Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megmutatjuk, hogy készült az Iseumi Szabatéri Játékok makettje

Aki ismeri Mészáros Zsolt (Sadness) kollégánkat, az tudja, hogy fotósunk nem szeret leragadni a két dimenziónál, néha kilép a térbe, és 3D-ben is alkot. Nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen ezúttal az Iseumi Szabadtéri Játékok 50. jubileumára készítette el a szentély kicsinyített mását. Ráadásul, nem mellesleg az Iseumon túl a tavalyi Jézus Krisztus szupersztár zárójelenetét is megörökítette.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsolt egyébként gyerekkora óta makettezik, legózással kezdte, aztán következett a Parlament, majd a nagyszülők háza és a korábbi iskolája, a Gépipari Informatikai Műszaki Szakközép miniatűr 3D-s makettjét is elkészítette, az iskola 50 éves jubileumára. (Erről korábbi írásunkban itt olvashat.) Csonka Szilvi verdája is ott áll a színház makettje előtt 2011. February 01. 13:13 Olyannyira sikeres lett a próbálkozás, hogy a munka azóta is az intézmény aulájának dísze. Legutolsó ilyen jellegű munkája 2011-ben a szombathelyi színházépületről készült makett volt, ami a volt HEMO épületének felújítása apropóján készült, és ma ott áll Weöres Sanyi bácsi portréja alatt.

Weöres Sándor Színház makett
Weöres Sándor Színház makett
Mészáros Zsolt

- Amikor megcsináltam a WSSZ makettjét, már tervbe vettem – meséli Zsolt -, hogy a következő épületmakett az Iseumé lesz. De csak magát a szentélyt szerettem volna megcsinálni. Tavaly felkerestem Mérei Tamást, akinek elmeséltem, hogy szívesen elkészíteném az Iseum kicsinyített mását is, csak az a gondom, hogy később nem tudom hol elhelyezni, otthon ugyanis nem fér el. Azt válaszolta, van egy jobb ötlete, csináljam meg, de ne pusztán a szentélyt, hanem komplexen a szabadtéri játékokat is, színpaddal és lelátókkal együtt, amit aztán kiállíthatnak. Ő választotta ki a tavalyi Jézus Krisztus Szupersztár záróképét, hogy azt örökítsem meg.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Zsolt tavaly augusztusban kérte el az Iseum tervrajzait, aztán nekiállt a szentélyt és a körülötte lévő múzeumi épületegyütteseket 3D-ben megrajzolni. A tavalyi Jézus-premieren körbefotózta a helyszínt, külön a lelátókat is körbemérte, majd lefotózta a záró jelenetet. Aztán hónapokig nem történt semmi, az egyetem és a munka mellett nehéz ilyen jellegű munkával foglalkozni - teszi hozzá.

Így készült az Iseum makett
Szinte élethű az Iseum is
Mészáros Zsolt

A tényleges munkálatoknak június 18-án állt neki, és a napokban, július 28-án történtek az utolsó simítások. Így is bő egy hónapba telt összerakni.

- Úgy kezdődik általában az ilyen jellegű munka – avat be a részletekbe -, hogy az épület alapjának csinálok egy hungarocell vázat. A nagyapám asztalos volt, a műhelyében van egy körfűrész, azzal körbevágom a hungarocellt. Az anyagok beszerzésében pedig édesanyám segít, aki TÜZÉP-nél dolgozik. Az épület textúráját a helyszínen körbefotózom, aztán otthon számítógépen megrajzolom. Nyomdában kinyomtatom, majd rákasíroztatom egy könyvkötő kartonra, majd utána méretre vágom, aztán összeragasztom. Ez a makett annyival már több lett, mint az előzőek, hogy van rajta világítás, amit eddig még sohasem csináltam.

Így készült az Iseum makett
Az alap
Mészáros Zsolt

Ráadásul Zsolt most olyan épületegyüttest választott, amelyben olyan elemek is jócskán akadnak, amik annyira speciálisak, hogy papírból képtelenség őket megcsinálni. Ilyenek például az oszlopok vagy a lelátó, aminek átmérője, gondoljuk csak bele, mindössze 0.8 mm.

– Ezt papírból kivágni és összeragasztani, úgy, hogy tartása is legyen, lehetetlenség. Régóta kacérkodtam már a gondolattal, hogy veszek egy 3D nyomtatót, amivel műanyagból is ki lehet nyomtatni a különlegesebb elemeket. A nyomtató kiválasztására is sok idő elment, de megtaláltam a megfelelőt, így már ezzel a technikával készültek például az oszlopok, a lelátók vagy az ablakkeretek.

Így készült az Iseum makett
Nyomtatóban egy iseumi oszlop
Mészáros Zsolt

Tegyük azért hozzá, a 3D-s nyomtatáshoz is meg kell előre rajzolni, külön-külön az elemeket.

Talán ennél is izgalmasabb kihívás volt maga az lelátó, ahová Zsolt 1210 miniatűr nézőt ültetett le. Ezeket a parányi, mindössze 1,5 cm-es ülő figurákat vasútmodellekhez használják.

Így készült az Iseum makett
A nézőtér. Nem a csipeszek óriásiak.
Mészáros Zsolt

- Eredetileg az Iseumban 1260-an férnek be, úgyhogy 50 nézőt el kellett csalnom, mert bizonyos pontokon annyira szűknek bizonyult a hely, hogy nem lehetett volna leültetni mindenkit, csak úgy, ha levágtam volna a lábaikat. Ezt pedig meg nem akartam:)

A színpadkép is hasonlóképpen készült, Jézus is egy vasútmodell figura, csak Zsolt lefestette fehérre. Az előtte térdeplő színészeknek - összesen negyven modellember - eltörte Zsolt a lábukat, hogy le tudja őket térdeltetni.

Így készült az Iseum makett
Pici Jézus a szupersztár
Mészáros Zsolt

Itt látszik – nem egyszerű egy 50 négyzetméteres panellakásban egy ekkora vállalkozást kivitelezni. Zsolt a konyhaasztalt is lefoglalta.

Így készült az Iseum makett
Így készült az Iseum makett
Mészáros Zsolt

Ezen a képen látszik a kábel, ami az leadekhez vezeti az áramot.

Így készült az Iseum makett
világítása is lesz
Mészáros Zsolt

Mint a „nagy építészek”, úgy csinálta a vízszintes vonalakat.

Így készült az Iseum makett
Így készült az Iseum makett
Mészáros Zsolt

A lelátóra külön is érdemes egy pillantást vetni, olyannyira élethű, hogyha alá pillantunk, kicsiben ugyanazt látjuk, mint nagyban.

Így készült az Iseum makett
A lelátó
Mészáros Zsolt

Itt készül lépcső, a méretarányokra is jó odafigyelni.

Így készült az Iseum makett
Így készült az Iseum makett
Mészáros Zsolt

Érdemes megnézni, 3D-s nyomtatóval Zsolt mennyire profi, szinte élethű színpadi lámpákat gyártott.

Így készült az Iseum makett
Így készült az Iseum makett
Mészáros Zsolt

Egy apróság, ezen a képen ott oldalt nem egy ügyelőt, hanem magát Mérei Tamást látjuk. A tavalyi fotózáson, meséli Zsolt, épp ott állt. Egyébként állítólag ez a kedvenc helye.

Így készült az Iseum makett
Az ott kékben Mérei
Mészáros Zsolt

A zenészek is vasútmodellek, csak feketével festette le őket. Hangszereket viszont ekkora méretben már nem talált.

Így készült az Iseum makett
A zenekar
Mészáros Zsolt

Folytatásként Zsolt most az Iseummal szemközti épületegyüttest, az Bartók Béla Zeneiskolát és a Zsinagógát szeretné kicsiben megcsinálni. A kunszt ebben a munkában az lesz - meséli, hogy a zsinagóga belső világítását is igyekszik majd elkészíteni. Másrészt a hagymakupola kivitelezése sem lesz egyszerű munka. De Zsolt ezt csöppet sem bánja:)

Így készült az Iseum makett
Ennyi az egész, hipp-hopp megvan a makett
Mészáros Zsolt

Az Iseum makettjének hivatalos átadója is ma lesz - és helyszín

A makett hivatalos átadója ma este, a Traviata premierje előtt, augusztus 1-én, 20 órakor az Iseum fogadó épületében lesz. A szabadtéri játékok ideje ugyanitt bárki megtekintheti. Majd a Bartók terem ruhatári folyosójára kerül, ott lesz a végleges helye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Csonka Szilvi verdája is ott áll a színház makettje előtt

Az élethű makett a szombathelyi színházavatóra készült, a kivitelező Mészáros Zsolt, fotósunk, aki a LEGO-nak köszönhetően lett a 3D-s épületek szerelmese. Aztán jött az Andrássy kastély, a Globe színház...

"Szombathely nekem azt jelenti, jövünk sikert csinálni!"

Mezítlábasan érkezik a rendező, Silló Sándor. Amelyik darabra Szombathelyen ráteszi a kezét, abból sikert csinál. Most az Iseumban Rómeó és Júliát remixel.

Belenyaltunk Júlia fagyijába, kóstoltuk Rómeo hamburgerét

És láttunk igazi színpadi csókot is, egy belvárosi koktélbár közepén. Puskás Tivadar polgármester ugyan beelőzött - mert Júliával ő puszizkodott legelőször.

Pár nap és Verdi kurtizánjával pezsgőzhetünk az Iseumi Szabadtéri Játékokon

Már szerelik az Iseum előtt a lelátókat, augusztus 1-én újabb premier vár Szombathelyre, Verdi Traviatáját Káel Csaba viszi színre. Telefonon kérdeztük.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés