Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két jelentkező is van a szombathelyi helyijáratos buszok működtetésére

Korábban a Volánbuszon kívül nem nagyon voltak jelentkezők.

Még február közepén írta ki a helyi buszközlekedés működtetésére a közbeszerzési pályázatot a szombathelyi önkormányzat, illetve a járvány miatti rendkívüli jogrend következtében Nemény András polgármester.

A város hivatalos oldalán megjelent anyag szerint május 12. a pályázat benyújtásának határideje. Az egyik jelentkező ennek a meghosszabbítását kérte, mivel a pályázathoz több beruházást is végre kell hajtani.

Illusztráció
Kiss Tamás

Azt is kérték, hogy a pályázó javaslatot tehessen a racionálisabb működtetésre, ehhez új menetrend kidolgozása is szükséges. A polgármester határozata szerint a pályázati határidőt június 2-ig meghosszabbítják.

A szombathelyi helyi járatok működtetése évek óta problémás, egyrészt a leromlott, környezetszennyező buszok miatt. A másik ok, hogy a Volánbusz már előre kéri az önkormányzati kompenzációt. A helyi járatos rendszer ugyanis ráfizetéssel működik, a szerződés értelmében az önkormányzatnak előre ki kell fizetnie a hiány összegét, ami több százmillió forint egy évben.

Tavaly novemberben ugyan üzembe állt Videó: Új Mercedes csuklósbuszok álltak forgalomba Szombathelyen 2020. November 13. 07:36 hét modern csuklós Mercedes busz, de ez csak javított a helyzeten, meg nem oldotta azt. Ráadásul egyre kevesebben használják a buszokat, ahogy ezt december elején megjelent tényfeltáró cikkünkben Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54 írtuk, így mindenképpen újra kel gondolni a rendszert.

Az új Mercedes-buszok
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A koronavírus-járvány még jobban megbonyolította a dolgot, márciusban több olvasónk is arra panaszkodott Járvány ide vagy oda, tömve vannak a szombathelyi buszjáratok April 14. 06:56 , hogy túlzsúfoltak lettek a ritkábban járó buszok, a Volán pedig cikkünk hatására vizsgálatot indított Cikkünk nyomán vizsgálatot indított a Volán a szombathelyi buszok kihasználtsága miatt April 15. 07:08 .

A pályázati kiírásban egyébként 12 évben, 2024-től nyolc évben maximálták a helyi járatban közlekedő buszok életkorát. A buszoknak klimatizáltaknak, alacsony padlósnak kell lenniük, és teljesíteniük kell az Euro6 környezetvédelmi előírásokat.

A helyi tömegközlekedést jelenleg működtető Volánbusszal az év végéig van szerződése a szombathelyi önkormányzatnak, tehát a pályázat nyertese a jövő év elejétől veheti át a helyi járatok üzemeltetését. Persze, ehhez sikeres pályázat kell.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra