Közel 7 millió forintból újítanak fel két hidat Szombathelyen

Sikerült részben áthidalni a pénzügyi gondokat.

Két hidat is felújítanak a közeljövőben Szombathelyen – jelentette be kedd délelőtt Horváth Attila alpolgármester.

Az egyik a Fürdő utcai rossz állapotban lévő gyalogoshíd lesz, amelyet lakossági bejelentések nyomán újítanak fel 4,6 millió forintból. A felújítás ebben az esetben mindössze annyi lesz, hogy a régi, már elhasználódott falapokat felszedik és újakat raknak a helyükre.

Fürdő utcai gyalogos híd felújítása sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

A munkálatokat a SZOVA végzi, a tervek szerint szeptember közepén állnak majd neki a felújításnak, de az alpolgármester azt mondta, elképzelhető, hogy egy picit hamarabb is el tudják kezdeni. A munkálatok alatt viszont teljesen le lesz zárva a híd.

Fürdő utcai gyalogos híd felújítása sajtótájékoztató
A Fürdő utcai híd már régóta nincs jó állapotban.
Mészáros D. Zsolt

A másik a Liget utcai Aranypatak-híd lesz, amelyre hétfőn kötötte meg a város az 1,8 millió forintos szerződést. Szintén lakossági bejelentés nyomán újul meg a híd, mely kapcsán Horváth Attila annyit mondott, most sem végleges megoldás születik, ez a felújítás is csak egy-két évre oldja meg a problémákat.

Az utóbbi időben ugyanis ismét egyre több a gond a híddal, ezeket pedig az alpolgármester szerint nemcsak a lakók, hanem a körzet képviselője, Kecskés László is többször jelezte már.

Az Aranypatak-híd 2018-ban, a legutóbbi felújítás előtt.
Kovács Dávid

A felújítás a tervek szerint hamarosan elkezdődik és szeretnék, ha az iskolakezdésre be is fejeződne, de garantálni itt sem tudnak semmit. Az biztos, hogy a Liget utcát nagyjából 3-5 napra lezárják majd.

Mi a helyzet a Szent István király utcai híddal?

Az elmúlt néhány évben forró téma volt a hidak ügye a városban, volt itt ígérgetés és politikai üzengetés is bőven. A városvezetés elmondása szerint A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 az egyik legégetőbb a Szent István király utcai híd, mely már egy 2018-as hídvizsgálati jegyzőkönyvben is meg van nevezve, mint potenciális balesetforrás.

Ráadásul ez a híd szerepel egy következő évi bizottsági előterjesztésben is mint olyan, ami statikai felülvizsgálatra szorul. A dokumentumot nem mellékesen Illés Károly akkori alpolgármester (Fidesz) terjesztette elő, hogy aztán ne legyen folytatása.

Szombathely MJV/Facebook

Ezt az ügyet a jelenlegi városvezetés a kezébe vette, írtak ki közbeszerzést is, Le kell zárni a Szent István király utcai híd egyik sávját Szombathelyen, mert balesetveszélyes 2021. July 12. 15:31 ám most lapunk kérdésére Horváth Attila elmondta, a Szent István király utcai hídra újra ki kellett írni a közbeszerzést, mivel nagyjából 260 millió forintos többletköltség keletkezett, amit nem tudtak kifizetni.

Jelenleg abban reménykednek, hogy lesz olyan pályázó, aki tudja tartani a költségkeretet, és megvalósulhat a híd teljes felújítása. Hozzátette, hogy úgy látják, „meglesz rá a pénz”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet