Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogy lett Putyin orosz kém? Ki inspirálta arra, hogy KGB-s ügynök legyen?

Új titkok derültek ki az orosz diktátor titkos fiatalkoráról.

„Putyin a sport által került a KGB-hez” – hangzik el a BBC nemrég felkerült dokumentumfilm-sorozatának beharangozójában. Két orosz kémtörténetekkel foglalkozó író, a Kreml egyik elemzője és a KGB egykori tisztje mesélnek arról, hogyan került Putyin a szovjet Állambiztonsági Bizottsághoz, a KGB-hez.

Vlagyimir Putyin judózik
Forrás: sambo.ru

Kiderült, hogy Putyin nagyon lelkes harcos volt és tizenévesen a dzsúdó mesteri címet is megszerezte. Annak ellenére, hogy mindig is alacsonynak számított, de a maga 169 centiméterével mégis jól tudott küzdeni. Ez pedig fontos volt, ugyanis a KGB folyamatosan figyelte, hogy kik azok, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak a küzdősportokban.

Putyint nem csak a dzsúdó, hanem az orosz tévében futó filmek és sorozatok is motiválták arra, hogy ő is KGB-s ügynök legyen. A szakértők szerint sokat számított az is, hogy Putyin korosztálya csupa olyan második világháborús filmen és regényen nőtt fel, amelyben a fiatalok hősies küzdelmet folytatnak a megszálló fasisztákkal szemben.

Képkocka A tavasz 17 pillanata című sorozatból
Forrás: A tavasz 17 pillanata

A KGB-be lépést az 1973-ban tévéképernyőre kerülő a Tavasz tizenhét pillanata című sorozat is motiválta. Putyinnak az lett az álma, hogy a sorozat főszereplőjévé, az orosz James Bonddá (Roger Moore), Stierlitzé (Vjacseszlav Vasziljevics Tyihono) váljon. Az álma két évvel később valóra is vált, amikor titkosszolgálati kém lett.

Putyin, Roger Moore és Stierlitz
Nyugat.hu

A szakértők szerint Putyin a nősülésre is csak azért adta a fejét, hogy minél jobb kém válhasson belőle. Az egykori Szovjetunióban ugyanis csak azok válhattak jó ügynökké, akik házasok voltak, mivel kizárólag őket tartották megbízható és hiteles embernek.

Putyin, mielőtt elvette volna későbbi feleségét, Ljudmilát, próbára tette őt. Az egyik barátját elküldte a légiutas-kisérőként dolgozó hölgyhöz, és megkérte arra, hogy kérjen tőle randevút. Mivel Ljudmilla Putyinnal való kapcsolatára hivatkozva elutasította az ajánlatot, feleségül kérte és frigyük egészen 2013-ig kitartott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra