Indul az első hidrogénbusz Bécsben

Egyben átadták a város első hidrogénkútját, ahol teherautók is tankolhatnak.

Ismét egy lépéssel közelebb került Bécs a tiszta hidrogén korához. 2021. december 9-én bemutatták a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien első saját hidrogénbuszát. A szolgáltató már a múltban is tesztelt ilyen technológiát; 2020 júniusában a 39A busz vonalán járt a különleges jármű, jóllehet, csupán néhány napig.

Ezúttal egy Hyundai ELEC CITY Fuel Cell tesztüzeme veszi kezdetét. Ez a jármű már hosszabb ideig fog közlekedni és alaposabb vizsgálatnak vetik alá.

Ha a hidrogénbusz a garázsban végzett tesztek során kiállja a próbát, 2022. január 10-től forgalomba is áll. Mivel a járműnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, a belvárostól a külső kerületekig minden bécsi buszvonalon kipróbálják, részben utasokkal, részben nélkülük. Utóbbi esetben súlyokat tesznek majd az ülésekre a minél élethűbb szimuláció érdekében. A hidrogénbusz menetrenden kívül fog közlekedni, kiegészítve a szokásos buszjáratokat.

© Wien Energie/Max Kropitz

Az utazás a tesztüzem alatt ingyenes lesz, a mindenkori útvonalak és időpontok januártól a Wiener Linien honlapján lesznek elérhetőek.

A tervek szerint 2023-ra már öt hidrogénbusz közlekedik majd a 39A vonalán, 2024-ben pedig további öt áll forgalomba. A 39A vonalon így ettől az évtől csak hidrogénhajtású busz közlekedne.

Közben elindult az első hidrogénkút is

Nem a hidrogénbusz volt azonban az egyetlen újdonság ezen a napon: a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában ugyanis átadták a város első hidrogénkútját. A város energiaszolgáltatója, a Wien Energie által működtetett töltőállomáson buszok mellett hidrogénhajtású teherautók is tankolhatnak, jóllehet, a Bécs Városa egyelőre még nem rendelkezik ilyen járművel. A töltés két nyomásfokon - 350 és 700 baron - lehetséges, így különböző járműtípusok számára is alkalmas.

Az osztrák főváros eközben már a következő hidrogénkút építését tervezi a 11. kerületben, Simmeringben. Ugyanitt egy 2,5 megawattos elektrolízis-üzemet is kialakítanak, amelynek segítségével a Wien Energie a jövőben saját maga állíthat elő tiszta hidrogént. A létesítmény építése 2022 második felében indulhat, így a tervek szerint 2023-ra már meg is kezdheti működését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech