Feljelenti Hende Csabát csalás és hamis magánokirat-felhasználás gyanújával a Momentum

Az ügy a gatyamutogatós sajtótájékoztatóval kezdődött.

Ellenzéki közlemény

„Feljelentést teszünk dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke ellen, aki a saját állítása szerint egy strómanon keresztül adja ki a saját tulajdonában álló szombathelyi házát. Azért tudja kiadni az állandó lakcíme szerinti ingatlant, mert ő nem ebben a házban él, hanem Budán.

Hende házában ukrán vendégmunkások élnek, akik ezért bérleti díjat fizetnek. Azonban Hende nem tüntette fel évek óta a vagyonnyilatkozatában az ebből származó bérleti díjat. Amikor újságírók ennek tényével szembesítették, azt állította, hogy egy általa meg nem nevezett személy használatába adta az ingatlant, és ezen személy adja ki bérbe a házat.

Bárhogyan is csűri-csavarja Hende, a saját tulajdonában álló ingatlant pénzért adja bérbe, azonban ezen összeget törvényi kötelezettsége ellenére sem tünteti fel vagyonnyilatkozatában.

Ebből következően vagyonnyilatkozata hiányos, azaz hamis tartalmú. Hende ezzel a gyanú szerint hamis magánokiratot használ fel évek óta, ami bűncselekmény gyanúját veti fel.

Továbbá költségvetési csalás gyanúja is felmerül Hendével szemben, mert teljességgel életszerűtlen, hogy ő ingyen adta át a hasznosítás jogát egy egyelőre ismeretlen személyazonosságú személynek. A gyanú szerint Hende azért alkalmaz strómant, hogy eltitkolja a bevételt az adóhatóság elől.

Mindezek miatt Hende Csaba ellen feljelentést teszünk költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás gyanúja miatt. Reméljük, lesz bátorsága a hatóságnak eljárnia vele szemben. Ne alkalmazzon kettős mércét se a rendőrség, se az ügyészség a törvénysértő fideszes politikussal szemben!

Lukács Dániel, Momentum Mozgalom Vas megyei elnöke
az Egységben Magyarországért Vas megyei 1-es számú választókerületének nevében”

A fenti közleményt vasárnap késő délután kaptuk a Momentumtól. Ahogyan a párt is hivatkozik rá, másfél hete tartott Hende Csaba országgyűlési képviselő egy meglehetősen furcsa sajtótájékoztatót Hende Csaba: „Jöjjenek, nézzék meg a gatyákat meg a zoknikat!” 2022. March 02. 17:21 Szombathelyen, ahol azokra a vádakra reagált, melyek szerint nem is lakik Szombathelyen.

Hende szerint nem ő adja bérbe a családi házát

A képviselő felvezette az újságírókat egy lakásba, amiről azt mondta, hogy a felesége nevén van, és itt élnek. Közben elmondta, hogy van egy családi háza a Csónakázótó mellett, amit örökölt, és amit közben kibővítettek. Mivel többnyire ketten vannak a feleségével, ezért vették ezt a lakást 2014-ben, itt élnek, az örökölt házat azóta kiadják – mondta Hende.

Ezek után megnéztük Hende Csaba nemrég tett, legfrissebb vagyonnyilatkozatát, amiről itt írtunk. Másfél-két millió forint havi bevétel mellett sem gazdagodnak az országgyűlési képviselők 2022. February 01. 19:51 A vagyonnyilatkozatban szerepel az a bizonyos ház, és az is, hogy 2014 óta Hende Csaba az egyedüli tulajdonosa az ingatlannak.

A nyilatkozatban azonban nincs feltüntetve bérbeadásból származó jövedelem. Sőt, a képviselői munkával összefüggő jövedelmeken kívül Hendének nincs egyéb bevétele.

Megkérdeztük Hende Csaba: „Nem én adom bérbe a nagyszüleimtől örökölt házamat” 2022. March 11. 11:13 az országgyűlési képviselőt, hogyan lehetséges ez. Válaszát szó szerint közöljük:

„A nagyszüleimtől örökölt házat nem én adom bérbe, ezért abból jövedelmem nem származik. Vagyonnyilatkozatom ebben a kérdésben is pontos. A bérbeadó a bérleti díj után járó adót hiánytalanul befizette. Nem közszereplő felek magánjogi szerződéséről további információt nem adhatok” – írta Hende Csaba.

Az ellenzék azt kérte, hogy a képviselő adjon magyarázatot az ingatlanügyleteire

Az általunk megkérdezett jogász szerint lehetséges, de nem életszerű, hogy valakinek van egy háza, azt bérlők lakják, és a bérleti díjat nem ő kapja meg. Nyilván a bérlőnek olyannal kell szerződnie, akinek van köze az ingatlanhoz, azt bérbe adhatja, tehát az ilyen jogosult általában szerepel a tulajdoni lapon.

Ez – hogy a bérleti díj máshoz folyik be – például haszonélvezeti jog esetén megszokott, azonban ezt be kell jegyeztetni az ingatlan tulajdoni lapján.

Megnéztük a ház tulajdoni lapját. Abban szerepel, hogy 2014 óta valóban Hende Csaba az egyedüli tulajdonos, egyéb bejegyzést (az áramszolgáltató vezetékjogán kívül) nem találtunk.

A szombathelyi ellenzék nemrég kiadott már egy közleményt, Szombathelyi ellenzék: Hende Csaba ne az alsónadrágjait mutogassa a sajtónak, hanem adjon magyarázatot kétes ingatlanügyleteiről 2022. March 13. 11:39 ebben azt írták, „Hende Csaba ne az alsónadrágjait mutogassa a sajtónak, hanem adjon magyarázatot kétes ingatlanügyleteiről”.

Ezt követte a cikk elején olvasható újabb közlemény, amiben bejelentik, hogy feljelentést tesznek Hende Csaba ellen csalás és hamis magánokirat-felhasználás gyanújával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet