Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így néz ki ma Magyarország első és egyben utolsó működő nemezgyárának épülete Kőszegen

A múlt izgalmas dolog, tele olyan képekkel, történetekkel, amik rengeteg emléket hoznak a felszínre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy régi gyártelepnek különösen sok mesélni valója van, hiszen sokszor emberek tízezreinek jelentette a megélhetést és szinte a mindennapi életet. Ilyen lehet Kőszegen az egykori nemezgyár is, amelyet még 1896-ban Eisner Kamill és Eisner Frigyes alapított. A telep mára elhagyatottnak tűnik, az egykori nyüzsgésnek nyoma sincs. A főépület vörös téglafala és zöld ablakainak kontrasztja élettel tölti meg az amúgy ridegnek tűnő gyárudvart.

Külsőre még egész jó állapotban van
Mészáros D. Zsolt
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Csövek, rozsdás létra és üres szűk folyosók növelik bennük az elhagyatottság érzését. Sötétedés után talán már nem szívesen kóborolnánk a falai között.

Mészáros D. Zsolt
Az érzések egyszerre hatnak nyomasztónak és izgalmasnak
Mészáros D. Zsolt

Amúgy ez Magyarország első és egyben utolsó még működő nemezgyára. Bár a termelés már nem ölt nagyipari méreteket, ezek a régi gépek még midig munkára foghatók. „Bizonyított tény, hogy a nemezkészítés … ősibb mesterség és művészet, mint a fonás vagy a szövés." Állította egykor Berthold Laufer amerikai néprajzkutató.

Az előállításhoz használt gépsorok
Mészáros D. Zsolt

2014-ben diákok egy csoportja próbált megoldást találni, hogyan lehetne hasznosítani az egykori főépületet. Egy olyan helyet vizionáltak, amely minden szempontból előremutató, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható, és magában foglalja a jelenleg is működő nemezgyárat. A terv terv maradt.

Vajon mi lesz a jövője?
Mészáros D. Zsolt

Az épületek végében a Gyöngyös patakra épített zsilip egyidős a gyárral. Bár az 1998 –as árvíz szinte elpusztította, felújítása láthatóan, csak funkcionálisan valósult meg. Helyi idegenvezetőm szerint a zsilip utáni kimélyített meder egy darabig amolyan városi strandként szolgált.

Mészáros D. Zsolt

A félig leszakad híd, ami a zsilipen átvezet, a szépen sorakozó fogaskerekek és a kopottas zöld festék elegye egy fotós számára izgalmas témát kínálnak.

Mészáros D. Zsolt
A képre kattintva tekintse meg galériánkat.
Mészáros D. Zsolt

És így a végére esetleg, ha valaki nem tudná mi is az a nemez:

„A nemez ősi eredetű textil, amit hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak vizes közegben. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézzel előállított nemezt a gyári, műszaki nemeztől, bár készítésük alapja azonos. A nemezt a textiliparban és gyakran a köznyelvben is filcnek nevezik” (Forrás:Wikipedia)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés