A magyar városokban hány éves korig ingyenes a tömegközlekedés?

Megnéztük, hogy Szombathelyen kívül melyik nagyvárosokban tették, vagy teszik ingyenessé a tömegközlekedést a fiatalok számára.

Több mint két héttel ezelőtt jelentette be 16 éves kor alatt ingyenes lesz a tömegközlekedés Szombathelyen January 23. 15:32 Nemény András szombathelyi polgármester, hogy áprilistól ingyenes lesz a 16 éven aluliak számára a közlekedés a helyi járatos buszokon. A bejelentés nem egyedülálló, az elmúlt hetekben, hónapokban több nagyváros is bejelentette, hogy tavasztól ingyen utazhatnak a járatokon a 14 éven aluliak. Megnéztünk több várost, hogy hány éves korig és milyen feltételekkel teszik ingyenessé a tömegközlekedést.

Budapest

Habár a legtöbb bejelentés a diákok ingyenes tömegközlekedéséről az utóbbi hetekben látott csak napvilágot, Budapesten a BKK-járatokon már 2021 ősze óta utazhatnak ingyen a 14 év alatti tanulók.

A BKK honlapján azt írta, a kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Az ingyenes utazás

 • a Budapest határain belül közlekedő BKK-járatokra,
 • a környéki buszokra,
 • és a HÉV-vonalakra vonatkozik, de csak Budapest közigazgatási határain belül.
 • Debrecen

  Hasonlóan Szombathelyhez, Debrecenben is január elején jelentették be, hogy ingyenes lesz a 6 és 14 év közöttiek számára a tömegközlekedés.

  Papp László polgármester a debrecen.hu szerint néhány héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón azt mondta, az önkormányzat célja, hogy április 1-jétől bevezessék az ingyenes helyi közösségi közlekedési bérletet.

  A bérlet a tervek szerint a Debrecen Városkártyával és a Junior Debrecen Városkártyával lenne elérhető. A polgármester korábban azt közölte, az ingyenes közlekedést azok is igénybe vehetik, akik nem Debrecenben laknak, de a városban működő óvodába vagy iskolába járnak. A városkártyát egy, a Belügyminisztérium által létrehozott, erre a célra kialakított elektronikus rendszeren, applikáción keresztül lehet majd igényelni.

  Számítások szerint ezzel a lépéssel 16 ezer gyermek számára lesz ingyenes a tömegközlekedés.

  Miskolc

  Miskolcon is január végén jelentették be, hogy áprilistól ugyancsak a 14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés. Veres Pál polgármestermester nemrég egy Facebook-posztban azt írta, ingyenes, környezetbarát, elektromos árammal működtetett közösségi közlekedés kiépítését akarják elérni tíz éven belül.

  Hozzátette, hamarosan aláírásgyűjtést fognak indítani a városban, hogy „egyértelműen kiderüljön, akarják és támogatják-e az itt élők az ingyenes és zöld tömegközlekedés ügyét. A cél 15 ezer aláírás összegyűjtése március 15-ig.”

  Majd megjegyezte, az aláírásgyűjtés fényében döntenek, hogy április 1-jétől bevezessék-e az ingyenes közlekedést. Mivel a bejelentés viszonylag friss, nem tudni, hogy pontosan milyen feltételekhez köti a város az ingyenes utazást.

  Szeged

  Hasonlóan a fenti példákhoz, Szegeden is csak a 14 éven aluliak számára lesz ingyenes a tömegközlekedés április 1-jétől. Botka László szegedi polgármester szerint erre a város 220 millió forintot költ éves szinten.

  Azt viszont az önkormányzat még nem közölte, hogy hogyan igényelhetik majd a diákok az ingyenes kedvezményt.

  Kecskemét

  Áprilistól Kecskeméten nem csak a 14 év alattiak, hanem valamennyi tanuló számára díjmentes lesz a tömegközlekedés. Ezt január végén jelentette be a város polgármestere.

  A Kecsup.hu tudósítása szerint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a tavaly indított új iskolabérletet tennék áprilistól ingyenessé, amit a nappali tagozaton tanulók (vagyis a 6 és 25 év közöttiek) vehetnek igénybe.

  Hozzátette, a fiatalok mellett az idősek számára is teljesen ingyenessé tennék áprilistól a tömegközlekedést.

  A döntés még nem végleges, a közgyűlésnek még el kell fogadnia a javaslatot, de ha februárban rábólintanak a képviselők, áprilistól életbe léphet a kedvezmény.

  Székesfehérvár

  Listánk utolsó szereplője Székesfehérvár, ahol eddig még nem tettek olyan bejelentést, hogy ingyenessé válik a tömegközlekedés a diákoknak.

  Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy itt a tömegközlekedést – a fentebb említett városokkal ellentétben – a Volánbusz egy alvállalkozója működteti. Lázár János építési- és közlekedési miniszter pedig január elején bejelentette, hogy ingyenes lesz márciustól a helyközi közlekedés minden 14 év alatti diák számára, vagyis ingyen utazhatnak a MÁV-Volán járatain: vonaton, Volánbuszon, HÉV-en.

  De mivel Lázár csak a helyközi közlekedés ingyenessé tételéről beszélt, ezért ebből nem következik az, hogy azokban a városokban, ahol a helyi közlekedést a Volánbusz működteti, ott is ingyen utazhatnak majd a tanulók.

  Miért más Szombathely?

  A fentebb felsorolt vidéki városok mellett Szombathelyen is bevezetik 7410 szombathelyi diák utazhat ingyen a helyijáraton áprilistól February 06. 15:32 az ingyenes tömegközlekedést. A fentiekkel ellentétben változás, hogy itt nem 14 éves korig, hanem a tankötelezettségi korhatáráig, vagyis 16 éves korig lesz ingyenes a közlekedés.

  A tájékoztatón elhangzottak szerint 7410 szombathelyi fiatal és gyerek utazhat majd a buszokon ingyen. A kedvezmény egyébként százmilliós tételt jelent, ezt az összeget az önkormányzat fizeti majd ki a szolgáltatónak a 16 éven aluli szombathelyiek helyett.

  A közgyűlés Fidesz-frakciója azt javasolta, hogy a korhatárt emeljék fel 18 évre, mert akkor az összes szombathelyi középiskolás ingyen utazhatna. A városvezetés elmondta, decemberben megvizsgálják a tapasztalatokat, és ha szükséges, változtatnak, akár a korhatár 18 évre emelése is szóba jöhet.

  A vasi megyeszékhelyen nemcsak a korhatár változik, hanem az igénylés menete is. A tervek szerint ez úgy működik majd, hogy a 16 évesnél fiatalabb diákoknak regisztrálnia kell az önkormányzatnál, ahol kapnak egy tanúsítványt, melynek a felmutatásával tudnak majd bérletet igényelni a jegypénztáraknál.

  Ha a közgyűlés bólint, április 1-jétől Szombathelyen is ingyen utazhatnak a buszokon azok, akik 16 évesnél fiatalabbak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet