Felkéredzkedtünk egy hótolóra

És lenyomtunk egy péntek délutáni műszakot. Fárasztó munkakör a narancssárga angyaloké. Agresszív autósok, robbanó hó - riport a fülkéből, videóval.

Tegnap minden időjárásról szóló cikkünkben Pénteki hóhelyzet Szombathely környékén 2013. January 18. 13:10 megemlítettük, hogy még azok se keljenek útra, akiknek muszáj, ennek ellenére mégis így tettem.

A Magyar Közút szombathelyi telephelyén várakozom, kint a szél vízszintesen hordja a havat, miközben épp felkészítik a hótolónkat a következő órákra. Kiszúrok egy kávéautomatát a folyosón, de még előszedni sem tudom az aprót, amikor egy narancssárga ruhás, bajszos úr szól: ogy menjek, nála van igazi kávé. Máris előkapja a termoszt, s tölt egy pohár gőzölgő feketét a sajátjából. Aztán megérkezik Takács Csaba is, sofőr, vele mehetek ki egy körre, s már int is, hogy menjünk mert "sok a dolog a 89-esen". Kint vár minket a Mercedes hótoló, felmászunk a magas fülkébe és pár perc múlva már az elkerülő úton toljuk a havat.

Takács Csaba - hótoló sofőr
Takács Csabával péntek délután indultunk utat pucolni
Garai Antal Atom

Csaba 55 éves, ez a tizenharmadik tele a sofőrülésben, magabiztosan tekeri a kormányt azokban a kanyarokban, ahol én feleakkora sebességgel is ijedten mennék. Lepucoljuk a körforgalmakat, eligazítjuk a rendőröket, hogy meddig járható az út, majd robogunk is a 89-esre.

Szombathely és Bucsu közt kell tisztítanunk az utat, sokan jönnek haza délután Ausztriából, nekik is haza kell érniük, itt pedig sok a hóátfúvás.

- kiáltja Csaba, mert néha annyira hangos az eke, ahogy tolja előttünk a havat, hogy szinte füldugóért nyúlnánk. Az első forduló után vészvillogókra leszünk figyelmesek, le intik a hótolót. Amikor elmentünk autójuk mellett, egy felverődő jégdarab megrepesztette a szélvédőjüket. Már telefonáltak, a biztosító intézi.

Told már le b*zd meg!

Fordulunk a körforgalomban, megint gyorsabban, mint én mernék, s ismét az úton. Fura, hogy alig 20-30 perce toltuk el innen a havat, s már hordja is vissza a szél. - A múltkor is egész éjjel oda-vissza jártam, mert akkora szél volt, és annyira esett, hogy folyamatosan kellett takarítani. 12 órás egy műszak, persze közben van pihenő, amikor lehet enni, teát inni, de ha olyan a helyzet, akkor végig az úton van az ember - mondja, majd aszfaltig ereszti az ekét. Meg is kérdem, hogy miért a szemközti sáv felé dobjuk a havat. Kapom a magyarázatot: így megyünk két-három kilométert, fordulunk, aztán kidobjuk a havat az útról szélirányban.

Azért kell így, hogy ne építsünk hófalat az út mellé, mert azt újra az aszfaltra hordaná a szél.

Megfordulunk az úton, egy kombi kikerül minket, s a szemközti, tiszta sávban megy tovább. Öt perccel később torlódás, a kombi nem tudott visszajönni a sávba, középen akadt. Várjuk, hogy kitolják, közben valaki felénk jön, Csaba mondja is, hogy segítünk neki, ha ad a többi autós egy kis helyet. Aztán a sofőr odaér hozzánk és leüvölti Csabát, hogy miért itt tolja a havat, és kotorja el sürgősen középről, hogy vissza tudjon menni.

Sokféle ember van

- mondja sóhajtva a hókotró ura, miközben felszabadítja az utat.

Az a baj, hogy Pattogi úr nem érti meg, miért így kell ledobni a havat. Ha úgy csinálom, ahogy ő gondolja, akkor holnap reggel nem mennek az emberek munkába.

Elakadt autók a hóban
Pattogi úr nem érti a technikát, két perccel később kellett volna jönnie, vagy a sávjában maradnia
Garai Antal Atom

Újabb forduló, helyenként ismét úgy tűnik, mintha órák óta nem jártunk volna arra. Egy nagyobb hókupacokba ütköző eke hirtelen megrántja az egész autót, s bombaként robban a szélvédőre a hó.

Ha megkeményedik, akkor jól megfogja az autót

- mondja, miközben én a nagy kijelzős kezelőszerveket vizslatom. Az egyik a gépeket vezérli, a másik a sómennyiséget és a szórási területet szabályozza. Zörög előttünk az eke, zúg tőle a fülke, de Csaba szerint ezekkel az autókkal nagyon kényelmes dolgozni. Légrugós ülés, állítható kormány, s minden modern.

A régi Skoda/Liazokban már nagy volt a huzat, és ott nem lehetett hallani semmit sem

- jegyzi meg, miközben lekanyarodunk Sénél, hogy Torony felé elindulva Bucsuig megtisztítsuk az aszfaltot.

Nem támogatott video formátum
Video: Nézze meg videónkban milyen volt a délutáni műszak a néhol derékig érő hóban!

Ha hókotrót vezet az ember, annyira nem féltik

Visszafelé az úton újabb vészvillogó, egy Mercedes kisbusz csúszott meg, apa, anya, három gyerek. Segítünk nekik. Amíg a férj kötelet szerez, elbeszélgetek feleséggel. Ausztriai síelésből jöttek, ahol egy hete esik a hó. A határig zavartalanul haladtak, de itt megcsúszott az autó. Közben Csaba ráakasztja a kisbuszra a láncot, majd könnyedén kihúzza a kisbuszt.

Örök hálám, köszönjük!

- mondja a férj, megveregetve Csaba vállát. A fülkébe ülve meg is kérdem, hogy érte mennyire aggódnak otthon.

Annyira nem. Ha hókotrót vezet az ember, annyira nem féltik

- mondja, majd úgy húsz perc múlva csörög a telefonja, felesége hívja, kérdezgetve, hogy minden rendben van-e.

Na jó, egy kicsit aggódnak

- teszi hozzá a beszélgetés után.

Autómentés a hóból
Kihúztuk a hóból a családot
Garai Antal Atom

A harmadik óra után kissé monoton a fehér utat nézni, a sofőr is mondja, hogy szereti ezt csinálni, de tud unalmas is lenni, főleg éjszaka. Nyáron egyébként általában fűkaszás traktort vezet. Közben csörög párszor a telefonja, kollégák jelentik, hogy a 86-os úton pokoli a helyzet, több hótoló is elakadt, de tűzoltóautó és mentő is beragadt, őket nagyobb munkagépekkel szabadítják ki. Hiába a figyelmeztetés, még mindig sokan indulnak útnak otthonról személyautókkal, aztán pár kilométer után vége, beragadnak.

Délután a hótolón
Itt jártunk fél órája
Garai Antal Atom

Az utolsó fordulót tesszük, sok helyen már fekete az aszfalt, egy darabig járható marad. Este nyolc múlt, félreállunk, Csaba ismét írja a menetlevelet (ugye azt is kell), közben kiszállok könnyebb dolgaimat intézni. Mondja, hogy hátratolat, hogy segítsen, én az ablakon kinézve jelzem, hogy nem kell. No igen, személyautóhoz szoktam. Kipattanok a fülkéből a combig érő hóba, autók fénye világít rám.

Az eke mögött feltűnés nélkül lehet!

- kiáltja a jó tanácsot, majd kissé fagyosan mászok vissza, hogy induljunk haza.

Ma lehet, hogy a telephelyen alszom, a Mesterháza felé vezető út hó alatt van

- mondja, majd azt is megtudom, hogy reggel épp egy munkagép tolta ott el a havat, azért tudott csak bejönni kisautójával.

Nem különleges eset ez, tegnap is bent maradt egy-két kolléga, akik nem jutottak el hazáig, ma sem lesz ez másképp. A munkával jár, és hát sajnos nem mehetünk haza a hótolóval...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Pénteki hóhelyzet Szombathely környékén

Még a 86-os utat is lezárták, győzött a hó. Péntek délelőtti körkép Szombathely környékéről.

Hó és vihar - elzárva Vasban

Pénteki videók és képgalériák a helyzetről.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet