Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sándor a saját pénzéből varázsolta volna újjá az Órásház óráját, de nem kellett a lakóknak

A férfi hozta annak idején az óra szerkezetét, később saját pénzén megjavította, sőt világítást is szerelt, de a lakók kikapcsoltatták, mert nem akarták fizetni a havi 290 forintos számlát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eredetileg arról írtuk volna a cikket, hogy kinyomoztuk, Iglódi Sándor szerezte annak idején az Órásház órájának szerkezetét, sőt ő is szerelte be Hamar József nevű ismerősével, de végül sokkal érdekesebb témára bukkantunk.

Akkoriban ez az egyik legkorszerűbb svájci szerkezet volt. A működését úgy kell elképzelni, hogy egy központ óra adja a jelet a többinek

- mondja Sándor.

Az Órásház órása
Az Órásház órása
-
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A ma is órásként dolgozó szakembernek a Domusban van üzlete, így jól látta a ház és így a szimbólumának kálváriáját is.

Volt, hogy jó pár évig nem is működött az óra, mikor nem tudtam tovább elnézni, hogy nem mutat semmit, csak romlik, megterveztem a javítását.

Sándor megkereste az OTP-t, amely korábban felelős volt az épületért, de ott azt mondták, ez az ügy a házra tartozik.

Az Órásházról és a Domusról nem is olyan régen írtunk már cikket. Akkor sikerült beszélgetnünk a tervezőjével, Rónai Károllyal. Itt el is olvashatják! Titkos alagút és sosem használt mélygarázs a Domus alatt 2014. September 24. 08:04

Ennek tükrében a házhoz fordult, de itt sem kapott pozitív választ, azt mondták, nekik erre nincs pénzük. De még ez sem szegte kedvét az órásnak.

Annyira zavart már, hogy a saját pénzemből megcsináltam, így legalább működik. Legalábbis három oldalon, mert az egyiknél valami megint elromlott, és csak a percmutató mozog. Körülbelül százezer forintba került a javítás, amit persze én fizettem a saját pénzemből.

Havi 290 forintba kerülne a világítás

De az igazi érdekesség csak ez után következett! Mivel az óra nem volt kivilágítva, Sándor ezt is megcsinálta, szerelt be led lámpákat, amelyek a számoknál világítottak, nagyon jól nézett ki, ám a lakók hamar kikapcsoltatták.

Az Órásház órása
Az Órásház órása
-

Alig hittem a fülemnek, mikor megtudtam, hogy a lakók kikapcsoltatták a világítást, azzal magyarázva, hogy ők nem fizetik ennek a költségét. Tudja, uram, hogy mennyit fogyasztott ez a kivilágítás? Három wattot. Ki lehet számolni, hogy az mennyibe kerülne...

Nos, mi megtettük! A ház tornya három oldalról volt kivilágítva (a rosszul működő negyediket felesleges lett volna), ezek óránként három wattot fogyasztanak. Feltéve, hogy nem építenek bele egy kapcsolót, amely szabályozza, hogy csak éjjel világítson, napi 24 órában megy, az 3x3x24x31, azaz 6696 watt, vagyis 6,696 kW. Megnéztük az E-on-nál, ebből egy egység a legdrágább áron 43,44 forint, vagyis ha éjjel-nappal megy a világítás, az 290,87 forintba kerül. Ha csak 10 órát egy nap, mert kap egy szabályzót, vagy valaki fel- és lekapcsolja, akkor 121,2 forintba kerül egy hónapban.

Az Órásház órása
Az Órásház órása
-

Amikor ezt megtudtam, inkább leszereltem, és hazavittem

- zárta le a beszélgetésünket Sándor. Nos, ennél jobb végszót mi sem írhatnánk. Talán csak azt, amit az értekezleten mondott az egyik kollégám.

Most mit csodálkoztok, ez Magyarország.

Ha már az óráknál és a szélmalomharcnál járunk...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Titkos alagút és sosem használt mélygarázs a Domus alatt

Rónai Károly tervezte a Derkovits központot, mi most körbejártuk vele az épületet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aktuál

Hirdetés