Időutazás Szombathelyen, érdekes freskókat láthat a Hollán Ernő utcában

Az épületről is megtudtunk néhány dolgot.

Hogy milyen érdekességeket rejt Szombathely, csak akkor láthatjuk meg, ha egy kicsit kinyitjuk a szemünket és napi rutint félbeszakítva engedünk a belső kíváncsiságnak. Így rálelhetünk olyan érdekességekre is, mint a Hollán Ernő utcában lévő kapubejáró szépen festett boltívei.

Boltívek a Hollán Ernő utcában
A boltívek eredeti színekben pompáznak
Mészáros D. Zsolt

Tekintetünket felemelve azonnal megragad minket a látvány. Ha beljebb húzódunk, egy kicsit másik idősíkban érezhetjük magunkat, pedig modern üzletek vesznek körül.

Boltívek a Hollán Ernő utcában
Sajnos nem derült ki az alkotó kiléte
Mészáros D. Zsolt

A boltíves ajtót átlépve márvány lépcsősor tekereg felfelé. Lábánál korabeli bútorok sorakoznak mintha csak megállt volna az idő.

Boltíves ház
Az eredeti lebegő lépcsősor az antik bútorokkal
Mészáros D. Zsolt

Az épületet jelenleg a Pharmatrans céghez tartozik. Tulajdonosától, Horváth Lászlótól megtudtunk néhány dolgot az épületről.

Boltívek a Hollán Ernő utcában
A gazdag díszítés egy részlete
Mészáros D. Zsolt

Mint mondja, amikor 1998-ban először meglátta a szép keresztboltíveket és a belső tereket, azonnal eldöntötte, hogy a felújítások során szeretné megtartani a hely eredeti jellegét és a korabeli idők hangulatát. Maga az épület nem műemlék ugyan, de a műemlékké nyilvánítandó épületek listáján szerepel és helyi védelmet élvez. A történeti és levéltári kutatások alapján a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve alakították ki a mostani formáját.

Boltívek a Hollán Ernő utcában
Fények és formák
Mészáros D. Zsolt

A boltívek freskóit sem szerették volna eltüntetni, ezért falképkutatást csináltattak. Kiderült, hogy a minták a 20-as 30-as évekre tehetőek, azonban a készítő kiléte ismeretlen maradt. A képeket azonban sikerült eredeti pompájukba helyreállítani. Így, ha belépünk a bejárón, valóban visszautazunk kicsit az időben.

Boltívek a Hollán Ernő utcában
Talán sokan észre sem veszik, csak elsétálnak a kapubejáró előtt
Mészáros D. Zsolt

A történeti kutatásokból az is kiderült, hogy a ház eredetileg egy zsidó származású fonalnagykereskedő családé volt. Ezt támasztja alá, hogy a felújítás során a zongoraszoba feletti podesz kibontása közben korabeli iratok kerültek elő, melyek számlákat és deportáláshoz kapcsolódó iratokat rejtettek.

Boltíves ház
Ilyen ajtón léphetünk be a házba
Mészáros D. Zsolt

Az első lépcsősor szintén eredeti, kézzel faragott gránit lapokból áll. Úgynevezett lebegő lépcső, aminek érdekessége, hogy nincsen semmi alátámasztása. Mivel a tetőteret teljes egészében le kellett cserélni, ezért a második sor már ekkor került bele, de ezt is az eredeti minta alapján alakították ki.

Boltíves ház
Alul az eredeti, felül a régi alapján készlt lépcsősor.
Mészáros D. Zsolt

A másik érdekesség, hogy ez a ház adott otthont Szombathelyen az első olyan kiállításnak is, mely Leopold Bloom bolyongásait mutatta be. Egy bőrönd még mindig őrzi ezt az emléket.

Boltíves ház
Leopold Bloom is itthagyta bőrőndjét
Mészáros D. Zsolt

Egy régi képeslapról pedig még eredeti homlokzat fotója is felkerült a falra.

Boltíves ház
A képekre kattintva megtekintheti teljes galériánkat!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek