Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Esélyes, hogy más város kukásautói járnak majd Szombathelyen

Hiába az év eleje óta tartó egyeztetés, nem mennek előbbre a dolgok.

Komoly gondok jönnek a SZOVA-nál a második félévben, ha nem sikerül megegyezni a hulladékszállításban. Ha ennél enyhébb megfogalmazásban is, de ez olvasható a SZOVA első féléves beszámolójában, amit a múlt héten tárgyalt a közgyűlés.

És jött a rezsicsökkentésnek álcázott központosítás

Az anyag azt is leírja, előfordulhat, hogy a Szomhull és a SZOVA kénytelen lesz feladni ezt a tevékenységet. Ez viszont azt is jelenti, hogy a városi vagyongazdálkodási cégnek a második félévben jóval alacsonyabbak lesznek a bevételei, és így az éves üzleti tervét sem tudja teljesíteni, nem beszélve egyéb kötelezettségeinek teljesítéséről.

Tánczos Mihály

Január elején derült ki, hogy a Szomhull és közvetve a SZOVA által ellátott területen 37 településen jelentek meg a körmendi Müllex gépei 37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett 2017. January 03. 16:19 . Az okokról február elején írtunk Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 . A lényeg, hogy a kormány létrehozott egy központi hulladékgazdálkodó céget, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t (NHKV).

Annyi lesz a Szomhullnak

Ez a cég aztán a korábbinál kevesebb pénzt akart fizetni a hulladék elszállításáért, a Szomhull vezetői viszont úgy gondolták, ha visszamondják a szerződést, akkor a feladat ellátását a katasztrófavédelemre bízzák, ők pedig magasabb árat fizetnek a Szomhullnak és SZOVA-nak. Az ötlet nem jött be, az NHKV egy soproni céget, a STKE Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t bízta meg a közszolgáltatással.

A soproni cég pedig - az említett 37 településen - a Müllex Kft-re bízta a munka tényleges elvégzését. Februárban megkérdeztük az állami hulladékgazdálkodót, miért döntöttek így, a válasz itt olvasható Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból? 2017. February 28. 08:11 . Júliusban a soproni cég tájékoztatót tartott a megyeházán Ősztől a soproni STKH lesz a hivatalos hulladékkezelő Szombathelyen is 2017. July 20. 15:01 , ahol kiderült, ősszel a Szomhull elveszíti közszolgáltató státuszát, ezzel a cég elveszíti létének értelmét.

A Szomhull csak technikai cég, azért kellett létrehozni, mert a rezsicsökkentés miatt csak nonprofit közszolgáltatók lehetnek, a tényleges munkát alvállalkozóként a SZOVA végezte el. A SZOVA féléves beszámolójából pedig kiderül, ők is úgy számolnak, hogy elveszítik ezt a munkát.

Ami éves szinten mintegy 300 milliós bevétel-kiesés lesz, ami azt jelenti, hogy a SZOVA jelenleg pozitív szaldójú működése veszteségesbe is fordulhat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra