Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Szabálytalan kiküldetések és bankkártyás fizetések, 760 ezer forint autóhasználatra - Itt a jelentés a Médiaközpontról

A szombathelyi önkormányzat belső vizsgálata alapján menesztik Halmágyi Miklóst.

Nagyon sok szabálytalanságot talált a belső ellenőrzés a Szombathelyi Médiaközpontnál - derül ki a jövő heti városi közgyűlésre készült anyagból.

Még február 6-án írtuk Aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzés a szombathelyi Médiaközpontban 2020. February 06. 16:18 , hogy Nemény András aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzést rendelt el a szombathelyi Médiaközpontban. A gyanú szerint három esetben használták jogosulatlanul a cég bankkártyáját, összesen mintegy 400 ezer forint értékben.

A Szombathelyi Médiaközpont
Józing Antal

Később olyan információkat kaptunk, miszerint egyéb szabálytalanságok is történtek a Médiaközpontban, így már a múlt héten is lehetségesnek tartottuk Megy vagy marad a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója? 2020. February 13. 10:57 , hogy Halmágyi Miklósnak távoznia kell.

Két nappal ezelőtt pedig a városháza közleményben jelezte Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek 2020. February 18. 15:19 , hogy a polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy azonnali hatállyal menesszék a Médiaközpont igazgatóját, Halmágyi Miklóst. Nemény András ezzel egyidőben büntetőfeljelentést is tesz a pénzügyi szabálytalanságok miatt.

A jövő heti városi közgyűlésre készített anyag tartalmazza a belső ellenőrzés megállapításait. Kiderült, hogy valóban több szabálytalanságot találtak, mint ami korábban nyilvánosságra került.

A jelentés megállapításai

 • 2019. március 31. és 2019. december 31. között egyetlen egyszer sem volt az ügyvezető jogszerűen kiküldetésen. A kiküldetéseket a jegyzőnek kellett volna engedélyezni, de az ügyvezető azokat saját magának engedélyezte.
 • Október 17-én a cég bankkártyájával fizettek ki egy kegyeleti szolgáltatást 276 565 forint értékben. Az ügyvezető erről azt mondta, hogy tévedésből használta a Médiaközpont kártyáját, amikor ezt észrevette, a pénzt visszafizette. De a bankkártya téves használatáról nem készült feljegyzés.
 • Október 30-án a siófoki Janus Boutique Hotel & Spa szállodában fizettek a bankkártyával egy 88 603 forint értékű számlát, amihez meghívólevelet, programot vagy más dokumentumot nem csatoltak. Az ügyvezető szerint a szolgáltatást egyedül vette igénybe, a kártya használatára nem adott magyarázatot. De az érintett három napban szabadságon volt, amit egyébként a jegyző nem engedélyezett.
 • November 29. és 30. között az ügyvezető munkaidőben, de nem szabályszerű kiküldetésben tartózkodott Budapesten. 30-án a budapesti Hotel Palazzo Zichyben a bankkártyával 58 376 forintot fizettek, a csatolt dokumentum szerint "Ottlik-konferencia" zajlott, de az ügyvezető azt nem tudta igazolni, hogy a részvétele a Médiaközpont érdekeit szolgálta volna.
 • Havonta tízezrek autóhasználatra

  A jelentés azt is tartalmazza, hogy az ügyvezető minden hónap végén elküldte a pénzügyi asszisztensnek az elszámolni kívánt kiküldetéseket, ezeket a asszisztens nem szabványos adatlapon összegezte, majd kifizették a saját autó használatának költségeit. A jelentés szerint

 • áprilisban 70 310
 • májusban 59 855
 • júniusban 76 070
 • júliusban 89 773
 • augusztusban 90 951
 • szeptemberben 99 104
 • októberben 96 961
 • novemberben 96 363
 • decemberben 109 954
 • Összesen 763.565
 • forintot fizettek ki az ügyvezetőnek saját autója használatának költségeként.

  A kiküldetési dokumentumokon feltüntették az utazás célját (például díszbemutató, megbeszélés, tárgyalás), de semmiféle igazolást nem csatoltak hozzájuk.

  Az ellenőrzés azt is megállapította, hogy már 2018-ban, tehát az előző városvezetés és a korábbi ügyvezető alatt is a fenti gyakorlatot alkalmazták a cégnél, a szabályok ellenére nem a jegyző engedélyezte a kiküldetéseket, hanem maga az ügyvezető.

  Indokolatlanul magas limitek a bankkártyánál

  A jelentés megállapítja, hogy a bankkártyához tartozó limitek indokolatlanul magasak voltak.

  A limitek összege:

 • ATM készpénzfelvétel: 500.000,- Ft/nap
 • POS készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Összesített készpénzfelvételi limit: 999.999.999,- Ft/nap
 • Vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Virtuális vásárlási limit: 500.000,- Ft/nap
 • Az ügyvezető nem adott magyarázatot az indokolatlanul magas összegben meghatározott limitekre.

  Az is kiderült, hogy az ügyvezető a bankkártyát étteremben is használta, egyszer 14 000 és egyszer 23 280 forint összegben.

  Azonnali menesztés, ideiglenes ügyvezető

  Mint már korábban írtuk, Nemény András polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy Halmágyi Miklóst azonnal hatállyal menesszék a Médiaközpont éléről, a polgármester büntetőfeljelentést is tesz.

  Nemény azt is bejelentette, hogy az új ügyvezetőt pályázat útján választják majd ki. A közgyűlésre készült anyag szerint a jövő héten határozott időre, valószínűleg a pályázat lebonyolításának végéig ideiglenes ügyvezetőt neveznek ki a Szombathelyi Médiaközpont élére.

  Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet