Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hőhullám Szibériában: drámai bizonyíték a klímaváltozásra

Egy júniusi napon 38 fokot mértek Verhojanszkban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Történelmi hőhullám izzasztja idén Szibériát. Január és június között több mint 5 fokkal volt melegebb az átlagosnál, egy júniusi napon 38 fokot mértek Verhojanszkban - ez volt az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amit valaha az Északi-sarkkörön túl mértek. Ezeket az adatokat vizsgálta a brit meteorológiai szolgálat által vezetett nemzetközi klímakutatócsoport, és megállapították: az emberi tevékenység okozta klímaváltozás nélkül szinte lehetetlen lett volna, hogy mindez megtörténjen.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Azért csak szinte, mert hőhullámok mindig is voltak, és szimulációk segítségével kiszámolták, klímaváltozás nélkül milyen gyakran fordulna elő konkrétan ilyen hosszú és forró hőhullám Szibériában. Az eredmény: 80 ezer évente.

hőség, kánikula, meleg
Thinkstock

A klímaváltozás viszont a kutatócsoport számításai szerint 600-szor gyakoribbá tette az ilyen események bekövetkezését. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi klímaadatokkal számolva 130 évente sújthat le ilyen durva hőhullám Szibériára. A tanulmány szerint ez a klímaváltozás bolygóra gyakorolt hatásának egyértelmű bizonyítéka.

A szibériai hőség miatt a Föld átlaghőmérséklete január és május között olyan mértékben nőtt, hogy a második legmagasabb értéket érte el a mérések kezdete óta. Az Arktisz a megfigyelések szerint a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik. Az Északi-sark hőmérséklete 1850 óta 2 Celsius-fokkal nőtt, míg a globális emelkedés 1 Celsius-fok volt.

A brit kutatók külön foglalkoztak azzal is, hogy az Északi-sark éghajlatának változása kulcsfontosságú Nagy-Britannia számára. Az ország klímáját meghatározó tényezőket jelentősen befolyásolja az Arktisz éghajlata. Katharine Hendry, a Bristoli Egyetem tudósa szerint a szélsőséges brit időjárási jelenségek egész sorát lehet az Északi-sark klímaváltozásához kötni, köztük a 2015-ben és idén februárban bekövetkezett súlyos áradásokat.

444 , MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés