Így működik az osztrák gazdaság, és így lehet betörni oda a magyar vállalkozóknak

Szombathelyen járt a bécsi külgazdasági attasé.

Kedden délután több tucat cégvezető, vállalkozó és egyéb szakember jelent meg a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szombathelyi székházában, hogy meghallgassa Tefner Nóra, a bécsi magyar nagykövetség külgazdasági attaséjának előadását.

Annyiban érthető az érdeklődés, hogy az előadás témájának az volt megjelölve, hogy

„Aktuális üzleti lehetőségek Ausztriában”.

Nyilván sokan gondolkodnak valami hasonlóban.

Kovács Vince megyei kamarai elnök bevezetőjében arról beszélt, hogy az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok mindig is jók voltak, a Vas megyében működő vállalkozások számára pedig kiemelten fontosak az ilyen információs rendezvények, hiszen karnyújtásnyira vannak a határon túli üzleti lehetőségek, a gazdasági szereplők közötti együttműködések pedig mindennaposnak számítanak.

Tefner Nóra és Kovács Vince
Józing Antal

Tefner Nóra előadásának első felében összefoglalta az osztrák gazdaság működését, elsősorban a magyar vállalkozók határon túli lehetőségeinek szempontjából (ebben ad segítséget a nagykövetség), de előadásának ez a része érdekes lehet azok számára is, akik nem feltétlen akarnak betörni az osztrák piacra, egyszerűen csak érdeklődnek a világ dolgai iránt.

Stabil vállalkozási környezet és masszív piacvédelem

Habár az utóbbi években Ausztriában is akadtak politikai botrányok és bizonytalanságok, alapjában véve az ország gazdaságilag és jogilag nagyon stabil, amit egyben nagyfokú kiszámíthatóság jellemez – kezdte az elemzését Tefner Nóra.

A hatvanas-hetvenes években volt náluk egy nagyon jelentős gazdasági fellendülés, aminek következtében az ország gyakorlatilag egy független régióvá vált.

Ausztriában kiválóan működnek az érdekképviseletek, a vállalkozások érdekeit például remekül képviselik a területi kamarák – tudtuk meg.

Mindez azt jelenti, hogy erős piacvédelem van a határ túlsó oldalán, a kamarák nem hagyják érvényesülni a külföldi vállalkozásokat, illetve csak annyira, hogy ne sértsék a hazai cégek érdekeit. A szakmai kamarák egyébként ott is kötelezők és fizetősek, és erősen megdolgoznak a pénzükért.

Józing Antal

A jogszabályokat csak nagyon ritkán módosítják arrafelé, ha történik is ilyen, azokat nagyon alaposan előkészítik, és magukat a vállalkozásokat is felkészítik ezekre, így nem utólag értesülnek mondjuk arról, hogy megváltozott egy adókulcs.

Ausztriában nagyon erős a – nem ritkán többgenerációs családi cégekként működő - kis- és középvállalati szektor, gyakorlatilag ezek adják a gazdaság gerincét. Ezek stabil, kiszámítható, cégek, kiváló üzleti kultúrával, így a magyar cégeknek is megbízható partnerei.

Változó körülmények

A korábban megszokott piaci működésen jelentősen változtatott a Covid és a jelenleg is zajló ukrán háború – közölte az attasé -, de vannak, amik változatlanok maradtak.

Az osztrákok továbbra is nyitottak a fémipari és járműipari együttműködésre, ugyanakkor az építőipar területén módosulás figyelhető meg. A nagyon masszív magyar jelenlét miatt az osztrákok elkezdték nehezíteni a magyar cégek ottani működését, másrészt most Magyarországon is van elég fizetőképes megrendelés.

Ugyanakkor keresik a magyar csomagolóipari cégeket és az élelmiszer-alapanyagokat,

és újabban mindent, ami innovatív.

Ugyanis az osztrákok az csinálják, hogy ha nehéz helyzetbe kerül egy ágazat, ott digitalizációval, start-upokkal, innovatív megoldásokkal élesztik azt újra.

Józing Antal

Így az is érthető, hogy a kutatás-fejlesztés terén Ausztria nagy támogatásokat ad a vállalkozásoknak, és külön támogatják a külföldi cégekkel való kooperációt, merthogy az ország azon dolgozik, hogy az Európai Unió K+F paradicsoma legyen.

Nem véletlen, hogy az osztrákok túlbonyolítják

Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok valóban mindig jók voltak, de egy idő után az osztrákok eljutottak oda, hogy úgy érezték, talán túlságosan is jók, merthogy a magyar cégek jelenlére komoly munkaerőpiaci feszültségeket okoz.

A munkanélküliség odaát 2015-ben történelmi csúcsot döntött, amit ők a külföld munkaerő tömeges jelenlétének tulajdonítottak.

Innentől kezdve igyekeztek kiszorítani a határon túlról érkező szolgáltatókat, és arra törekedtek, hogy a külföldiek inkább céget alapítsanak Ausztriában, merthogy így a vállalkozás ott adózik majd.

Aki ismeri a jelenlegi osztrák szabályozást, roppant túlszabályozottnak és túlbonyolítottnak találja a rendszert.

Nem véletlenül, hiszen valószínűleg ez volt a cél.

Nem reménytelen a dolog, ráadásul újabban számos digitális platform segíti a magyar cégeket, de aki az ausztriai piacra készül, az – és ezt már mi tesszük hozzá - kösse fel a gatyáját.

Az előadás második része gyakorlatilag a szabályokról, útvesztőkről és a megoldásokról szólt, amiket értelemszerűen nem részleteznénk most, de annyi mindenképpen idekívánkozik, hogy aki nem rendelkezik naprakész hivatalos információkkal, az feltétlenül kezdje azzal, hogy ezeket beszerzi a kamara, a nagykövetség vagy professzionális tanácsadó cégek segítségével.

Hogy igény mindenképpen van az ilyen és ehhez hasonló programokra, azt jól jelzi, hogy az előadás után sokan jelezték a hallgatóság soraiból, hogy személyesen is szeretnének konzultálni a tanácsadókkal vagy a külgazdasági attaséval.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság