Hogyan menjünk Szombathelyen kerékpárral, ha nincs tároló? Körkép Szombathelyről - Szolgáltató intézmények (2.)

Persze, fontosak a bicikliutak és az elhatározás, de nem árt, ha parkolni is tudunk.

Nemrégiben beszámoltunk Szombathely új közlekedési koncepciójáról, melynek lényege, hogy a városlakókat megpróbálják „áttéríteni” az autózásról valamilyen alternatív közlekedési mód - például a kerékpározás – felé.

Útnak eredtünk, hogy megnézzük, mennyire vannak felkészülve a város középületei arra, hogy nagy számban – legalábbis a koncepció ajánlása szerint – fogadjanak be kerékpárosokat.

Sorozatunk előző részében Hogyan menjünk kerékpárral, ha nincs tároló? (1.) Körkép Szombathelyről July 31. 07:19 már körbejártuk az állami- és önkormányzati épületeket, most ismét felültünk a kerékpárra, hogy megnézzük, mennyire vannak felkészülve a kerékpárosok érkezésére az ügyfeleket is fogadó intézmények.

Ahol egyáltalán nincs

Tapasztalataink szerint az ügyfélfogadásra már jobban felkészülnek a nagy forgalommal bíró szolgáltató épületek, de azért így is akad pár hely, amelynél nem találni tárolókat.

Ilyen például a Szomtáv Király utcai irodája, aminek még a közelében sem nagyon találni olyan helyet, ahol lerakhatjuk a kerékpárunkat.

Fő téri paradicsom

Előző cikkünkben már kitértünk arra, hogy a Fő téren szinte mindenhol lehet kerékpártárolót találni, azért is jó, mert egymáshoz közel több szolgáltató is van.

Tárolók a Fő téri Vodafone előtt.
Nyugat.hu

Például a három mobilszolgáltató ( Telekom, Yettel, Vodafone ) egy-egy üzlete mellett két nagyobb bank, az OTP és Raiffeisen Bank fiókja is itt található.

Megfogta az idő vasfoga

Korában már említettük: fontos, hogy legyen a kerékpárosoknak hol letenni a biciklit, de az sem elhanyagolandó, hogy a tárolók jó állapotban legyenek, vagy legalább ennek a látszatát sikerüljön fenntartani. Vannak helyek, ahol erre a fenntartók nem fektetnek sok energiát.

A Postánál sem mostaniak már a tárolók.
Nyugat.hu

A most körbejárt helyek közül több tárolónál is azt tapasztaltuk, hogy ha van is kerékpáros parkoló, az nagyjából 30 éve ugyanúgy néz ki.

Ilyen például a Kőszegi utcai Erste bank , ahol az épület előtt nincs biciklitároló, de onnan nem messze a régi, már kopott – és korábban már bemutatott – támasztók segítségét tudjuk igénybe venni. (Csak zárójelben, ha kicsit többet akarunk sétálni, a Savaria Mozi nem túlságosan régi kerékpártárolóját is igénybe lehet venni.)

Az Erste bank közvetlen közelében nincs tároló
Nyugat.hu

Ugyanilyen, régi támasztókkal találkozhatunk a Kossuth Lajos utcában lévő 1-es számú Postánál is. Sőt, a helyzet itt annyiban rosszabb, hogy ebből is csak két ilyen van az épület előtt, így aztán ha nincs hely, akkor vagy a túloldalon lévő tárolóknál, vagy a kicsit odébb található Spar kerékpártárolónál tudunk próbálkozni.

Ahol minden rendben van

Végezetül pedig jöjjenek azok a helyek, ahol van tároló, és ha jól állnak a csillagok, még a helyet se nagyon tudják elvinni elölünk.

A 2-es Posta jobban fel van készülve a kerékpárosokra.
Nyugat.hu

Példának jó a Király utca, ahol az első benyomások után rájövünk, mégsem annyira lóg ki ez az utca a sorból tárolók terén. Ezt jól mutatja a MÁV jegyiroda példája is, ami előtt már – elsőre nem észrevehető helyen – egy kisebb tárolót már találunk.

A Király utca másik felében már akad tároló.
Nyugat.hu

Ettől kicsit messzebb is hasonló, vagy ennél csak jobb kép tárul elénk. A vasútállomásnál található 2-es Posta közvetlen közelében is van több tároló, és ehhez a sorhoz csatlakozik még a Vasivíz Rákóczi Ferenc utcai irodája, a Kőszegi utcai Grupama Biztosító és a Semmelweis utcai E-ON ügyfélszolgálat is.

Tárolók az E-ON-nál.
Nyugat.hu

Az már egy másik kérdés, hogy felsorolt és igénybe vehető helyeket mennyire használjuk arra, hogy letámasszuk a biciklit, amíg el kell intéznünk valami fontos ügyet.

folyt. köv.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet