Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Írott Kör : Már a Kőszegi-hegységben is van instant túra

A korlátozások miatt egyre népszerűbb ez a műfaj. Azt is eláruljunk, hogy miért.

Az instant túrákban az a legjobb, hogy - ellentétben egy-egy adott dátumra szervezett teljesítménytúrákkal - bármikor végigmehetünk rajtuk. De mégis ugyanúgy, mint egy szervezett teljesítménytúrán: itt is megvan határozva egy szintidő és az ellenőrző pontok. A teljesítésünk igazolása elektronikus mobiltelefonnal történik, az ellenőrzőpontokon található vonalkód vagy GPS helymeghatározás segítségével. Ha sikeresen végigmegyünk ugyanúgy érmet kapunk, nevünk és eredményünk pedig bekerül az online nyilvántartásba.

Pixabay

Amióta nem lehet tömegrendezvényeket szervezni, gombamód elkezdtek szaporodni ezek a járványszempontból abszolút biztonságos versenypályák. Ma már több mint hatvan instant túrát tartanak nyilván. Ezek az ország összes tájegységében felelhetők. A leghosszabb a terepfutók körében legendásnak számító, "A kör" elnevezésű 152 kilométeres verseny. A legrövidebb távok pedig 8 kilométeresek. A versenypályák nagy része átlagos erőnléttel teljesíthető, 15-25 kilométeres hosszúságú . A túrák többségén lehet futni vagy gyalogolni is, persze más-más szintidővel. Számos versenyen kerékpárral is elindulhatunk.

Az Írott Kör

Az a jó hírünk, hogy a Kőszegi-hegységben is lehetőségünk van az instant túrázást kipróbálni az Írott Körön. A táv 29 kilométer , ami először lehet, hogy soknak tűnik, de a rendszeresen sportolóknak nem okozhat akadályt. Főleg, hogy kilenc óránk van arra, hogy végigmenjünk rajta.

Írott-kő
Józing Antal (telefonos fotó)

A túrát futva vagy túrázva is teljesíthetjük, és bármilyen irányba haladva, bármelyik ellenőrző pontról indulva elkezdhetjük. A lényeg csupán annyi, hogy mind a hét ellenőrző pontot érintsük, hogy be tudjuk olvasni a szükséges kódokat. A megközelíthetőség szempontjából a szervezők Kőszeget, Velemet vagy Cákot ajánlják rajthelyszínnek.

Illatos hunyor
Mészáros D. Zsolt

A majdnem 900 méter szintemelkedést tartalmazó túraútvonalon érintjük a Dunántúl legmagasabb csúcspontját, az Írott-követ , a Kending-csúcsot , a Cáki pincesort , a Hétforrást , és a Kőszegi-hegység legvadregényesebb részén található Kalapos-köveket is.

A cáki pincesor
György Gábor István és György István Péter

A túra honlapján azt javasolják, hogy a résztvevők vigyenek magukkal: okostelefont mobilinternet előfizetéssel, és hozzá külső akkumulátort, ételt, italt, fényképes igazolványt, nyomtatott és/vagy online túratérképet. És persze időjárásnak megfelelő öltözetben menjenek. Mi ehhez hozzátesszük, hogy pár száz forintért beszerezhető, kis helyen elférő izolációs fólia mindig jó, ha nálunk van, valamint főleg tavaszi időben allergiagyógyszert sem árt, ha beteszünk.

Napfelkelte az Írott-kőnél
Nagy Dániel

Ha kedved kaptál a túrázáshoz, töltsd le szöveges, táblázatos leírást, és bármelyik túrapp-ra felrakható gpx útvonalat! (Iphone-ra az OsmAndMaps-et, Androidra a Locus Map-et javasoljuk.) A kijárási korlátozások és az állatok nyugalma miatt mi azt javasoljuk, hogy este hat órára lehetőleg már fejezzük be a túránkat. Legkésőbb, reggel 8-kor induljunk el , de minél korábban megyünk, annál kevesebb túrázóval találkozunk. Ezért a kalandért szerintünk megéri hétvégén (is) korán kelni. Akár úgy, hogy a napfelkelte az Írott-kőnél érjen minket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra