, hogy a részvétele a Médiaközpont érdekeit szolgálta volna.
 • Havonta tízezrek autóhasználatra

  A jelentés azt is tartalmazza, hogy az ügyvezető minden hónap végén elküldte a pénzügyi asszisztensnek az elszámolni kívánt kiküldetéseket, ezeket a asszisztens nem szabványos adatlapon összegezte, majd kifizették a saját autó használatának költségeit. A jelentés szerint

 • áprilisban 70 310
 • májusban 59 855
 • júniusban 76 070
 • júliusban 89 773
 • augusztusban 90 951
 • szeptemberben 99 104
 • októberben 96 961
 • novemberben 96 363
 • decemberben 109 954
 • Összesen 763.565
 • forintot fizettek ki az ügyvezetőnek saját autója használatának költségeként.

  A kiküldetési dokumentumokon feltüntették az utazás célját (például díszbemutató, megbeszélés, tárgyalás), de semmiféle igazolást nem csatoltak hozzájuk.

  Az ellenőrzés azt is megállapította, hogy már 2018-ban, tehát az előző városvezetés és a korábbi ügyvezető alatt is a fenti gyakorlatot alkalmazták a cégnél, a szabályok ellenére nem a jegyző engedélyezte a kiküldetéseket, hanem maga az ügyvezető.

  Indokolatlanul magas limitek a bankkártyánál

  A jelentés megállapítja, hogy a bankkártyához tartozó limitek indokolatlanul magasak voltak.

  A limitek összege:

 • ATM készpénzfelvétel: 500.000,- Ft/nap
 • POS készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Összesített készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Virtuális vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Az ügyvezető nem adott magyarázatot az indokolatlanul magas összegben meghatározott limitekre.

  Az is kiderült, hogy az ügyvezető a bankkártyát étteremben is használta, egyszer 14 000 és egyszer 23 280 forint összegben.

  Azonnali menesztés, ideiglenes ügyvezető

  Mint már korábban írtuk, Nemény András polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy Halmágyi Miklóst azonnal hatállyal menesszék a Médiaközpont éléről, a polgármester büntetőfeljelentést is tesz.

  Nemény azt is bejelentette, hogy az új ügyvezetőt pályázat útján választják majd ki. A közgyűlésre készült anyag szerint a jövő héten határozott időre, valószínűleg a pályázat lebonyolításának végéig ideiglenes ügyvezetőt neveznek ki a Szombathelyi Médiaközpont élére.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra