Indul az első hidrogénbusz Bécsben

Egyben átadták a város első hidrogénkútját, ahol teherautók is tankolhatnak.

Ismét egy lépéssel közelebb került Bécs a tiszta hidrogén korához. 2021. december 9-én bemutatták a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien első saját hidrogénbuszát. A szolgáltató már a múltban is tesztelt ilyen technológiát; 2020 júniusában a 39A busz vonalán járt a különleges jármű, jóllehet, csupán néhány napig.

Ezúttal egy Hyundai ELEC CITY Fuel Cell tesztüzeme veszi kezdetét. Ez a jármű már hosszabb ideig fog közlekedni és alaposabb vizsgálatnak vetik alá.

Ha a hidrogénbusz a garázsban végzett tesztek során kiállja a próbát, 2022. január 10-től forgalomba is áll. Mivel a járműnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, a belvárostól a külső kerületekig minden bécsi buszvonalon kipróbálják, részben utasokkal, részben nélkülük. Utóbbi esetben súlyokat tesznek majd az ülésekre a minél élethűbb szimuláció érdekében. A hidrogénbusz menetrenden kívül fog közlekedni, kiegészítve a szokásos buszjáratokat.

© Wien Energie/Max Kropitz

Az utazás a tesztüzem alatt ingyenes lesz, a mindenkori útvonalak és időpontok januártól a Wiener Linien honlapján lesznek elérhetőek.

A tervek szerint 2023-ra már öt hidrogénbusz közlekedik majd a 39A vonalán, 2024-ben pedig további öt áll forgalomba. A 39A vonalon így ettől az évtől csak hidrogénhajtású busz közlekedne.

Közben elindult az első hidrogénkút is

Nem a hidrogénbusz volt azonban az egyetlen újdonság ezen a napon: a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában ugyanis átadták a város első hidrogénkútját. A város energiaszolgáltatója, a Wien Energie által működtetett töltőállomáson buszok mellett hidrogénhajtású teherautók is tankolhatnak, jóllehet, a Bécs Városa egyelőre még nem rendelkezik ilyen járművel. A töltés két nyomásfokon - 350 és 700 baron - lehetséges, így különböző járműtípusok számára is alkalmas.

Az osztrák főváros eközben már a következő hidrogénkút építését tervezi a 11. kerületben, Simmeringben. Ugyanitt egy 2,5 megawattos elektrolízis-üzemet is kialakítanak, amelynek segítségével a Wien Energie a jövőben saját maga állíthat elő tiszta hidrogént. A létesítmény építése 2022 második felében indulhat, így a tervek szerint 2023-ra már meg is kezdheti működését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech