Torony község 1600 szavazópolgára akár hatalomban tarthatja Hende Csabát a jövő évi országgyűlési választásokon

Egy döntetlenhez közeli szombathelyi eredményt a választókerület kisebb települései el is dönthetnek.

Habár az utóbbi hónapokban Hende Csaba megjelent néhány szombathelyi eseményen, de Vas megye 1-es választókerületének fideszes országgyűlési képviselője ideje nagy részét a körzethez tartozó 11 településen tölti. Ahol minden egyes fejlesztést ő jelent be, ad át, avat fel.

1604 szavazat Toronyból

Erről majdnem pontosan egy éve írtunk már Hende Csaba látványosan átad, felavat, látogat, elintéz, de csak a Szombathely környéki falvakban 2020. August 27. 07:14 , de a helyzet azóta sem változott. Sőt, olyan információkat kaptunk, hogy Hende elsősorban Torony választópolgáraiban bízik, hiszen a 11 település közül ők vannak a legtöbben.

Toronyi utca

Ráadásul olyan híreket is kaptunk, hogy Toronyban önkormányzati kitüntetést, díszpolgári címet akarnak adni Hendének, de ezt az információt megbízható helyről cáfolták. A falu évente egy díszpolgári címet adhat át, és az ideit már átadták a nyár elején.

Toronyban most összesen 2004 állandó lakos van, a település hivatalos oldala szerint. Ebből 1604-nek van szavazati joga, ami nem is olyan kevés. A faluban egyébként független a polgármester és függetlenek a képviselők is, igaz, a 2014 és 2019 közti ciklusban a polgármester és egy képviselő a Fidesz színeiben jutott mandátumához.

Az előző országgyűlési választások eredményein viszont nagyon erős Fidesz-szimpátia látszik. 2010-ben, amikor Torony még a 2-es választókerülethez tartozott (Kőszeg és környéke), Básthy Tamás, a Fidesz akkori jelöltje több mint 600 szavazatot kapott, a második helyen végzett jelölt 90-et.

Torony temploma
Mészáros Zsolt

2014-ben már csak három választókerület volt a megyében, Torony és a többi 10 települést ekkor csatolták az 1-es-hez, Szombathelyhez. Ekkor 430-160 volt ez az arány, a Fidesz jelöltjének javára. 2018-ban az egyik toronyi szavazókörben 55 százalékos, a másik szavazókörben viszont 70 százalékos eredményt ért el Hende Csaba.

Plusz ezer szavazat Hendére

Nem igazán látszik, hogy a jövő évi választásokra megváltozna a toronyiak pártszimpátiája, maximum az lehet a kérdés, hogy mekkora lesz a választási részvétel. De ha a Fidesz előnyét számítjuk ki, akkor Toronyból plusz 400-500 szavazatot hozhat el Hende.

Toronyi utcakép

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a környező települések is hasonló a pártszimpátia, láthatjuk, hogy a 11 Szombathely környéki falu több mint ezer plusz támogató szavazatot jelenthet Hende Csabának.

2018-ban Hende több mint 10 ezer szavazattal kapott többet, mint legeredményesebb ellenzéki kihívója. Azóta viszont változott a politikai tér, a legújabb közvélemény-kutatások Szombathelyen döntetlen közeli eredményt mutatnak 26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van 2021. August 05. 11:40 , azzal, hogy akár az ellenzéki jelölt nyerhet némi előnnyel.

Ha ez az előny szavazatszámban kisebb lesz, mint a kisebb településekről származó mintegy ezer plusz Hende-szavazat, akkor meg is fordulhat az eredmény.

Így már egyértelmű, hogy Hende Csaba miért fordítja ideje és energiái nagy részét Toronyra és a többi 10, az 1-es választókerülethez tartozó településre. Ugyanis ezeken a településeken megnyerheti a választásokat, még akkor is, ha nem lesz díszpolgár Toronyban.

Ide tartozik az a hír A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot 2021. June 21. 15:48 is, hogy szeptember 1-től az említett 11 településen elkezdik terjeszteni a szombathelyi önkormányzat lapját, a Savaria Fórumot (Safó). Az ellenzéki városvezetés a hirdetési piacra hivatkozott, amikor a meg kellett magyarázni az ingyenes hetilap viszonylag költséges felpuffasztását A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot 2021. June 21. 15:48 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet