Jön a négynapos munkahét?

Egyre többen mondják, hogyha minden péntek szabad lenne, annak nemcsak a munkavállalók örülnének, de a cégek is jól járnának.

Az idősebb korosztály még bizonyára jól emlékszik, mekkora szám volt annak idején (1981), amikor a Kádár-rezsim – afféle ajándékként – bejelentette az általános ötnapos munkahetet.

Azóta természetesnek vesszük, hogy így van, ráadásul időközben a munkanap-áthelyezésekkel a hosszú hétvégék is beépültek a rendszerbe, amelyek afféle miniszabadságként is működnek.

És ha minden igaz, most kopogtat a négynapos munkahetek ideje is.

A Business Insider üzleti szakportál tegnap közölte ezzel kapcsolatos írását , amely a háromnapos hétvége előnyeit járja körül.

Nyugat.hu

A szerző egyrészt az Oxfordi Egyetem tanulmányára hivatkozik, mely szerint a produktivitás és az emberek elégedettsége között szoros kapcsolat van, és mivel ez utóbbi jórészt a munka és a pihenés egyensúlyán alapul, célszerű a dolgozóknak időt hagyni, hogy azzal foglalkozzanak, amit szeretnek.

Ebből a szempontból ideális lenne a négynapos munkahét bevezetése – vonja le a következtetést a kutatás vezetője, azt hangsúlyozva, hogy a pénteken kiesett munkát kompenzálná, hogy a többi napokon az munkavállalók hatékonyabban dolgoznának.

Az idén Új-Zélandon már végeztek is egy ilyen kísérletet: 8 hétig a gyakorlatban tesztelték a négynapos munkahetet. Igaz, az eredmények vegyes képet mutatnak: a munkavállalók boldogok voltak ugyan a háromnapos hétvégékkel, javult a csapatmunka és a munkakedv is, ugyanakkor voltak, akiknek túlmunkát kellett végezniük, hogy tartani tudják a határidőket.

A négynapos munkahét lehetséges előnyeit – pontosabban a munka és a boldogság szoros kapcsolatát - támasztja alá a Warwick Egyetem 2015-ös tanulmánya. Ez azt találta, hogy a munka hatékonysága 10-12 százalékkal nőtt, miután az alkalmazottak csokoládét kaptak vagy vicces filmjeleneteket néztek munkaidőben.

A négynapos munkahét irányába mutat a gazdag országokban tapasztalható gyakorlat is. Svájcban például már teljesen természetes, hogy a munkavállalók egy része csak hat órában – azaz egy héten csak négy napon dolgozik - dolgozik, megelégedve a kevesebb fizetéssel is, mondván a szabadidő és a kellemes élet fontosabb számukra.

A háromnapos hétvége bevezetése egyelőre még csak a tervek és vágyak szintjén van, és több kísérlet és számítás kell ahhoz, hogy tisztábban látszanak annak előnyei és hátrányai. De ahogy a 20. században kiderült, hogy az ötnapos munkahét mindenkinek jó, úgy szép lassan beérhet a négynapos munkahét gyakorlata is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság