Júliusban már emelt nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok

Az átlagos nyugdíjösszeg hatezer forinttal emelkedik júliustól januárig visszamenően.

A júliusban esedékes, évközi nyugdíjemelés 2,5 millió embert érint, akik között most 184 milliárd forintot osztanak szét – közölte vasárnap Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Mivel az inflációra hivatkozva nyugdíjak összegét januárig visszamenően emelték meg 3,9 százalékkal, júliusban nem csak a megemelt havi ellátás érkezik meg a nyugdíjasokhoz, megkapják a január-júniusi, tehát 6 havi nyugdíjuk, illetve a 13. havi nyugdíjuk 3,9 százalékos különbözetét is. Akinek utalják, annak július 12-én kerül az összeg a bankszámlájára, aki postai úton kapja a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi a postás.

A nyugdíjak összegét idén januárban eredetileg 5 százalékkal emelték meg, ez azonban az infláció mértékétől elmaradt, Gulyás Gergely bejelentése szerint az újabb emeléssel ezt korrigálják. Az újabb emelés esetében ugyanakkor a számítás alapja nem a már 5 százalékkal megemelt összeg, amelyet január óta kaptak a nyugdíjasok, hanem az, amelyet előtte folyósítottak a számukra.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint az átlagos nyugdíjösszeget kapó idősek nagyjából 6 ezer forint emelésre számíthatnak, míg a magasabb nyugdíjban részesülők számára akár 11 ezer forint pluszt is jelenthet az emelés. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nagyjából 1 millió 165 ezer nyugdíjas az átlag alatti összeget kapja, ez azt jelenti, hogy az emelésben részesülők csaknem felének hatezer forintnál kevesebbnyi emelés jár.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek