Szombathely is rajta volt a hidegháború atomcélpontjainak listáján

Négy magyarországi célpont volt az USA térképén. Szombathely volt a 851-es cél.

Most először hozták nyilvánosságra a tervezett atomtámadások hidegháború alatt összeállított listáját . Az USA Nemzeti Archívuma tette közzé a dokumentumot, ilyenre még nem volt példa az atombomba feltalálása óta - írja az Index .

Titan II ICBM rakéta, az amerikai nukleáris elrettentő erő jelképe
Brendan Smialowski

A listából kiderül, hogy stratégiailag fontos városokat jelöltek meg, de az is, hogy civilekre is dobtak volna atombombát. A lista a Szovjetunóval esetlegesen kitörő háborúra készült, így az elsődleges célpont a Szovjetunió lett volna, de a szövetségeseit is megtámadták volna. Több célpontot jelöltek ki Kínában és Kelet-Európában is.

Magyarországról négy város volt a listán. Budapest-Tököl volt az első, az Index a kapcsolódó dokumentumok alapján azt írja, hogy nagy valószínűséggel meg is támadták volna. Debrecen, Szolnok és Szombathely van még a listán, de ezeket a városokat fontosság szempontjából hátrébb sorolták.

Atombomba tesztelése a Nevada sivatagban, 1957.
Interim Archives

William Burr, a George Washington University nukleáris fegyverekre szakosodott kutatója szerint ez a legrészletesebb lista, ami valaha nyilvános lett. A célpontokat csak általánosságban azonosítják, a konkrétumokat kódok őrzik, amiket viszont csak a ma is titkosított bombázási enciklopédiából lehet visszafejteni – ennek a titkosítását is megpróbálta feloldatni a kutató, eddig sikertelenül.

A most publikált, 1956-ban készült, 800 oldalas, „Top Secret” bélyegzővel ellátott Atomic Weapons Requirements Study for 1959 című dokumentum írógéppel készült, elmosódott szürke írás olvasható rajta. Az összegzés még azelőtt készült, hogy lettek volna interkontinentális vagy tengeralattjáróról indítható rakéták, amelyek képesek atomtöltet szállítására, ezért a tervben még bombázókkal számoltak. Ebben az időszakban az USA-nak még tízszer akkora nukleáris arzenálja volt, mint a Szovjetuniónak, ami nagyjából 20 ezer megatonnányi atomtöltetet jelent. A következő pár évben felére Dwight D. Eisenhower felére csökkentette ezt a mennyiséget, úgy gondolta, ez már kiirtaná az emberi fajt írja az Index.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző