Megint szombatra esett a munkanap – Jó nekünk a munkanap áthelyezés?

Erről mondjuk el tudnék képzelni egy nemzeti konzultációt.

Annyi eszem még volt, hogy tegnap este kilőttem az ébresztőt, így aztán reggel, ha nem is madárcsicsergésre, de a szombathelyi belváros természetes zajaira ébredtem olyan fél nyolc tájékán.

És ezek a zajok valahová a hétköznap és a szombat közé esnek.

Mint ahogy az egész napom is ilyen hibrid lesz. Van, amit normál munkanapként végzek majd el, de közéjük keveredik jócskán a szombati rutinból is.

És ezzel így van talán mindenki.

Ahogy Magyarország kompországként vergődik Nyugat és Kelet között, úgy verődünk mi is ezeken az áthelyezett napokon.

Dolgozunk is meg, nem is, a gyerek megy iskolába vagy nem, tudunk hivatalos ügyet intézni vagy nem, a boltok vagy nyitva lesznek majd délután, vagy nem.

Ahogy éppen kijön a lépés.

Kétségkívül illik hozzánk ez a maszatolás, ez a kelet-európai jellegzetesség, hogy semmi sem az, aminek látszik, de nem változtatunk rajta, mert kiismerjük magunkat benne, egy kis haszon nekünk is csurran-cseppen belőle, ha más nem, akkor az, hogy egy munkaszüneti nap helyett másfelet zsákolunk be.

Ez is valami.

Nem mondom, hogy jelenleg ez az ország legnagyobb gondja, de engem speciel zavar ez a kutyulás.

Az áthelyezett munkanapokon csúcsokat dönget a hatékonyság
Sundaypost.com

Értem én, hogy jó ez a munkanap-áthelyezési mizéria jó a kormánynak, mert a gondoskodó, kisemberbarát képet erősíti, jó az idegenforgalomnak, mert meg lehet tölteni a wellness-szállodákat, és bizonyára mások is sokan örülnek egy három-négynapos miniszabadságnak.

Lehet, csak én rontom az ünnepet, amikor azt mondom, nekem az lenne a tiszta sor, ha egyetlen nap nem lenne áthelyezve, ha a május 1. keddre esik, akkor miért ne lehetnek dolgozni hétfőn egy napot, ha karácsony szerdára esik, akkor szerdára. Pont az adja az értékét.

Ha a kormány mindenáron rendes akar lenni, akkor nyilvánítsa már végre ünneppé december 24-et, és ennyi, a gazdaság bőven kompenzálná, ha megszüntetnénk az összevissza áthelyezéseket.

Aki hosszú hétvégét akar magának, az vegyen ki szabadságot, még mindig jobb, mind ezek a szombatra eső hétköznapok és a rettenetes hatékonyságú munka. Nem olyan bonyolult ez.

Alternatívának szóba jöhetne a brit megoldás is, amely szerint majdnem mindig hétfőre esnek bizonyos nemzeti ünnepek, ha meg hétvégére, akkor azt kitolják hétfőre. Így nemcsak a hosszú hétvégék vannak meg, hanem az is, hogy egy üzleti évben állandó mennyiségű munkanappal lehet számolni.

Vagy annyira belénk rögzültek a köztes megoldások és a kiszámíthatatlanság diszkrét bája, hogy nem szívesen adjuk fel?

Amúgy szép is az, amikor a karácsonyvárás leginkább a kicsinyes és profán munkanap-áthelyezésekről szól.

Erről mondjuk el tudnék képzelni egy nemzeti konzultációt.

Amíg az nincs, be kell érnünk ezzel a szerény szavazással.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény