Karácsony Gergely kezdeményezte a főpolgármester-választás megismétlését

Ugyanakkor Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt is a Kúriához fordult.
"Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem" - írta hétfő délután közzétett Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester.

Pénteken a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás után azt állapította meg Hivatalos: az NVB újraszámolása szerint is Karácsony győzött June 14. 16:04 , hogy mindössze 41 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást a jelenlegi főpolgármester. Karácsony azonban már korábban jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja Karácsony kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését June 13. 16:34 , hogy megismételjék a főpolgármester-választást.

A hvg.hu információja szerint eközben Vitézy Dávid is fellebbezést adott be, miután korábban az NVB-nél IV. és a VII. kerületekben a választás megismétlését indítványozta csalást gyanítva, amit elutasított a bizottság. Szerinte megtévesztő volt, hogy vékony vonallal húzták ki az ő javára visszalépett fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét. Vitézy most a Kúriához fordult az ügyben.

A lap megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, hogy ezt követően a Kúriának 8 napja van a benyújtott felülvizsgálati kérelemről dönteni, ami ellen 3 napon belül lehet alkotmányjogi panaszt benyújtani az Alkotmánybírósághoz.

Amennyiben erre sor kerülne, akkor az Alkotmánybíróságnak összesen 6 nap áll rendelkezésre a döntés meghozatalára: a testület a befogadásról az alkotmányjogi panasz beérkezéstől számított 3 napon belül dönt, a befogadott alkotmányjogi panasz érdemi elbírálására pedig további 3 nap áll rendelkezésre. Így tehát a jogerős döntés akár július 4-ig is várathat magára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet