64 ország rendőrei a Balaton partján – Sikeres a szombathelyi retro Lada (Képgaléria)

Szombathely egyik büszkeségét, a korhű retró Lada rendőrautót talán minden ország küldötte lefotózta. Képgaléria az ázsiai tiszttől az ukrán tábornokon át...

IPA: Barátságra építve
Servo per amikeco -azaz barátsággal szolgálni. A szimpatikus szlogen a 350 ezer tagot számláló nemzetközi szervezet, az IPA jelmondata. A gyökerek a negyvenes évek végéig nyúlnak vissza. A II. világháború borzalmait átélt angol rendőrőrmester, Arthur Troop rájött, hogy mennyit segítenek neki a világ más tájain élő barátai és azt is észrevette, hogy sok más embernek is jól jönnének az őszinte, baráti kapcsolatok. Troop szívesen levelezett más kontinensen élő ismerőseivel és rengeteg segítséget kapott tőlük, amit munkája során kamatoztatott. Ekkor merült fel benne a gondolat, hogy olyan nemzetközi szervezetet kellene létrehozni, amelyben nem számít a rangfokozat, a bőrszín és az sem, hogy férfi, vagy nő az illető. Egy a fontos: a barátság, ami összeköti a Föld különböző pontjain szolgálatot teljesítő rendőröket.

Nézd meg galériánkat!

A vágy ezúttal valóra vált, 1950. január elsején megalakult az International Police Association, azaz az IPA, amely ma a világ legnagyobb civil szervezete. Arthur Troop, aki emberek ezreit hozta közelebb egymáshoz az IPA megalakulásának 50. évében, rákbetegségben halt meg. Nyolcvanöt éves volt, és maradandót alkotott. Kitartására, hűségére jó példa, hogy nem sokkal azelőtt, hogy legyőzte volna az alattomos betegség, megünnepelhette a 60. házassági évfordulóját feleségével, Marjorievel. Jászszentandráson még életében, 1998-ban szobrot avattak a tiszteletére, Majd megkapta a magyar kormány Arany Kard Érdemrendjét is.

Nézd meg galériánkat!

IPA, ma
Az IPA barátság és nem érdekképviselet, tudhatjuk meg az egyik kiadványukból. Programjaik legfőbb célja a külföldi szakmai tapasztalatok megismertetése az egyre leterheltebb rendőrökkel. Nyelvtanfolyamokkal segítik a színvonalas közös munkát, valamint szórakoztató, sport és kulturális rendezvényeket szerveznek tagjaiknak. A hagyományok ápolását sem hagyhatjuk ki a sorból. Itt meg kell megemlíteni a szombathelyi szervezetet is, hiszen fáradságot nem kímélve újra létrehoztak egy olyan Lada rendőrautót, amit a 80-as években naponta láthattunk, mára azonban nem maradt belőle. A Lada bármerre is megy az országban, mindenhol rácsodálkoznak az emberek, és nem volt ez másképp a balatonalmádi rendezvényen sem, de erről majd később.

Hazánk a volt szocialista országok közül elsőként csatlakozhatott az akkor már 50 tagországot számláló IPA-hoz. Nagyban köszönhető ez az Osztrák Szekció segítségének. 1991. decemberében jött el az a pillanat, amikor 51. országként felvételt nyertünk a nemzetközi szervezetbe. A Magyar Szekció 6000 fővel erősíti a szervezetet és nem kis elismerés, hogy az IPA Nemzetközi Elnökségének harmadik alelnöke is magyar. Dr. Papné Végső Julianna egyben a veszprémi szervezet elnöke is.
Az IPA konzultációs joggal rendelkezik az ENSZ-ben, és tanácskozási joggal az EU-ban. Minden évben rendeznek konferenciát, amely a vendéglátó ország egy kiválasztott alapítványának is támogatást nyújt. Az idén a Kézen fogva Alapítvány élvezheti a nemzetközi szervezet támogatását.

Nézd meg galériánkat!

34. IEC konferencia
Először került megrendezésre Magyarországon ekkora szabású nemzetközi IPA rendezvény, mint a most zajló 34. IEC konferencia névre hallgató összejövetel. Balatonalmádiban, a Hotel Ramadában gyűlt össze egy hétre – a Barátság Hetére – 64 ország közel félezer rendőre. A szervezet elnöke, Michael Odysseos a megnyitóbeszédét a "csodálatos vidék", "a világszerte híres Balaton" méltatásával kezdte.

"Habár a Magyar Szekció kicsi és csupán rövid múltra tekint vissza, mégis lényeges szerepet játszott az IPA eszméjének terjesztésében a szomszédos országok sorai között" -emelte ki az első ember, aki a Nemzetközi Elnökség kiemelt témáira is kitért. Ezek között szerepelnek a jövő stratégiai tervei mellett az IPA eszmeiség afrikai, ázsiai, latin-amerikai és arab országokban való terjesztése, de a katasztrófák esetén nyújtott segítség növelése is IPA tagok részére.

Nézd meg galériánkat!

A konferencia a Hotel Ramadában zajlik, de természetesen számos kiegészítő rendezvényen ismerkedhetnek a résztvevők Magyarországgal, az emberekkel, tájakkal, borokkal. És a magyarok is ismerkednek a világ rendőreivel. A veszprémi kiránduláson például nem kis csődületet okoztak a változatos egyenruhában pompázó, több kontinensről érkezett vidám zsaruk. A járókelők lelkesen fotóztak, hiszen témában nem volt hiány.

A hatalmas tányérsapkás, kitüntetések egész garmadájával rendelkező tábornok ugyanúgy hálás fotótéma volt, mint a tolldíszes sapkás, vagy a dús szakállal felvértezett ázsiai rendőr. A hazai egyenruhások sem maradtak rejtve az objektívek elől, de mintha rendőrnőinket az átlagnál kicsivel többször kapták volna le fotóilag. A konferencia vendégeit viszont az RA 97-00 rendszámú szombathelyi retro Lada rendőrautó bűvölte el. Talán nincs olyan ország, amelynek küldöttei ne örökítették volna meg az 1980-as évek hazai zsarumobilját. A sikert látva felmerült az ötlet, hogy a rendőrségi múzeumból a Balaton partjára szállítják a Moszkvicsot is. Látványnak ugyanis az sem lenne utolsó a Hotel Ramada előtt. Ottjártunkkor a kis Lada egy olasz Fiat, egy ukrán Volkswagen és egy magyar Skoda rendőrautó mellett parkolt.

Az IPA nem nemzetközi konferenciája szeptember 16-ig tart.

Szombathelyi rendőrautó a Playboyban!
Dupla oldalas képen virít a szombathelyi retro rendőrautó a Playboy szeptemberi számában. A nívós erotikus életmódmagazin a Bujtor Istvánnal készült nagyinterjú illusztrációjához kérte kölcsön az 1980-as évek mindenben korhű zsarujárgányát. A fotóról ismét Ötvös Csöpi köszön ránk, ahogy megismerhettük korábbi filmjeiből (pl.: Pogány Madonna, Semmi pánik, Hamis a baba, Elvarázsolt dollár). A nagyinterjú apropója, hogy Bujtor István újra forgat a Balatonon, készül az új Ötvös Csöpi-kaland. A Playboyban Bujtor beszél a régi és az új időkről és az általa igazán fontosnak tartott dolgokról. Például a családjáról. Az interjúból kiderül, hogy a színész testvérei -Latinovits Zoltán és Frenreisz Károly- mindig számíthattak egymásra. (A fotót a Playboy bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű