Viszi a szentgotthárdi iskolák épületeit az egyház

A Vörösmarty gimnázium és a volt Széchenyi általános iskola, plusz egy máriaújfalui kápolna lett az egyházé.

A máriaújfalui Szent Péter és Szent Pál kápolna, a Szent Gotthárd (volt Széchenyi) Általános Iskola és (volt Vörösmarty) Gimnázium ingatlanai kerültek át ingyenesen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába - derül ki a szentgotthárdi önkormányzat közleményéből.

Mint írják, a máriaújfalui kápolna esetében a szentgotthárdi képviselő-testület megszavazta az ingyenes átadást, az iskolák esetében erre nem volt szükség. Ugyanis a vonatkozó törvény értelmében az egyházi fenntartás alatt álló vagyonelemekre az átadási szerződést haladéktalanul, de legkésőbb a nevelési, illetve tanév kezdetéig meg kell kötni.

A megye első állami gimnáziuma volt - Ide járt Csákányi László is
Mészáros Zsolt

Viszont a két iskola esetében nem a teljes ingatlanról van szó. Az iskolaépületekben ugyanis vannak olyan helyiségek, amelyek önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódnak (konyha, fogorvosi rendelő), így nem az egyház vagyonkezelésében állnak. Ezeknek a helyiségeknek a sorsáról egyeztetések kezdődnek az önkormányzat és az egyházmegye között - írja a közlemény.

Műemlék jellegű épületet is visznek

Március közepén írtuk A szentgotthárdi iskolák után azok épületeit is át akarja venni az egyház 2023. March 18. 06:46 , hogy a tavaly decemberben elfogadott törvény szerint az egyház olyan ingatlanokra is igényt tarthat, amelyek soha nem voltak a tulajdonukban. Elég az, ha az egyház valamilyen feladatot lát el egy épületben, és máris kérheti, hogy adják a tulajdonába, amibe - a törvény értelmében - a jelenlegi tulajdonosnak is bele kell egyeznie.

Tavalyelőtt szeptembertől működteti a katolikus egyház Szentgotthárd két iskoláját, miután a szülők többsége megszavazta Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház – Frissítve 2021. April 22. 17:26 az egyházi átvételt. Az Arany János Általános Iskola maradt az államnál, az egyházé lett a volt Széchenyi István Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: szentgotthárd.hu

Utóbbi egyébként 130 évvel ezelőtt indult, a megye első állami gimnáziuma volt, itt érettségizett többek között Csákányi László, aki később híres színész lett.

A volt Széchenyi iskola a '80-as években épült, modern épület, nincs messze a gimnáziumtól.

Az ingatlanok átadása már akkor felháborodást okozott a kisvárosban, amikor az egyház bejelentette az igényét. De a felháborodás nem bizonyult elegendő erőnek, az egyház a törvény erejével veszi birtokba a két épületet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet