Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha hiányzik az állatkerti élmény, van egy tippünk

Földön fészkelő gólyák, baglyok és sólymok várják Kőszegen.

Újra nyitva a kőszegi Chernel-kert, és ingyenesen látogatható. Az arborétumba ugyan egyelőre sajnos csak keddtől csütörtökig 10 és 16 óra között, pénteken 10 és 13 óra között mehetünk. De a következő sorokban bemutatjuk, hogy miért érdemes szabaddá tennünk akár hétközben is egy pár órát. Szóba kerül az is, hogy mit tegyünk, hogyha sérült madarat találunk.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A sérült gólyák egészséges kicsinyeket nevelnek

Mentett vörös vércsével, vándorsólymokkal, darázsölyvvel, macskabagollyal, erdei fülesbagollyal és gyöngybagollyal is találkozhatunk a kőszegi arborétumban. A kőszegi Madárvédelmi Mentőközpont munkatársai minden évben több száz sérült vagy elárvult állatot mentenek meg. Sokukat teljesen meggyógyítják és szabadon engedik, akiket azonban nem tudnak, azokról életük végéig gondoskodnak.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A kert kuriózuma a gólyaudvar , ahol 14 repülni képtelen, de amúgy egészséges fehér gólya él. Ezek a sérült gólyák minden évben párba állnak és olyan egészséges utódokat hoznak létre, akik felnőtt korukban a többi társukhoz hasonlóan útra kelnek. A kőszegi gólyák most is 11 tojásról gondoskodnak. A fiókák előbújása április végén várható.

„Ne akarjunk mindenáron madarat menteni”

Az elmúlt évben rekordszámú madármentési kérés érkezett a mentőközpont munkatársaihoz - tudtuk meg. A koronavírus-járvány miatti lezárások okán jóval többen mozdultak ki a természetbe, így feltételezhető, hogy ezért találtak meg több sérült vagy elárvult kisállatot a kirándulók.

Ottó Erzsébet, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett mentőközpont munkatársa elmondta, hogy mit tegyünk, hogyha mi is így járunk. Az a legjobb ilyenkor, ha beletesszük egy papírdobozba a sérült madarat. Ugyanis sötét és zárt helyen könnyebben megnyugszik a segítségre váró állat.

Fontos azonban azt is tudnunk, hogy hazánkban vannak úgynevezett fészekhagyó madarak is, ilyen például a fekete rigó és az erdei fülesbagoly. Ezen fajok fiókái már a teljes röpképesség elérése előtt elmászkálnak a fészkükből, de szüleik továbbra is gondoskodnak róluk. Így, ha nem látunk egy fiókán sérülést, akkor ahelyett, hogy mindenképpen meg akarnánk menteni, hagyjuk ott a megtalálás helyén vagy tegyük egy biztonságos helyre (pl. egy bokor alá). Ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan cselekedjünk, akkor kérjünk tanácsot a szakemberektől.

Építsünk odút!

A fagyok elmúltával már tilos etetni a madarainkat, ugyanis ezzel inkább csak ártunk nekik. Fészkelésre alkalmas odúkat azonban még most márciusban is tehetünk ki nekik. Ezeket meg is vásárolhatjuk, vagy mi magunk is megépíthetjük.

A legjobb, hogyha úgynevezett B típusú odút helyezünk ki , ugyanis a típusok közül ezt nagyobb valószínűséggel foglalják el a településeken előforduló madárfajok.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra