Hó és vihar - 18 település továbbra is elzárva Vasban

Magas hótorlaszok alakultak ki a friss hóval fedett területeken. Forgalmas utakat zárt le a rendőrség. A tél ismét a legrondább arcát mutatja. Cikkünket folyamatosan frissítjük. Videók és képgalériák a helyzetről.

20:56 - A katasztrófavédelem mai napi utolsó helyzetjelentése szerint jelenleg 18 település van a hó miatt elzárva a megyében: Vasszilvágy, Acsád, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Vassurány, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Mesterháza és Keléd.

Jelenleg lezárt útvonalak:

- Szombathely – Vát (86-os főút),
- Vát – Sárvár,
- Hegyfalu – Répcelak (86-os főút),
- Újkér – Hegyfalu (84es főút),
- Hegyfalu – Sárvár (84-es főút),
- Csepreg – Tormásliget,
- Csepreg – Szombathely,
- Csepreg – Horvátzsidány,
- Kőszeg – Kőszegszerdahely,
- Salköveskút – Acsád,
- Meszlen – Acsád,
- Szombathely – Ják,
- Szombathely – Nárai,
- Kőszegdoroszló – Lukácsháza,
- Meggyeskovácsi – Rum,
- Ikervár – Kenéz,
- Molnaszecsőd – Döröske,
- Sorokpolány – Rábahídvég,
- Celldömölk – Sárvár,
- Celldömölk – Tokorcs,
- Celldömölk – Ostffyasszonyfa, - Celldömölk – Mersevát,
- Körmend – Egyházasrádóc,
- Szombathely elkerülő út 5 kereszteződése,
- Sárvár összes kivezető útjai 3 helyszínen,
- 86-os út Szombathely-Petőfi telep,
- 8-as főút Jánosháza,
- 8-as és 74-es utak kereszteződése,
- 8-as és 86-os utak kereszteződése.


Kenyérszállítási gondok

19:36 - Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, s a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek este az MTI-vel. Balogh Nikoletta elmondta: mostanáig három település - Rábatöttös, Velem és Rum - jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, ezért siettek a segítségükre; a szállítások még folyamatban vannak. A szóvivő hozzátette, hogy ha más településekről is hasonló problémát jeleznek, vagy az elzárt településekről érkezne hasonló kérés, azt is igyekeznek teljesíteni.

Közlése szerint az elzárt települések száma Vas megyében 18-ról 16-ra csökkent, jelenleg még Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utakon.

Várható időjárás

Péntek éjszaka a havazás súlypontja a középső és a keleti megyék fölé helyeződik át, a Dunántúlon hajnalra megszűnik a csapadék. Az erős, időnként viharos, akár az óránkénti 60 kilométeres erősséget is elérő északi szél továbbra is többfelé okoz hófúvást, a Nyugat-Dunántúlon magas hótorlaszokat is emelhet. A hajnali óráktól viszont mérséklődik a szél és fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás. Szombat estig nyugaton már csak 2-5 centiméternyi, a középső megyékben 6-10, keleten viszont még 10-15 centiméternyi friss hó hullhat - közölte a meteorológiai szolgálat.

A jelenlegi előrejelzés szerint erős lehűlésre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul, de szombat hajnalban már kevésbé felhős, szélvédett nyugati megyékben mínusz 17 fokra is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között valószínű.


A kőszegi tűzoltók is több elakadt járművet mentettek ki a hó fogságából. Az alábbi videó tőlük származik.


Hatszáz gép dolgozik a Dunántúlon

18:57 - A Dunántúlon 26 település megközelíthetetlen, és csaknem negyven útszakasz járhatatlan a reggel óta tartó havazás miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek este az MTI-vel. Az este hat órai közlés szerint Vas megyében a hó elzárta Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.

A Magyar Közút csaknem hatszáz gépét állították munkába, nagy részük a Dunántúlon dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket, a személyautókat pedig csak hólánccal felszerelve léptetik be. Emellett az M7-es letenyei határállomásánál Horvátországból, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál Szlovéniából szintén nem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherautókat.

A Magyar Közút felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál a járművek csak hólánccal közlekedhetnek, ezt a hatóságok ellenőrzik.

Lezárták a 86-os út egy szakaszát, 27-en rekedtek Beleden

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherjárművet mentenek a hóból – közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel. Schreindler Ágnes őrnagy tájékoztatása szerint 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában; mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el járművel a hóban. Hozzátette: megnyitották ugyanakkor a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.


18:30 - A tegnapi és a mai nap folyamán összesen 148, ebből csak a mai napon 18.00 óráig 92 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a megye tűzoltó egységei, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából.

Az operatív törzs biztosította a rumi beteg gyerekek kenyérellátását, valamint folyamatban van a kenyérellátmány szállítás Rábatöttösre is. A szállítást a Vasi Mester Bt. tulajdonosa, Magyar Gergely vállalta, és részt vesznek a hó-eltakarítási munkálatokban is. Újabb dialízises betegekről kapott bejelentést a katasztrófavédelem, beszállítása folyamatban van.

Holnapra, január 19-re is megszervezték már a megerősített szolgálatot.


17:45 - A Védelmi Bizottság a Katasztrófavédelem épületéből irányítja nem csak a mentéseket, de az összes ilyenkor szükséges feladatokat is: többek között ételszállítást szerveznek a megközelíthetetlen településekre, a melegedőhelyek aktiválásával kapcsolatos teendőket, és a különböző szervek munkájának összehangolását is végzik.

Dolgozik a Védelmi Bizottság
Dolgozik a Védelmi Bizottság
Horváth Balázs

A Katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy senki ne induljon el személyautóval, ha mindenképp utazni kell, akkor vonattal tegye, amik ugyan jelentős késéssel, de megérkeznek a célállomásokra. Autóval életveszélyes közlekedni, mivel hiába takarítják le az utakat, az erős szél percek alatt újra hótorlaszokat épít. nyomatékosan kérik, hogy mindenkinél legyen meleg ruha, élelem és hólapát is!


17:25 - a 86-os úton ezekben a pillanatokban indul el a hómarókból és hótolókból álló konvoj, ami próbál megküzdeni a Vát irányában az úton található másfél méter magas hófalakkal.

A képeket olvasónk, Toldi János készítette a hegyfalui helyzetről a 86-os úton:

Káosz a 86-os úton, Hegyfalunál
Káosz a 86-os úton, Hegyfalunál
Toldi János

Budapesten nem vészes

17:18 - Budapestet az idegesítően szitáló típusú hóveretés tette magáévá, az a fajta, amely nem kívánt akupunktúrás kezelésként találja el a rosszul fedett arcot.

Ez tehát fennakadásokat, és abból eredő fizikai típusú kellemetlenségeket (úgy mint mozdíthatatlanság, nem járható utcák) nem okozott, legfeljebb csak lélektaniakat, aminek eredményeképp az utcákon egészen kevés embert láttunk a péntek délutáni szokásos csúccsal ellentétben, a munka utáni ejtőzést, vásárlást alighanem a legtöbben igyekeztek kihagyni, és inkább arra koncentrálni, hogy minél előbb hazajussanak.

Havazás Budapesten január 18-án
Kattintson további képekért!
Unger András

Konvojok viszik a betegeket kórházba

17:05 - A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markusovszky kórházba, de a sürgősségi betegellátásban nincs érzékelhető fennakadás - mondta Gecsei Győző, az osztály ügyeletes orvosa péntek délután az MTI érdeklődésére. Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa azt közölte: a havazás miatt nem állt elő rendkívüli helyzet az intézménybenn, a tervezett műtétek rendben lezajlottak. Olyan eset előfordult, hogy a mentők egy-egy beteget nem hozzájuk, hanem olyan kórházba vittek, ahová könnyebb volt eljutni, és olyan páciensek is akadtak, akik a hófúvások miatt nem vállalták az utazást, és telefonon lemondtak egy-egy megbeszélt vizsgálatot.

A közútkezelő a megyében a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: a hótolókat egy rendőrautó követi, majd olyan járműveket próbálnak így célba juttatni, amelyek különösen fontosak. Hozzátette, hogy több autóbuszt is sikerült így elindítani péntek délután Szombathelyről, de mentőautónak is segítettek már ezen a módon, és a kenyeret szállító teherautóknak is a segítségükre lehetnek.

A szóvivő kitért arra, munkatársaik megfeszített munkáját megnehezítette a viharos erejű szél, de abban bíznak, hogy ez az esti órákra alábbhagy és az éjszaka megtisztíthatják a főutakat. Mivel azonban szombatra nagyon hideg időt, mínusz 10-15 fokot jeleztek, valószínűleg a már letisztított utakon is előfordulhatnak majd síkossá váló szakaszok - tette hozzá.


17:02 - Újabb műszaki mentésre került sor Kőszeg és Lukácsháza között, Jánosháza térségében pedig még mindig tart, mert kamionok csúsztak az árokba. Jelenleg Vas megyében 21 útszakasz járhatatlan, amelyből négy főút - közölte a rendőrség.


Hótorlaszok, 18 település elzárva

16:23 - Továbbra is esik a hó a megye területén. Magas hótorlaszok alakultak ki a friss hóval fedett területeken, Szombathely, Kőszeg, Csepreg, Sárvár, Celldömölk, Vasvár, Körmend kistérségek területén. 16.00-ig 84 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a beavatkozó tűzoltóegységek, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából.

Szombathely környékén a Petőfi-teleptől a 86-os főúton a körgyűrű felüljáróig és a Söptei úton 10 km hosszan 300 kamiont, Körmend környékén az OMV benzinkúton a Szarvas-csárdáig 110 kamiont, Kőszegen a 87-es főúton a határátkelőig 47 kamiont, Vasvár után a 74-es főúton a zalai megyehatárig 104 kamiont várakoztatnak.

A megyei főügyeletre téves információként futott be, hogy a Vas Volán Zrt. nem indít buszjáratokat. A buszok jelentős késésekkel közlekednek.

A megyében jelenleg 18 megközelíthetetlen település van, az eddigieken túl Keléd települést is elzárta a hó. A közútkezelő jelenleg is dolgozik az útviszonyok javításán.


16:00 - A Vasi Volán 16:30-kor Vát-Szeleste-Répceszentgyörgy irányába mentesítő járatot indít.


Több szombathelyi hotelnél is érdeklődtünk, érződik-e a jelenlegi hóhelyzet a foglalások számán, a városban ragadt emberek keresik-e a hotelek szolgáltatásait? Az eddigiek alapján azt mondhatjuk, hogy egyelőre a szállodák egy részét negatívan érinti a mostani helyzet, ugyanis többen mondták le az előre foglalt szállásokat az időjárás miatt, mint ahányan ugyanezen okból keresnek most szállást.


15:45 - A 8-as számú főúton, Jánosháza térségében két kamion csúszott az árokba, ezért az adott útszakaszon a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben. A rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják.


Percek alatt visszahordja a havat a szél

Hiába nyomja le az eke a havat az útról, a viharos szél percek alatt újra elkezdi a hótorlaszok építését.

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
A 87-es ezen szakasza még a jól járható kategóriába tartozik
Tánczos Mihály
A hóvihar miatt több száz kamion vesztegel a 86-os főúton. Egyelőre nem tudni, mikor indulhatnak meg úti céljuk felé.
Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
Kamionok vesztegelnek a 86-os főúton
Tánczos Mihály

Spájzolnak a kamionsofőrök

Lelkiekben már beletörődtek a kamionsofőrök, hogy a 86-os út külső sávjában töltik az éjszakát. Több táskányi élelmiszert és italt vásároltak a közeli hipermarketben.

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
Hosszabb várakozásra készülnek
Tánczos Mihály

Más megyékből is érkezett segítség

Vépről Szombathelyre egy óra alatt ért át a hómaró, de addigra Vépnél már újra járhatatlan volt az út. A gép Budapestről érkezett.

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
A fővárosból érkezett ez a hómaró
Tánczos Mihály

Sokan megnézték a székesfehérvári matuzsálemet is. Erről az a legenda terjed, hogy ha jelzőtábla kerül elé, akkor oszlopostól felaprítja azt is. Az évtizedes technikának tekintélyt parancsoló a hangja is és a teljesítményére állítólag nem lehet panasz.

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
Keleti technika, nyugati hatékonyság
Tánczos Mihály

Nem hisznek a rendőröknek

Sokan vannak, akik nem akarják elhinni, hogy nem engedik ki őket a városból. Vannak, akik erősködnek, hogy "de én csak Győrbe akarok eljutni". Ezeknek a sofőröknek tényleg fogalmuk sincs arról, milyen állapotok fogadnák őket a városon kívül. Egy Opel Astrás hölgy csaknem elsírta magát, amiért a rendőrök kérlelésre sem engedték tovább. A hölgyet az sem érdekelte, hogy egy monstrum hajtott be arra az útra, amerre ő is menni akart. A robosztus John Deere elakadt hótolók mentésére indult. Vajon meddig jutott volna az Astra?

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
Hótolók mentésére indul a John Deere
Tánczos Mihály

Kimaradt ebéd, hazaküldött gyerekek

Akadtak olyan Vas megyei iskolák, ahova ma nem jutott el a gyerekeknek szánt ebéd. Több helyen a szülőket kérték, vigyék haza a gyermekeket. Szombathelyi iskolákból például már délelőtt is hazaengedtek gyerekeket, ha a szülő jött értük. Vannak azonban olyan szülők, akik a vasi megyeszékhelyen dolgoznak és már nem tudtak hazamenni óvodás, vagy iskolás gyermekeikért, mivel az utakat lezárták.

Havas útkörkép Szombathely környékéről - 2013.01.18.
Zanatiak gyalogolnak haza a viharos szélben, miután a buszuk sem hagyhatta el Szombathelyt
Tánczos Mihály

Megrogyott a Flextronics sárvári üzeme a hó alatt

14:34 - Leállították a termelést és kiürítették a sárvári Flextronics egyik üzemépületét, miután a hó alatt megrogyott a csarnok. A cég 6 ezer négyzetméteres raktárépületének teteje nem bírta már el a havat. Sárvárt egyébként a kialakult helyzet miatt nem hagyhatja el a lakosság.

Itt húzódott egykor a 86-os út. A Nyugatmet.hu videója:


Kimaradnak járatok, de nem állt le a vonatközlekedés

14:20 - Felröppentek olyan információk, miszerint Szentgotthárd felé már leállt a vonatközlekedés, azonban mint Rázó László, a GYSEV szóvivője lapunknak elmondta, erről szó sincs. Bizonyos járatok nem indulnak, mert nincs értelme őket elindítani, hiszen a pályán beérnék egymást a vonatok - magyarázta. A gondot az jelenti, hogy a váltókat befújja a szél, azokat meg kell tisztítani, s a pályamunkások nem győzik a munkát.

A GYSEV tájékoztatása szerint az alábbi járatok nem indulnak a mai napon:

- a 9176-os 17:06-kor Szombathelyről Szentgotthárd irányába

- a 9153-es 15:06-kor Szentgotthárdról Szombathely irányába

- a 9934-es 14:42-kor Győrből Sopron irányába

- a 9123-as 16:06-kor Szentgotthárdról Szombathely irányába

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendkívüli időjárási helyzet miatt, amennyiben a menetrend szerinti autóbuszjáratok nem közlekednek, a GYSEV a Vasi Volán és Kisalföld Volán bérleteket elfogadja járatain. További információkkal ezen a telefonszámon tudnak szolgálni az utazóknak: 06 30 653 3827.

Ingyen teát oszt a GYSEV
Ingyen teát oszt a GYSEV
Nagy Ákos Balázs

Megnyitották a koleszokat a városban rekedtek számára

Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Kőszegen, Vasváron ülésezett a járási védelmi bizottság. A bizottság döntése alapján Szombathelyen megnyitották az iskolai kollégiumokat, amik hétvégén is üzemelnek. A Sárvári és Celldömölki Védelmi Bizottság felszólította az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereit, hogy zárják le a településeket, és készüljenek fel a településen rekedtek ellátására.


Egy kis videós összefoglaló pénteken késő délelőttről a Szombathely környéki állapotokról.

Hóhelyzet Szombathely környékén péntek késő délelőtt

14:00 - Szombathely és Nárai között egy menetrend szerinti autóbusz csúszott le az útról.

Busz csúszott az árokba Nárai közelében

14:00 - Szombathely és Ják között egy hótoló csúszott az árokba, a kiszabadításáig ezen az úton sem lehet közlekedni.

Hótoló az árokban Ják és Szombathely között

Hókotró tisztította az utat a szülő nő előtt

13:55 - A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek - mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-nek. Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

Győrfi Pál kifejtette: az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.


Hét utcában megszűnt az áramszolgáltatás

13:19 - Január 18-án 13.00-ig a Vas megyében működő tűzoltóságok egységei 62 esetben mentettek hóban elakadt, bajbajutott személy- és tehergépjárműveket, menetrend szerinti autóbuszokat, elakadt mentőautókat. Ez idáig 87 személyt sikerült megmenteni a hó fogságából.

Ma reggel 8:30-tól felállították a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzsét, amely folyamatosan működik. A munkában részt vesznek az áramszolgáltató, a rendőrség, a közútkezelő, volán és a katasztrófavédelem szakemberei.

Szombathelyen hét utcában az áramszolgáltatás megszakadt, az operatív törzs intézkedett a szolgáltató felé, mely a hibát elhárította - közölte a Katasztrófavédelem.

A 86-os főút tehermentesítése érdekében Szombathelyen a Tesco-parkolóban 143 kamiont, Körmenden a Szarvas-csárdánál 63 kamiont kényszervárakoztatnak.


Már 17 település megközelíthetetlen

13:10 - A megyében jelenleg 17 megközelíthetetlen település van, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az útviszonyok helyreállításán. Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Gór, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Pusztacsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Csernelházadamonya, Meszlen.

Hótoló az árokban Vép felé
Hótoló az árokban Vép felé
Horváth Balázs

Lezárt utak a megyében

11:30-kor a következő útszakaszok vannak lezárva Vas megye területén:

 • Karakó – Jánosháza
 • Kemenessömjén – Vönöck
 • Mersevát – Kemenesszentmárton
 • Celldömölk – Mesteri
 • Pápóc – megyehatár
 • Csepreg – Újkér
 • Ölbő – Sárvár
 • Tompaládony – Bükk
 • Kőszegfalva – Nemescsó
 • Rábahídvég - Sorokpolány
 • Sárvárt nem hagyhatja el a lakosság

  A helyi védelmi bizottság és a Sárvári Rendőrkapitányság együttes döntése alapján, a lakosság Sárvár területét a rendkívüli időjárás miatt nem hagyhatja el, kizárólag csak a mentési munkálatokban résztvevők!

  Újabb videó a hóátfúvásokról

  Németh Zsolt videós leírása szerint a hóátfúvás miatt Hegyhátsálnál, Gersekarát felé reggel járhatatlanok voltak az utak, és a 76-os főúton is vannak átfújt szakaszok. Körmend és Szombathely közt nem lehet közlekedni, aki mégis az utakon van, azt próbára teszi az időjárás, könnyen elakadhat. Továbbra is azt javasoljuk, hogy aki teheti ne üljön autóba városon kívül!

  Hófúvás Vas megyében

  Újra járható a 86-os

  11:45 - A Vas Megyei Rendőr Főkapitányság közölte, hogy a rendőrök a 86-os számú főút, Szombathely és Körmend közötti szakaszát 11.30 órától megnyitották a személygépkocsi forgalom előtt. A rendőrség az adott útszakaszon a kamionokat továbbra sem engedi közlekedni!


  Utakat zárt le a rendőrség

  11:30 - A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság pár perce bejelentette, hogy a 87-es számú főút Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakaszát, a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát, valamint a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti szakaszát lezárták!


  Fotós kollégánk még reggel az alábbi sorozatot készítette a város határában félreállított kamionok végeláthatatlan soráról.

  Állnak a kamionok a szombathelyi elkerülőn
  Kamionok hosszú, tömött sorban
  Bonyhádi Zoltán

  Az M1-esről nem lehet lekanyarodni Csorna-Szombathely felé

  11:05 - Habár a hivatalos tájékoztatás szerint csak a Celldömölkről és Sárvárról kivezető utakat zárták le, és a 89-es út viszonylag könnyen járható, Szombathely is csak Gencsapáti felől közelíthető meg, az M1-es autópályáról sem engednek senkit lekanyarodni Csorna- Szombathely felé. A helyi védelmi bizottság és a Sárvári Rendőrkapitányság együttes döntése alapján a lakosság Sárvár területét a rendkívüli időjárás miatt nem hagyhatja el, kizárólag csak a mentési munkálatokban résztvevők! Aki teheti, ma semmiképpen ne induljon útnak.


  A Nyugatmet.hu készített is egy videót pár perce a jelenlegi helyzetről Vát-Vasszilvágy közelében:


  Piros jelzés 26 kistérségben

  10:37 - Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.


  Zalában is elzárt települések

  10:07 - Megközelíthetetlenné vált Zala megyében Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között.

  Az MTI helyszíni információi szerint Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban. A nagykanizsai tűzoltóság munkatársai egy munkásokat szállító autóbusz és egy kisteherautó mentésére érkeztek a helyszínre, de a hófalak miatt a daru kereke is megszorult a hóban. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nem okoz komoly problémát a daru kimentése, az útviszonyok miatt hasonló, kisebb gondok máskor is előfordulnak.

  Felhívta a figyelmet arra, hogy a 75-ös főút soholári szakaszán, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton kritikussá vált a helyzet a hóátfúvások miatt. A 75-ös főút Zalaszentmihály és Pacsa közti szakaszán megtiltották a teherautó-forgalmat. Elmondta azt is, hogy a kora délelőtti órákig Tófej és Söjtör térségében három gépjármű, Alibánfa és Alsónemesapáti között egy kenyérszállító tehergépkocsi, Zalaapáti és Sármellék között pedig egy kamion akadt el a hóban. Nagykanizsán, valamint a 7-es főúton Galamboknál egy-egy személygépkocsi, Nagybakónak közelében pedig két kenyérszállító kisteherautó műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.


  Vagy késnek, vagy el sem indulnak a buszok

  10:04 - Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - közölte a társaság. Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik.

  Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni.

  Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.


  Településeket zárt el a hó Vasban

  09:47 - Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-nek elmondta: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják.

  Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - közölte a mentőszolgálat vasi diszpécser.

  Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója elmondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.


  A YouTube-on az alábbi videót találtuk a reggel 9 órás helyzetről. A helyszín: Vép.


  Megint késnek a vonatok

  08:54 - A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében - jelezte a Mávinform az MTI-nek. A MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat. Az érintett megyékben ezért több vonalon is késésekre kell számítaniuk az utasoknak.


  Nem indultak el a helyközi járatok

  08:15 - Szombathelyen zavartalan a buszközlekedés, de a helyközi járatok zöme nem tudott elindulni a megyében tapasztalható hóátfúvások miatt. A Vasi Volán tájékoztatása szerint emellett az is nehezíti a helyzetet, hogy a sofőrök nem tudják megközelíteni a telephelyen a járműveket. Többek között Vépre, Csepregre, Sárvár irányába nem tudtak járatokat indítani, Vasszécseny és Szentgotthárd irányába elindultak a buszok, de ott is késésekre lehet számítani. Jelenleg 11 elakadt busz van, mentésükre már mezőgazdasági gépeket, külső vállalkozókat is bevontak. A Vasi Volán arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne induljanak el ebben az időben vagy mindenképpen informálódjanak az utazás előtt.

  Járhatatlan utak Vasban

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és a hajnali órákban is az utak felszabadításán, de a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a havat az utakra. Nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti alsórendű utakon. A társaság hómarókat vezényelt át Marcaliból, Tárnokról, Vácról és Székesfehérvárról Vas megyébe, illetve szintén Pest megyéből, valamint Soltról és Kecskemétről hóekéket Győr-Moson-Sopron megyébe. A hóátfúvásokban érintett területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik. A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatóak. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter. A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásokban érintett térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak!

  Viharos széllökések, még 20 cm hó várható

  Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Eszerint a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt magas hótorlaszok is kialakulhatnak. Ismét számíthatunk havazásra, péntek éjfélig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár 20 centiméternyi hó is leeshet. Viharossá fokozódik a szél, a Dunántúlon és északkeleten az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések lehetnek.


  Járhatatlan utak Győr-Moson-Sopron megyében

  07:17 - Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, de minden településre el lehet jutni. Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén találhatók a járhatatlan szakaszok - számolt be az MTI. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.


  14 járművet kellett kimenteni az éjjel

  06:03 - Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

  Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes. A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

  Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Miért nem vonják be a hó eltakarításába a traktorokat?

  Olvasónk tette fel a kérdést, mi pedig utánajártunk, hogy miért pihennek ilyen hóhelyzetben a mezőgazdasági gépek.

  Pénteki hóhelyzet Szombathely környékén

  Még a 86-os utat is lezárták, győzött a hó. Péntek délelőtti körkép Szombathely környékéről.

  Hol vannak a kiba*tt prizmák? - Téli útkörkép

  Ismét nagy kört tettünk meg autóval a hókáoszban Vas megyében. Átruccantunk Ausztriába és videón is megmutatjuk, mit tapasztaltunk.

  Behavazva: éjszakai balesetek, újabb elakadt járművek

  A csillapodó havazás ellenére további balesetek történtek az éjszaka, újabb kamionok és autók az út menti árkokban. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet