Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Külföldi és magyar internetes közösségek össztüzében a szombathelyi Fő tér

Valóban el lett rontva, de ennyire talán mégsem.

Jelen sorok írója körülbelül négy hónappal ezelőtt futott bele először a Reddit.com közösségi portálon abban a bejegyzésbe, amely Szombathely főterének egy régebbi és a mostani állapotát hasonlítja össze.

Írunk arról, amit tudni érdemes.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Erről van szó:

A bejegyzéshez eddig 229, főként angol nyelvű hozzászólás érkezett, az olvasók nyilván nincsenek elragadtatna a változástól.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a szombathelyi Fő tér átalakítása nem egyedi eset, olyannyira nem, hogy a legtöbb like-ot (itt: upvote) egy portugál olvasó hozzászólása kapta, akinek a szülővárosában kísértetiesen hasonló történt.

A Reddit-olvasók körében hasonlóan népszerű egy másik hozzászólás, amely azt magyarázza, hogy a kövek egyszerűen kevesebb fejfájást okoznak a városvezetéseknek. Nem kell őket öntözni, gondozni, könnyű a takarításuk és nem vernek tanyát rajtuk a hajléktalanok.

Ezek a fotók keringenek az interneten - Szerzőjük ismeretlen
Nyugat.hu

Mindez valószínűleg igaz, ugyanakkor a szombathelyi Fő tér átváltozásáról készült fotók azóta is keringenek az interneten mint elrettentő példák, a hét elején például a Femina.hu-n jelent meg egy írás azzal a címmel, hogy

Gyönyörű magyar városból lelketlen település lett: közel sem olyan barátságos, mint a képeslapokon

az alcím pedig alatta:

A fotók a legszörnyűbb városi poklokat mutatják be.

Szombathely társaságban ott van még Dubaj, Kína, Banglades és még néhány kellemetlen urbánus helyszín.

Nos, a szombathelyi Fő tér nagyon távol van attól, hogy „szörnyű városi pokol” legyen, ráadásul a képek egymás mellé helyezése is kissé manipulatív, hiszen csak a tér egyik oldalát mutatják, ráadásul az egyik láthatóan tavasszal vagy nyáron, míg a másik télen készült.

Az is igaz, hogy egy korábbi szavazásunk Mikor volt szebb a Fő tér? – Régi vita ez már Szombathelyen 2021. July 05. 10:49 szerint a szombathelyiek többsége is úgy gondolja, korábban szebb volt a Fő tér.

Mi a valódi tanulság?

A szombathelyi Fő teret még Ipkovich György polgármestersége alatt újítottak fel. A tér korábban rettenetes állapotban volt, így érthető és díjazandó volt, hogy az akkori városvezetés valamit nagyon szeretett volna kezdeni vele.

Az átalakítást hitelből sikerült megoldani, és nem is legrosszabbul.

Így is lehetett volna fotózni a Fő teret - Ez is manipulatív
Mészáros D. Zsolt

Ugyanakkor az is látszik, hogy jókora kompromisszumokat hoztak, a növényzet minimálisra csökkent, a felhasznált anyagok minőségén érződik a spórolás, és ami a leginkább kritizálható: a térkőőrület.

A kézezres évek Magyarországán gyakorlatilag kötelező lett a városi terek térkővel való lefedése, hogy milyen okokból, azt csak találgatni lehet. Valószínűleg igaza van azoknak, akik a könnyű fenntartásra szavaznak, de szerepet játszhat a divat, a gazdasági érdekek, sőt az is, hogy az ilyen tereken tömegrendezvényeket lehet tartani, az ingyen Quimby-koncertektől a lecsófesztiválokig. Márpedig ezeket láthatóan kedvelik a tisztelt választópolgárok.

A szombathelyi Fő térrel nemcsak az a baj, hogy középszerűre sikeredett, de az is, hogy a város elszalasztotta a lehetőségét valami kellemesebb, emberibb és kreatívabb megoldásnak, és ennek a korrekciójára most néhány évtizedig nem is lesz lehetőség.

De mindez az elszalasztás csak kisinasa a későbbi még nagyobb hibának.

Ha valamit lehetne köröztetni az interneten, akkor az a felújított Berzsenyi tér lenne, amit szintén sikerült kegyetlenül és masszívan letérkövezni, és ahol a kontraszt még nagyobb a spirituális, barokk környezet miatt.

Adventi koszorú a Berzsenyi téren
Kiss Tamás

A tér ebben a formájában teljesen halott, a padok üresek, és csak azon lehet vitatkozni, hogy a nyári forróság Videó: Kánikulába dermedt a szombathelyi „térköves” Berzsenyi tér 2021. June 24. 10:48 vagy a magányosan világító téli karácsonyfa áraszt-e nagyobb szomorúságot.

Pedig, pedig

De legyünk igazságosak, és tegyük hozzá gyorsan, hogy azt is látjuk, hogy mit lehet kihozni egy-egy korábban elhanyagolt területből akkor, ha a tervezőnek nem kötik meg a kezét.

A Szent Márton tér Lassan az utolsó térkő is a helyére kerül Szombathely új terén 2017. October 16. 15:36 határeset, de a Múzemkert már határozottan jól sikerült.

A szombathelyi sportliget
Mészáros D. Zsolt

Kedvencem azért továbbra is a felújított Sportliget Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget 2020. May 25. 19:02 , amelyről igencsak jó fotókat lehetne posztolni a Redditre. Már csak az egyensúly és magunk miatt is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy cseppnyi Európa Szombathelyen - nagyon menő lett a felújított Sportliget

Sport és természet - a Sportliget büszke főépítésze, Litkei Tamás vezetett körbe minket.

Mikor volt szebb a Fő tér? – Régi vita ez már Szombathelyen

Régen minden jobb volt? Nálunk szavazhat is róla.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra