Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen

A végkifejlet kétséges, először az agyakban kellene rendet tenni, utána a tüneteket kezelni. Szavazhat is arról, mi lenne a jó megoldás.

A múlt héten jelentette be A önkormányzat azt ígéri, hogy hamarosan felszámolják az összes szombathelyi illegális hulladéklerakót January 13. 13:10 a szombathelyi városvezetés, hogy hamarosan felszámolják az összes szombathelyi illegális hulladéklerakót. Ennek jegyében el is kezdték a munkát a 87-es elkerülő börtön környéki szakaszán, ahol az újságírók jelenlétében tüntették el a munkások az engedély nélkül lerakott szemetet.

Felszámolják a börtön melletti lerakót.
Kiss Tamás

Akkor azt is megtudtuk, hogy a város 20 millió forintot nyert egy belügyminisztériumi pályázaton erre a célra. 11 illegális hulladéklerakót térképeztek fel, és ezeket el is tüntetik – ígérték.

Illegális hulladéklerakó a Kőszeg felé vezető út mellett
Illegális hulladéklerakó a Kőszeg felé vezető út mellett
Forrás: szombathely.hu

Egyelőre úgy tűnik, komoly az elhatározás, hiszen hétfőn a Kőszegre vezető út mellett talált szemétkupacok, kedden pedig a Bakterházhoz vezető út mellett lévő hulladéklerakó felszámolásáról írtak a város hivatalos oldalán.

Illegális hulladéklerakó a Kőszeg felé vezető út mellett
Illegális hulladéklerakó a Kőszeg felé vezető út mellett
Forrás: szombathely.hu

Ez tehát három helyszín a 11-ből, remélhetőleg a megmaradt nyolc illegális hulladéklerakó is sorra kerül, és ehhez elég lesz a 20 millió forint.

De ezzel még nem nyerik meg a háborút. Hiszen az ismert 11 mellett is biztosan vannak még illegális hulladéklerakó helyek, Horváth Soma az első helyszínen feltett kérdésünkre azt mondta, az ilyen pályázatokkal, figyelemfelhívásokkal és szemléletformáló kampányokkal szép lassan el lehet érni eredményeket.

Illegális hulladéklerakó a Bakterházhoz vezető út mellett
Illegális hulladéklerakó a Bakterházhoz vezető út mellett
Forrás: szombathely.hu

Meglátjuk. De a szemlélet megváltoztatása a legnehezebb, sokkal nehezebb, mint összeszedni néhány kupac szemetet. Amíg a belvárosban, lakóépületek között is teletömik a szelektív hulladékgyűjtőket Így néz ki a szelektív hulladéksziget a szombathelyi Domus bevásárlóközpontnál 2020. February 17. 10:52 háztartási, sőt, kisipari hulladékkal, környéküket teleszórják, addig a városszéli dűlőutak, szántóföldek, erdőszélek sem lesznek biztonságban.

A múlt heti sajtótájékoztatón azt is bejelentették, tervezik, hogy a szelektív szigetekhez köztéri kamerákat szerelnek fel, és akkor el lehet kapni a szemetelőket. Ehhez pályázatot nyújtottak be, ezen még nyerni kell.

Szelektív hulladékgyűjtő a Domusnál tavaly februárban.
Olvasói fotó

De ha kamerák is figyelik majd a szelektív szigeteket, és mondjuk meg tudnak büntetni néhány szemetelőt, akkor is lesznek olyanok, akik inkább az árokpartra, erdőszélre hordják a szemetet, pedig a hulladékudvarokba is vihetnék: Így szabaduljon meg elektromos hulladékától - Tudta, hogy vásárlási utalványt is kaphat értük? 2018. November 09. 18:59 a Körmendi úti hulladéklerakóban például magánszemélyek ingyen lerakhatják a hulladékot.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére, kérjük, válasszanak az alábbi lehetőségek közül:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra