Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így néz ki ma Magyarország első és egyben utolsó működő nemezgyárának épülete Kőszegen

A múlt izgalmas dolog, tele olyan képekkel, történetekkel, amik rengeteg emléket hoznak a felszínre.

Egy régi gyártelepnek különösen sok mesélni valója van, hiszen sokszor emberek tízezreinek jelentette a megélhetést és szinte a mindennapi életet. Ilyen lehet Kőszegen az egykori nemezgyár is, amelyet még 1896-ban Eisner Kamill és Eisner Frigyes alapított. A telep mára elhagyatottnak tűnik, az egykori nyüzsgésnek nyoma sincs. A főépület vörös téglafala és zöld ablakainak kontrasztja élettel tölti meg az amúgy ridegnek tűnő gyárudvart.

Külsőre még egész jó állapotban van
Mészáros D. Zsolt

Csövek, rozsdás létra és üres szűk folyosók növelik bennük az elhagyatottság érzését. Sötétedés után talán már nem szívesen kóborolnánk a falai között.

Mészáros D. Zsolt
Az érzések egyszerre hatnak nyomasztónak és izgalmasnak
Mészáros D. Zsolt

Amúgy ez Magyarország első és egyben utolsó még működő nemezgyára. Bár a termelés már nem ölt nagyipari méreteket, ezek a régi gépek még midig munkára foghatók. „Bizonyított tény, hogy a nemezkészítés … ősibb mesterség és művészet, mint a fonás vagy a szövés." Állította egykor Berthold Laufer amerikai néprajzkutató.

Az előállításhoz használt gépsorok
Mészáros D. Zsolt

2014-ben diákok egy csoportja próbált megoldást találni, hogyan lehetne hasznosítani az egykori főépületet. Egy olyan helyet vizionáltak, amely minden szempontból előremutató, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható, és magában foglalja a jelenleg is működő nemezgyárat. A terv terv maradt.

Vajon mi lesz a jövője?
Mészáros D. Zsolt

Az épületek végében a Gyöngyös patakra épített zsilip egyidős a gyárral. Bár az 1998 –as árvíz szinte elpusztította, felújítása láthatóan, csak funkcionálisan valósult meg. Helyi idegenvezetőm szerint a zsilip utáni kimélyített meder egy darabig amolyan városi strandként szolgált.

Mészáros D. Zsolt

A félig leszakad híd, ami a zsilipen átvezet, a szépen sorakozó fogaskerekek és a kopottas zöld festék elegye egy fotós számára izgalmas témát kínálnak.

Mészáros D. Zsolt
A képre kattintva tekintse meg galériánkat.
Mészáros D. Zsolt

És így a végére esetleg, ha valaki nem tudná mi is az a nemez:

„A nemez ősi eredetű textil, amit hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak vizes közegben. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézzel előállított nemezt a gyári, műszaki nemeztől, bár készítésük alapja azonos. A nemezt a textiliparban és gyakran a köznyelvben is filcnek nevezik” (Forrás:Wikipedia)

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra