Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház – Frissítve

Legújabb információink szerint az Arany János Általános Iskola marad állami fenntartásban.

Frissítés

Legújabb információink szerint a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola marad állami fenntartásban, és nyolcosztályo iskolakánt működik majd.

Korábban írtuk

A napokban szavaztak arról az érintett szentgotthárdi szülők, hogy az egyház átvegye-e az államtól a szentgotthárdi és környéki általános iskolákat, valamint az egykor a megye első állami gimnáziumaként indult Vörösmarty Mihály Gimnáziumot.

A megye első állami gimnáziuma volt - Ide járt Csákányi László is
Mészáros Zsolt

Információink szerint a többség az egyházi átvétel mellet döntött.

A egyházi átvételt támogató szavazatok aránya

 • a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál 77,5 százalék
 • a Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Általános Iskolánál 58,5 százalék
 • Arany János 1-4. Évfolyamos Általános Iskolánál 54 százalék
 • Magyarlak-Csörötneki Általános Iskolánál 87 százalék
 • a Rábagyarmati Általános iskolánál 91 százalék
 • Az iskolák egyházi kézbe adásáról az oktatásért felelős miniszter dönt 2021. május 31-ig.

  Először csak a gimnáziumról volt szó

  2019 december elején írtuk Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 , hogy Vas megye első állami gimnáziumát, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot át akarja venni a katolikus egyház az államtól.

  Egy nappal később kiderült A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat 2019. December 10. 14:09 , az iskolaigazgatók a templomba járóktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat.

  Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
  Forrás: szentgotthárd.hu

  Tavalyelőtt december 11-én Székely János megyéspüspök és a tankerület tartott fórumot Székely János: Csak akkor lesznek egyházi iskolák Szentgotthárdon, ha a szülők is ezt akarják 2019. December 11. 12:53 az átszervezésről a Széchenyi iskolában. Itt megtudtuk, hogy eredetileg csak a Széchenyi általános iskolát akarta átvenni az egyház, a szentgotthárdi önkormányzat vetette fel, hogy átvehetnék a Vörösmarty gimnáziumot is. És közben a magyarlaki és a rábagyarmati tagiskola is képbe került.

  Székely János megyéspüspök a fórumon azt is mondta, hogy csak akkor lesznek az egyházé az érintett iskolák, ha azt a szülők is támogatják. Ezért március 25-re és 26-ra szavazást hirdettek a szülőknek Két hét múlva szavazhatnak a szentgotthárdi diákok szülei az iskolák egyházi kézbe adásáról 2020. March 10. 10:47 , azonban a koronavírus-járvány miatt azt elhalasztották Visszavonta a szentgotthárdi iskolák egyházi kézbe vételének szándékát a szombathelyi megyéspüspök 2020. March 20. 14:01 , és most, április közepén tartották meg.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet