Ismét nagyot emelkedhet a cigaretták ára Magyarországon

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának megváltoztatására készül. Megint.

Az Európai Unió tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát és ezért a dohánytermékek adójának jelentős megemelésére készül – írja a Financial Times értesüléseire hivatkozva a Porfolio.hu.

A változtatás lényege, hogy az egy csomag (20 szál) kivetett 1,8 eurós minimum jövedéki adó 3,6 euróra emelkedne.

A lap úgy számol, hogy az adóemelés után Magyarországon egy csomag cigaretta 700-800 forinttal drágulhat.

Ez minden bizonnyal érzékenyen érinti a hazai dohányosokat, annál is inkább, mert az utóbbi időben jelentősen emelkedett a cigaretták adótartalma. Jelenleg egy csomag ára 2000 forint körül van.

Ha életbe lép az új adózás, egy csomag cigaretta közel 3000 forint lesz Magyarországon.
Bonyhádi Zoltán

A KSH legfrissebb adatai már közel három évesek, de mivel Magyarországon 2009 és 2019 között a dohányzási szokások tekintetében nem történt jelentős elmozdulás, így valószínűleg ma is megállják a helyüket.

A 15 éves és annál idősebb népesség 24,9%-a dohányzott napi rendszerességgel, csak 2,1 százalékponttal kevesebben, mint 2009-ben. Az alkalmi dohányosok aránya hozzájuk képest elenyésző volt (2,3%).

A dohányzók aránya a 15 évesnél idősebb népesség körében
KSH

A férfiak között valamivel magasabb (27,7%) a dohányzók aránya, mint a nők között (22,3 %).

Nagyobb különbségek vannak a területek között: a „legdohányosabb” régió Észak-Magyarország (31,3%) míg a legkevesebben a fővárosban gyújtanak rá (17,5%). Nyugat-Magyarországon a rendszeres dohányosok aránya 22,8%.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság