A szentgotthárdi iskolák után azok épületeit is át akarja venni az egyház

Át akarják venni a volt Vörösmarty gimnázium 130 éves épületét is.

Az országgyűlés tavaly decemberben fogadott el törvényt az egyházi tulajdonba adandó ingatlanokról. A törvény szerint az egyház olyan ingatlanokra is igényt tarthat, amelyek soha nem voltak a tulajdonukban.

Elég az, ha az egyház valamilyen feladatot lát el egy épületben, és máris kérheti, hogy adják a tulajdonába, amibe - a törvény értelmében - a jelenlegi tulajdonosnak is bele kell egyeznie.

Persze, itt elsősorban önkormányzati ingatlanokról van szó, az egyházak végeznek szociális, karitatív, oktatási feladatokat is, amihez jellemzően az önkormányzatok adnak használatba épületeket. Ezekre az ingatlanokra most sikerrel tarthatnak igényt az egyházak.

Egy modernebb és egy 130 éves épületet akarnak átvenni az önkormányzattól

Tavalyelőtt szeptembertől működteti a katolikus egyház Szentgotthárd két iskoláját, miután a szülők többsége megszavazta Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház – Frissítve 2021. April 22. 17:26 az egyházi átvételt. Az Arany János Általános Iskola maradt az államnál, az egyházé lett a volt Széchenyi István Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium.

A megye első állami gimnáziuma volt - Ide járt Csákányi László is
Mészáros Zsolt

Utóbbi egyébként 130 évvel ezelőtt indult, a megye első állami gimnáziuma volt, itt érettségizett többek között Csákányi László, aki később híres színész lett.

Az egyház most bejelentette, hogy mindkét iskola épületére igényt tart, ami a városi képviselő-testület legutóbbi ülésének végén derült ki.

Így az egyházé lenne a Széchenyi iskola modern, a '80-as évek végén épült tömbje, és a gimnázium 130 éves, a városképet uraló épülete is.

Felbolydult a kisváros

A kiszivárgott terv ellen komoly tiltakozás kezdődött a közösségi oldalakon. Néhány komment:

"Először átadtak egy csomó iskolát az egyháznak, most meg nekik adják az épületeket is...okos????"

"Egyház = harácsoló maffia."

"Azt hiszem, hogy az egyházaknak a hívők lelkét kell ápolni, szolgálni. Ahhoz pedig adottak a feltételek a templomokban. A város lakossága által létesített iskolákhoz semmi köze az egyháznak."

"Két-három éve egy kommentemben azt írtam, hogy a várva-várt polgári társadalom helyett a feudális berendezkedés felé tartunk. Remélem, akik akkor "mosolyogtak" rajtam, kezdik belátni, hogy igazam volt. Egykori gimnazistaként érintettnek érzem magam, nekem már a mostani helyzet bevezetése sem tetszett, az újabb szándéktól pedig mélységesen fel vagyok háborodva."

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: szentgotthárd.hu

"Nem szabad átadni, talán átléptünk a felvilágosodás korán, vagyis néhányan! Ne visszafelé fejlődjünk! Aztán jön a papi tized, ami most is ellenőrizetlenül és adózatlanul ömlik a perselyekbe, a nép meg épp, hogy él...Anno a szavazáson nem csak a tanulók szüleinek kellett volna részt venni, hanem a szentgotthárdiaknak!!!"

A Közösen Szentgotthárdért Egyesület is fellépett az épületek átadása ellen. Facebook-posztjukban azt írják, mindkét ingatlan a város lakóinak adóiból, támogatásából épült és fejlődött, az önkormányzat pályázatok felhasználásával fejlesztette őket.

Felteszik a kérdést:

 • "Helyes dolog-e, hogy a város tulajdona egyik napról a másikra az egyház kezébe kerül?"
 • "Akarjuk-e, hogy egyházi tulajdonba kerüljön idén 130 éves gimnáziumunk, a megye első állami gimnáziumának épülete?"
 • Mint írják, a választ a szentgotthárdiaktól várják.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet