Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem lesz hulladékégető Szentgotthárdnál

Az osztrák beruházó jogutódja bejelentette, hogy a cég lemondott a tervről. Hét évig küzdöttek ellene a gotthárdiak.

Bő hét évig küzdöttek a szentgotthárdiak és az őket segítő természetvédő szervezetek a várostól alig párszáz méterre tervezett hulladékégető Nem lesz hulladékégető Heiligenkreuzban 2012. May 23. 14:39 ellen. Csatasorba álltak a politikusok is, igaz, eltérő vérmérséklettel. A küzdelem élén a Pronas környezetvédelmi szervezet állt, akik demonstrációkkal, jogi lépésekkel, a nyilvánosság erejével igyekeztek megakadályozni a tervet.

Az előzmények

Osztrák oldalon is sokan tiltakoztak a terv ellen, meg is alakult a Bigas környezetvédelmi szervezet, amely a beruházó Begas nevét ferdítette el- A Bigas és a Pronas az utóbbi években közös akciókat is végrehajtott, és közösen léptek fel a nemzetközi jog erejével is.

Két évvel ezelőtt ágyúval igyekeztek elijeszteni a hulladégetőt a tiltakozók
Tánczos Mihály

A létesítmény ugyanis hatalmas mennyiségű hulladékot égetett volna el, az uralkodó széljárás pedig Szentgotthárd és a védett Őrség felé vitte volna az égésterméket. Az is világos volt, hogy a hulladékot Ausztria egyéb területeiről szállították volna az égetőműbe, így megnövekedett vasúti és közúti forgalomra is számítani lehetett volna.

A kisvárosban szinte pánikhangulat alakult ki az egészségre ártalmas anyagok miatt, az önkormányzat a turisztikára alapozó gazdasági programját is féltette. Szentgotthárdon még az ingatlanárak is csökkentek, mivel szinte a nullára csökkent az ingatlanpiac mozgása, magyarul még áron alul is képtelenség volt vevőt találni az ingatlanokra.

Inkább szélenergia

A Pronas mai közleménye szerint azonban a Begas jogutódjának, az Energie Burgenlandnak az elnökségi szóvivője, Michael Gerbavsits az ORF Burgenlandnak adott interjújában bejelentette , hogy a cég lemond a hulladékégető megvalósításáról. Ezt azzal indokolta, hogy az utóbbi években kialakult gazdasági környezet miatt a beruházást nem tartják rentábilisnak, és egyébként sem illik bele a cég üzleti stratégiájába. És hogy a jövőben a szélenergia hasznosítására koncentrálnak.

A Pronas hatalmas sikernek értékeli a legújabb fejleményeket, a végén kijelentik: Dávid legyőzte Góliátot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem lesz hulladékégető Heiligenkreuzban

Az osztrák közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a Szentgotthárd közelébe tervezett hulladékégető engedélyét.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra