C.S.I. Szombathely - Bűnügyi technikusok versenyeztek (videóval)

Első alkalommal rendeztek versenyt a vasi bűnügyi technikusoknak. A versenyzőknek berendezett helyszíneken kellett fél óra alatt bizonyítaniuk. Mindenhol volt "csavar" is.

A Vas megyében dolgozó bűnügyi technikusoknak rendezett versenyt a helyi IPA 64 ország rendőrei a Balaton partján 2007. September 13. 23:59 (International Police Association - nemzetközi rendőr szervezet). Az első alkalommal fedél alá hozott vetélkedésen hat helyszínen kellett bizonyítani rátermettségét a városi kapitányságokról érkező rendőröknek, helyszínenként fél óra alatt. Fülsüketítő szirénaszóra indult a megmérettetés a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság udvarán. A nyomvadászoknak nem volt egyszerű dolguk.

C.S.I. Szombathely

A sokat látott technikusoknak látszólag egyszerű helyszínekre kellett vonulniuk. Egy öngyilkossághoz, lakásbetöréshez és autófeltöréshez. Az ablakra lógatott Magdi anyus hasonmásról azonban csakhamar kiderült, hogy nem önszántából zsinegelte magát a kilincshez, hanem volt segítője és az ilyet a rendőrség környékén úgy nevezik, hogy idegenkezűség, az utcán pedig gyilkosság. A nyitott ajtóval megtalált lopott Lada esetében is "megbukott" volna az, aki a csomagtartóban és az ülés alatt nem fedezi fel a bankrablásból származó nyomokat. A lakásbetörésnél pedig hatalmas pluszt jelentett, ha a rendőr kutyás segítséget kért. Szimat felügyelő ugyanis egyenesen a közelben elrejtett szajréhoz vezette a nyomozókat.

I. IPA Vas Megyei Bűnügyi Technikai Verseny
A nyomok alapján nem öngyilkosság történt
Tánczos Mihály

A technikusoknak a bűnügyi nyilvántartásba vétel szakszerű folyamatát is szemléltetniük kellett, így az egyik nem versenyző vasi technikust többször is rabosították. Ujjlenyomatokat kellett keresni és levenni nem egyszerű felületekről is, így például almáról, villanykörtéről, vagy éppen papírlapról. Videónkban ezekből is látható ízelítő.

I. IPA Vas Megyei Bűnügyi Technikai Verseny
Ujjlenyomat megszerzése villanykörtéről
Tánczos Mihály

A feladatoknál, mint ahogy a valóságban is a nyomok játszották a főszerepet. Néhány apróság észrevétele alapjaiban változtatta meg az egész ügyet. A népszerű C.S.I. (Helyszínelők) sorozat immár tíz éve világít rá erre a tényre, igaz, néha hajmeresztően leegyszerűsített módon. A nyilvános telefonfülkében a kagylón talált egyetlen ujjlenyomat a zsarolóé - ezt talán egyetlen, kicsit is gondolkodó tévénéző sem hiszi el, de más a valóság és más a szórakoztatás. Telefonfülke viszont már itthon is buktatott le gyilkost. A holttestről szóló névtelen bejelentés nyomán a rendőrök egy gyilkosság helyszínére bukkantak. A rendőrök lekérték a fülke híváslistáját és 20 másodperccel a rendőrségre befutott telefon után egy hölgyet is hívtak a fülkéből. Hamar kiderült, hogy a tettes hívta a feleségét, hogy megnyugtassa a késés miatt.

I. IPA Vas Megyei Bűnügyi Technikai Verseny
Az ellopott autót rabláshoz is használták
Tánczos Mihály

A megye hat kapitánysága részére szervezték meg a mostani versenyt, az országos megmérettetés mintájára. Ez utóbbiból az idén már az ötödiket tartják, míg a vasi most először került lebonyolításra az IPA hathatós támogatásával. Palkó Géza alezredes, a Bűnügyi Technikai Osztály vezetője azt is elmondta, hogy az elméleti tesztlapon olyan kérdéseket is feltettek, amivel a versenyzők az iskolában szinte biztosan nem találkoztak. Így a tapasztalat sokat számított. Az országos versenyen a vasiak rendszeresen a régió legjobbjai lettek. A versenyzők egyébként saját technikusi táskáikat használták.

Ilyen táskából még kevés van a magyar rendőrségnek
Ilyen táskából még kevés van a magyar rendőrségnek
Tánczos Mihály

A világon három nagy cég gyártja a nyomrögzítésnél használt anyagok túlnyomó részét, több mint 90 százalékát. Olyan speciális anyagokról van szó, amit csak a rendőrség használ. A videónkban is bemutatott helyszínelő táskák értéke elérheti a félmillió forintot, ezekből sajnos nem jut minden kapitányságnak. (Vas megyében pl. csak a megyének van ilyenje). Mint megtudtuk, az utántöltésük megoldott, képgalériánkban az egyik raktárt is megmutatjuk Olvasóinknak.

I. IPA Vas Megyei Bűnügyi Technikai Verseny
I. IPA Vas Megyei Bűnügyi Technikai Verseny
Tánczos Mihály

A bűnügyi technikusok többsége kikapcsolódásként nyomon követi a C.S.I. sorozatot, mivel az ott használt technikai eszközök többsége valóban létező, bár a dramaturgia kedvéért az időtényezővel nagyvonalúan bánnak a filmesek. Ez néha itthon is hátulütő, amikor egy bűnügy helyszínén pl. azonnal számon kérik a technikust, mondja meg, kié egy adott ujjlenyomat, vagy hajszál, hiszen az amerikai helyszínelők ezt azonnal meg tudják csinálni. (A filmben.)A magyar technikusok időnként irigykednek is, de a csúcstechnika hiányát időnként kreativitással pótolják.

Szakértők híján

A magyar rendőrség egyik nehezen ledolgozható hátránya, hogy 2006. óta nincs szakértője - állítják sokan a rendőrségen. Ezt az állapotot egy elhibázott törvénymódosításnak köszönheti a szervezet. Ilyen egyébként Európában - Ukrajnán kívül - sehol sincs. A büntetőeljárási törvényt módosították úgy, hogy a rendőrségi szakértőket kizárják a rendőrség által indított ügyekből. A szakértők így vagy elmentek nyugdíjba, vagy kérték áthelyezésüket. Ahhoz, hogy valaki igazságügyi szakértő lehessen öt év gyakorlat szükségeltetik.

Bűnügyi technikusok munkában
Néhány kép éles helyzetekből, a nyugat.hu-ról
Tánczos Mihály

A verseny dobogósai

Szoros küzdelemben első helyezést ért el Csönge Péter törzsőrmester (Sárvári Rendőrkapitányság), második helyezést Prekler János törzszászlós (Szombathelyi Rendőrkapitányság), míg a harmadik helyen Gálik Imre főtörzszászlós (Celldömölki Rendőrkapitányság) bűnügyi technikus végzett.

A versenyre ellátogatott a Wulkaprodersdorfi Rendőrállomás vezetője Vinzenz Süss egy nyomozókutya-vezető kollégájával egyetemben, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei és a Zala megyei Rendőr-főkapitányságok Bűnügyi Technikai Osztályainak vezetői is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Terminatorral zúztak kerekeket a vasi zsaruk – videókkal

Méretes acéltüskéken süvített ki a levegő a menekülő autó kerekeiből, így a jármű nem jutott messzire a felniken. Sok országban ebben semmi rendkívüli nincs, nálunk azonban még csak tesztelnek a rendőrök.

CSI: Interaktív a Helyszínelőkkel - A tetthelyen jártunk (Fotóriport)

Bár hivatalosan csak holnap nyílik Budapesten a világ jelenleg egyik legsikeresebb sorozatára, a Helyszínelőkre épülő interaktív kiállítás, mi már betekinthettünk Grissom csapatának munkájába, illetve összehasonlíthattuk a magyar helyszínelőkkel. Képek a tetthelyről!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló