Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház – Frissítve

Legújabb információink szerint az Arany János Általános Iskola marad állami fenntartásban.

Frissítés

Legújabb információink szerint a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola marad állami fenntartásban, és nyolcosztályo iskolakánt működik majd.

Korábban írtuk

A napokban szavaztak arról az érintett szentgotthárdi szülők, hogy az egyház átvegye-e az államtól a szentgotthárdi és környéki általános iskolákat, valamint az egykor a megye első állami gimnáziumaként indult Vörösmarty Mihály Gimnáziumot.

A megye első állami gimnáziuma volt - Ide járt Csákányi László is
Mészáros Zsolt

Információink szerint a többség az egyházi átvétel mellet döntött.

A egyházi átvételt támogató szavazatok aránya

 • a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál 77,5 százalék
 • a Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Általános Iskolánál 58,5 százalék
 • Arany János 1-4. Évfolyamos Általános Iskolánál 54 százalék
 • Magyarlak-Csörötneki Általános Iskolánál 87 százalék
 • a Rábagyarmati Általános iskolánál 91 százalék
 • Az iskolák egyházi kézbe adásáról az oktatásért felelős miniszter dönt 2021. május 31-ig.

  Először csak a gimnáziumról volt szó

  2019 december elején írtuk Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 , hogy Vas megye első állami gimnáziumát, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumot át akarja venni a katolikus egyház az államtól.

  Egy nappal később kiderült A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat 2019. December 10. 14:09 , az iskolaigazgatók a templomba járóktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat.

  Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
  Forrás: szentgotthárd.hu

  Tavalyelőtt december 11-én Székely János megyéspüspök és a tankerület tartott fórumot Székely János: Csak akkor lesznek egyházi iskolák Szentgotthárdon, ha a szülők is ezt akarják 2019. December 11. 12:53 az átszervezésről a Széchenyi iskolában. Itt megtudtuk, hogy eredetileg csak a Széchenyi általános iskolát akarta átvenni az egyház, a szentgotthárdi önkormányzat vetette fel, hogy átvehetnék a Vörösmarty gimnáziumot is. És közben a magyarlaki és a rábagyarmati tagiskola is képbe került.

  Székely János megyéspüspök a fórumon azt is mondta, hogy csak akkor lesznek az egyházé az érintett iskolák, ha azt a szülők is támogatják. Ezért március 25-re és 26-ra szavazást hirdettek a szülőknek Két hét múlva szavazhatnak a szentgotthárdi diákok szülei az iskolák egyházi kézbe adásáról 2020. March 10. 10:47 , azonban a koronavírus-járvány miatt azt elhalasztották Visszavonta a szentgotthárdi iskolák egyházi kézbe vételének szándékát a szombathelyi megyéspüspök 2020. March 20. 14:01 , és most, április közepén tartották meg.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet