Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Japánnak mérlegelnie kell – ha nem születik azonnali döntés az olimpia halasztásában, talán meg sem tarthatják

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a japán miniszterelnökre; a bizottságok határozott lépéseket követelnek

Komoly támadások érték Shinzo Abe japán miniszterelnököt, aki pár nappal ezelőtt egy nyilatkozatában még azt mondta: A 2020 július 24-ei megnyitóval tervezett tokioi olimpiai játékokat nem kell elhalasztani, a koronavírus járvány addigra meg fog szűnni.

Mindeközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megkezdte a készenléti tervek kidolgozását, melybe bele tartozik a játékok elhalasztásának megszervezése is.

A miniszterelnök nem tudta tovább kerülni az elkerülhetetlent, ma reggel a japán parlamentben bejelentette: Némi mérlegelés után igazat kell adnia a bizottságnak abban, hogy az olimpiai játékokat el kell halasztani. A Covid-19 járvány miatt egy júliusban megtartott olimpia valóban komoly veszélyt jelentene mind a sportolókra, mind a nézőkre.

2020 olimpia
Sports.inquirer.net

Shinzo Abe és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban továbbra sem ért egyet abban, pontosan mekkora halasztásra lenne szükség. A bizottság tervei közt egy teljes egy éves halasztás szerepel, ugyanis szerintük nem elég az, ha a játékok ideje alatt már nem tombol a járvány. A szervezőknek, a sportolóknak és a városnak is szüksége van egy rehabilitációs időszakra.

A miniszterelnök ezzel szemben csupán néhány hónapos csúsztatásban gondolkodik. Japán kormánya már most közel 30 millió dollárt költött az olimpiára; néhány hónapos csúsztatás is nehézségeket fog okozni a költségvetésben, egy teljes év komoly károkat okozna.

A résztvevő országok olimpiai bizottságai sem osztják Shinzo Abe álláspontját. A kanadai Olimpiai Bizottság elsőként bejelentette, ha a halasztás kisebb lesz egy évnél, egyetlen csapatot és sportolót sem küld az olimpiára. Számos más ország olimpiai bizottságai is csatlakoznak Kanadához.

2020 olimpia
Curiocity

Japán kormányának most mérlegelnie kell: Ha bele egyeznek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tervezetébe és elhalasztják egy évvel a 2020-as olimpiát, súlyos károkkal kell számolniuk a költségvetésben. Ha viszont átütik akaratukat és legfeljebb pár hónapos halasztással megpróbálják megrendezni, talán nem lesz olyan ország, aki hajlandó lenne részt venni a játékokon, így gyakorlatilag nem halasztás, hanem teljes törlés történne.

Shinzo Abe kijelentette: Nem fog olyan döntést hozni, amely azt eredményezi, hogy a résztvevő országok nem teljes létszámban képviselik magukat a tokioi olimpiai játékokon.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra