Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Igazi és álhajléktalanok feküdtek le a Kossuth térre

Egy áprilisban hozott rendelet révén szabályos hajtóvadászat indult Budapesten a hajléktalanok ellen, pedig társadalmi helyzetre nem szokás börtönnel válaszolni. Tüntetés a Parlamentnél.

"Azért vagyunk ma itt, mert az országgyűlés arról tárgyal, hogy módosítsák-e a szabálysértési törvényt. 13 fideszes képviselő egy olyan indítványt tett, ami az utcán élő hajléktalan embereket 150 ezer forint bírsággal illetve 60 nap elzárással büntetné, vagyis lényegében az utcai hajléktalanságot büntetnék börtönnel" - nyitotta meg, és foglalta össze egyben a Kossuth térre szervezett tiltakozó demonstráció okát hétfő este Udvarhelyi Tessza szervező-aktivista, úgy 3-400 ember előtt, köztük hajléktalanokkal (akiknek egy része a tér szélén zsíros kenyérrel kínálta az arra járókat) és támogatókkal egyaránt.

A kormány már előkészítette a hajléktalanok kiebrudalását

Hozzátette: ez egy politikailag jól előkészített dolog, tavaly ősszel ugyanis módosították az építésügyi törvényt, ami lehetővé tette, hogy a helyi önkormányzatok maguk döntsék el, mi minősül a köztér rendeltetéstől eltérő használatának, ez pedig kifejezetten felhasználható arra, hogy a fedél nélkül maradtakat kitiltsák ezekről a helyekről.

Börtön helyett lakhatást! Tüntetés a Fidesz hajléktalanpolitikája ellen
kattintson a további képekért!
Unger András

Tarlós István idén áprilisban ki is használta ezt a jogi lehetőséget, és bírságolást kilátásba helyező rendeletet hozott, célpontban az utcákon életvitelszerűen tartózkodókkal, amit több fővárosi kerület már el is kezdett alkalmazni. A legvehemensebben - az időközben a Fidesz által cinikus módon hajléktalanügyi referensnek kinevezett - Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere , akinek köszönhetően a nyolcadik kerületben az elmúlt három hét alatt mintegy 500 esetben történt előállítás (a legkeményebb sztori itt olvasható ), de hajtóvadászat indult Újpalotán, az erdőkben, Zuglóban, és sok egyéb helyen, amiről még nem tudunk - hallottuk.

Ezután a szintén "nyóckerben" lakó, a hajléktalanügyi népszavazás kapcsán elkeseredett Erdős Virág költő mondott el egy verset, visszafogottnak nem nevezhető, feldúltságot tükröző sorokkal, úgymint: "Semmi ágán lógó flakon / Van egy ország, ahol lakom / Nevezd nevén, szolgáld vakon / Ma még bölcső, ma már vagon."

Börtön helyett lakhatást! Tüntetés a Fidesz hajléktalanpolitikája ellen
Unger András

Majd átadta a szót egy hajléktalannak is, Papp Csabának, akiről ha nem tudnánk, hogy nincs hol laknia, és nem látnánk hiányos fogazatát, azt is hihetnénk, hogy egy Tankcsapda koncertről is kisétálhatott volna. Ő azzal üdvözölte a Parlament parkolója mellé gyűlteket, hogy sokat jelent nekik, hogy ennyien eljöttek kiállni az ő méltóságukért. Tudja jól, mert a saját bőrén tapasztalta, milyen az, amikor valakit csak azért üldöznek, amilyen állapotba került, és - nagy sóhajtás, majd elcsukló hang - milyen a mindennapi túlélésért küzdeni.

"Durva, megalázó és emberellenes"

Felhívta még a figyelmet arra is, hogy sorra szorítják ki őket mindenhonnan: először az aluljárókból, aztán az erdőkből, a Józsefvárosból, "hát az országból is ki akarnak minket tiltani?" - tette fel a költői kérdést, nekünk meg nyomban eszünkbe is jutott Tóta W. Árpád e témában fogant kiváló publicisztikája .

Börtön helyett lakhatást! Tüntetés a Fidesz hajléktalanpolitikája ellen
Papp Csaba, hajléktalan, A Város Mindenkié Mozgalom tagja
Unger András

"Egyértelművé vált, hogy a jelenlegi kormányzat számára nem a felelős lakhatási- és szociálpolitika, hanem a kényszer és az erőszak jelenti a hajléktalanság megoldását" - hallhattuk még. És azt is: ők nem ingyen lakhatást kérnek, hanem igazi intézkedéseket, mert a lakhatás alapvető emberi jog.

Ezt követően jött a demonstráció lényegi része: egy össznépi performansz keretében műanyag zacskókat osztottak szét, majd megkérték a jelenlévőket, feküdjenek le - és érezzék azt, hogyan alszanak a hajléktalan nap mint nap. Ez a napokban megérkezett októberi hidegben pedig már pár perc után sem volt túl kellemes. Az meg pláne nem, amikor eljátszották velük, hogyan állítanák elő őket.

Börtön helyett lakhatást! Tüntetés a Fidesz hajléktalanpolitikája ellen
ilyen hajléktalannak lenni
Unger András

Majd az a Kopjás Attila adta meg a csattanót, aki pár napja hajléktalannak öltözve, egy padra heveredve nyolc rendőrt szabadított magára a Józsefvárosban: "A mi országunkban nem történhet meg huszonévvel a rendszerváltás után ismét, hogy emberek nem azért kerülnek börtönbe, mert bűncselekményt követtek el, hanem mert valamilyen helyzetben vannak."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra