Ilyen a Balaton-Zalaegerszeg M76-os gyorsforgalmi út elsőként átadott szakasza

A hat kilométert hatan avatták fel. De ez még csak a kezdet.

Lapunk szerdán már beharangozta a nagy eseményt, és most már a részleteket is tudjuk.

A NIF és az MTI által kiadott anyagok szerint szerint az M76-es első szakaszának átadásán hatan mondtak beszédet:

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Vigh László Jenő és Manninger Zala megye országgyűlési képviselőők, Móring József Attila Somogy megye országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A szalagot is hatan vágták át:

Kiss Róbert, a kivitelező Strabag Zrt. ügyvezetője, Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot az M76-os autóút M7-es autópálya holládi csomópont - Balatonszentgyörgy közötti szakaszának ünnepélyes átadásán Balatonszentgyörgy közelében 2020. október 22-én.
MTI/Varga György

Mit adtak át?

Az M76 gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy és az M7 autópálya közötti szakasza 5,6 kilométer, ebből 4 kilométert helyeznek forgalomba.

Az M76-os Zalaegerszegtől délre
Forrás: nif.hu

Mi épült pontosan?

 • Az útszakasz legjelentősebb műtárgya a felüljáró, amely alatt fut két önálló vasútvonal (Bp-Nagykanizsa; Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk), a 7501 sz. mellékút, valamint a helyi jelentőségű kerékpárút.
 • MTI/Varga György
 • Az 7 autópálya meglévő Holládi csomópontjában lehajtva a szakasz elején egy új körforgalmi csomópont épült, amely az M76-ra való ráhajtást biztosítja.
 • Az M7 autópálya felett épített új kerékpáros híd, valamint a Hollád felé vezető út alatti új kerékpáros aluljáró az M7-es északi és déli oldala közötti közlekedést teszi biztonságossá a kerékpárosok és gyalogosok számára.
 • MTI/Varga György
 • A szakaszon belül a következő, újonnan létesült csomópont a balatonszentgyörgyi téglagyárhoz való megközelítést teszi gördülékennyé, a téglaszállító teherautók így a település elkerülésével közlekedhetnek.
 • Ezeken kívül épült még két vadátjáró.
 • Az M76-os autóút (balról) és az M7-es autópálya Holládi csomópontja
  MTI/Varga György
 • Az átadandó szakasz északi végpontjaként elkészült a balatonszentgyörgyi különszintű csomópont is, amely azonban teljes funkciójában még nem működik, ugyanakkor erről tudunk visszahajtani a 76. sz. főútra.
 • És mi van az út többi részével?

  Zajlik és várhatóan 2022-re készül el a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz, amelyhez kapcsolódóan a 71-es és 76-os főút új kereszteződését már forgalomba helyezték – írja az MTI.

  A még hiányzó mintegy 33 kilométeres útvonalat két szakaszban, de egy ütemben építik majd, ezeknek egyelőre az előkészítése zajlik.

  Fenékpuszta és Sármellék között 11 kilométernyi gyorsforgalmi út épül pihenőhellyel, illetve külön bekötésekkel a sármelléki repülőtér, valamint Keszthely irányába, de kerékpárút is készül ezzel párhuzamosan.

  A Sármelléktől Zalaegerszeg keleti részéig vezető 23,5 kilométeren belül lesz a 11 kilométeres speciális tesztszakasz, ahol 5G-s mobilhálózatot, mobil terelőfalakat, az úttest automatikus jégtelenítését is megvalósítják az önvezető és elektromos autók közúti vizsgálata érdekében.

  Zalaegerszeg keleti és északi oldala között 9,2 kilométeren folytatódik majd az M76-os, ami közvetlen kapcsolatot nyújt majd a tesztpályához, a leendő kamionterminálhoz és logisztikai központhoz, tehermentesítve ezzel a város közlekedését is.

  És mikor lesz kész a teljes út?

  „Az M76-os, összesen 52,5 kilométeres szakaszának megvalósításával várhatóan 2024 végétől válik gyorsabban és biztonságosabban megközelíthetővé a zalai megyeszékhely” – olvasható a NIF közleményében.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech