Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A "rezsicsökkentés" és a központosítás eredménye: többszáz milliós hiány fenyegeti a szombathelyi vagyongazdálkodót

Az állami hulladékgazdálkodási cég félmilliárd forinttal tartozik a helyi hulladékszállítónak, pedig azt a pénzt a lakosság megfizette a szemétszállításért.

Egyre inkább látszik, hogy a 2011-ben kitört újabb központosító és államosító hullám csak az államnak jó, a települési önkormányzatok és cégeik inkább csak a hátrányát látják.

A hulladékszállítás nagy falat, sok pénz van benne, nem véletlen, hogy a kormány rátette a kezét. A hulladékszállítást és hulladékgazdálkodást korábban önkormányzati cégek végezték, jellemzően úgy, hogy a nagyobb városok cégei látták el a kisebb településeken is a munkát. Így volt ez Szombathelyen és környékén, ahol 43 településen a SZOVA szállította el és kezelte a szemetet.

Rezsicsökkentés címén elvittek egy gazdasági ágazatot

Az önkormányzati cégnek ehhez megvolt a létszáma, voltak gépei, a hulladékszállítási díjat is nekik fizette a lakosság. Az éves bevétel ebből megközelítette az egymilliárd forintot. Ám jött a rezsicsökkentésnek nevezett akció, és a törvény, hogy közszolgáltatást csak nonprofit cég végezhet.

Sok pénz van a hulladékszállításban
Tánczos Mihály

Ezért az önkormányzat megalapította a Szomhull Kft-t, ami egy technikai cég, a papírmunkával foglalkoztak, miközben az ő megbízásuk alapján továbbra is a SZOVA végezte el a munkát alvállalkozóként.

De a kormány úgy döntött, ez nem mehet tovább, és létrehozta az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t (NHKV). Az NHKV először csak a számlázással foglalkozott, kitalálták ugyanis, hogy a lakosság nekik fizessen, és ők majd kifizetik azokat, akik ténylegesen elvégzik a munkát.

Ebből következett aztán, hogy sok háztartás hónapokig, sőt, fél- egy évig nem kapott csekket, és amikor megkapták, az elmaradt összegeket is egyszerre követelték tőlük. A hibát azzal indokolták, hogy a cég számlázó szoftvere nem működik jól.

Újraosztották a piacot

2016-ban úgy döntöttek, hogy újraosztják a közszolgáltatási jogokat, és ebből kimaradt a Szomhull Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 . Az NKHV ugyanis a korábbinál kevesebb pénzt akart fizetni a hulladék elszállításáért, a Szomhull vezetői viszont úgy gondolták, ha visszamondják a szerződést, akkor a feladat ellátását a katasztrófavédelemre bízzák, ők pedig magasabb árat fizetnek a Szomhullnak és SZOVA-nak. Az ötlet nem jött be, az NHKV egy soproni céget, a STKE Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t bízta meg a közszolgáltatással.

2017. januárjában hirtelen más cég kukásautói jelentek meg 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 a korábban a SZOVA által ellátott területen. A Szomhullnak és a SZOVA-nak maradt Szombathely és hét település. Ami jóval kisebb feladat, mint amihez a SZOVA-nak kapacitása van, és felmerült az is Esélyes, hogy más város kukásautói járnak majd Szombathelyen 2017. September 18. 14:43 , hogy akár Szombathelyen is más önkormányzat cége gyűjtse össze a szemetet.

Ami azt jelentené, hogy a SZOVA gépei, kukásautói kihasználatlanok lennének, a cég létszámcsökkentésre kényszerülne, éves szinten több százmillióval csökkenne a bevétele, ami akár veszélybe is sodorná. Erről nemrég a Molnár Miklós alpolgármesterrel készült interjúnkban Molnár Miklós: Beláthatatlan következményei lehetnek, ha elveszik a SZOVÁ-tól a hulladékszállítást Szombathelyen és környékén 2017. December 13. 15:46 is szó esett.

Megállapodtak, aztán mégsem

A városvezetés tárgyalni kezdett az NHKV-val és az STKE-vel is, ha már a Szomhull meg is szűnik, de legalább a SZOVA alvállalkozóként dolgozhasson a soproni cégnek. A városi közgyűléseken rendre előkerült az ügy, Puskás Tivadar polgármester nyugalomra intett, azzal, hogy a lényeg, hogy valaki elvigye a szemetet, és hogy folynak a tárgyalások.

A december 15-i közgyűlésen Még mindig nincs stadionüzemeltető, a jövő héten rendkívüli közgyűlést tartanak 2017. December 14. 08:31 a polgármester egy kérdésre kijelentette, megállapodtak a soproni céggel, a SZOVA 50 településről szállítja majd a szemetet, már csak alá kell írni a megállapodást, és remélte, hogy azt még karácsony előtt megteszik.

Információink szerint azonban nem tették meg. A szerződéstervezetet be kellett volna vinni a soproni közgyűlés elé is, hiszen az STKE szintén önkormányzati cég, ez sem történt meg. Az okokat nem ismerjük, de valamiért a soproniak hirtelen visszaléptek a szerződéstől. Így viszont a levegőben lóg a SZOVA gazdálkodása, és azt sem tudni, mi lesz a cég hulladékszállítással foglalkozó alkalmazottaival.

Kérdéseinket feltettük Puskás Tivadar polgármesternek még a múlt héten, választ nem kaptunk.

Azt viszont megtudtuk, hogy a hulladékszállítási díjat beszedő NHKV jelenleg is 550 millió forinttal tartozik a Szomhullnak és a SZOVA-nak. A pénzt beszedték a lakosságtól, a SZOVA elvégezte a munkát, az állami cég viszont nem utalta át a munka értékét. Ez a pénz is hiányzik a SZOVA gazdálkodásából.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra