Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miközben elmarad a Savaria karnevál, több mint húsz fesztivált rendeznek meg az országban augusztus második felében

Nem válaszolt Szombathelynek a Operarív Törzs, hogy megrendezhetik-e a Savaria Karnevált. Más eseményekrők viszont egyeztetett a kormány.

A múlt héten, június 12-én jelentette be Elmarad az idei Savaria Karnevál 2020. June 12. 11:06 a szombathelyi városvezetés, hogy elmarad az idei, eredetileg augusztus 27-30-ra tervezett Savaria karnevál. A döntést azzal indokolták, hogy egy ekkora rendezvényen - például a jelmezes karneváli felvonuláson - egyszerűen nem tarthatók be olyan biztonsági intézkedések, amelyeket a járvány elleni védekezés jelenleg megkövetelne.

A döntéssel egyébként olvasóink többsége is egyetértett, pár nappal korábban indítottunk szavazást Szavazzon! Legyen idén Savaria Karnevál vagy ne? 2020. June 09. 15:26 erről, és 45 százalék választotta azt, hogy ne legyen, mert tart mg a járvány.

A döntést hosszú tanakodás előzte meg, március végén Nemény András polgármester kijelentette Még kétesélyes az idei Savaria Karnevál sorsa 2020. March 30. 19:09 , ha május végén azt mondja a kormány, hogy augusztus végén veszély nélkül meg lehet rendezni egy ilyen kaliberű rendezvényt, akkor megrendezik. Ehhez képest a városvezetés várt még közel két hetet.

Azt is megtudtuk, hogy

a városvezetés már korábban levelet írt az Operatív Törzsnek, és állásfoglalásukat kérte az augusztus végi karneválról. Az Operatív Törzs azonban nem válaszolt.

A döntés óta aztán történt egy és más, miután a kormány június 18-ával megszüntette a veszélyhelyzetet Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény 2020. June 18. 06:47 , engedélyezték Végre itt van: Újra lehet 500 fősnél kisebb koncerteket, bulikat tartani 2020. June 18. 10:41 az 500 főnél kisebb létszámú koncerteket, bulikat. A karnevál tervezett időpontjáig még bő két hónap van, addig még sok minden történhet.

A törvény eredetileg az összes zenés, táncos rendezvényt megtiltotta augusztus 15-ig, a tilalom már csak az 500 főnél nagyobb rendezvényekre vonatkozik.

Utánanéztünk, hogy augusztus 15. után milyen nagyobb rendezvényeket tartanak meg, és meglepő adatot találtunk.

Augusztus 16. és augusztus 31. között több mint húsz nagyobb fesztivált, karnevált, koncertet rendeznek meg Magyarországon.

A veszprémi Rosé, Rizling, Jazz Fesztivál 2019-ben
Forrás: veszpremfest.hu
 • Ha csak a közeli városokat nézzük, Veszprémben augusztus 16-án kezdődik és egy hétig tart a Rozé, Rizling, Jazz Fesztivál. Az Óváros téren egy hétig lesz napi több koncert, árusokkal, vendéglátósátrakkal, ahogyan azt kell. Noha ez kisebb, mint a Savaria Karnevál, azért átlépi az 500 fős határt.
 • Augusztus 19-től 22-ig lesz a Strand Fesztivál, Zamárdiban, ez egy tipikus tömegrendezvény.
 • Pillanatkép a tavalyi Strand Fesztiválról
  Forrás: somogyivar.hu
 • Szintén augusztus 19-én kezdődik és négy napig tart Balatonbogláron a Boglári Szüreti Fesztivál. A neve kicsit csalóka, ha a fellépőket nézzük, ez is főleg a koncertekről szól. Többek között fellépnek: Intim Torna Illegál, Ocho Macho, Hooligans, ByeAlex és a Slepp, Kozmix, P. Mobil, Lord, Anna & The Barbies, Rómeó Vérzik.
 • A Savaria Karnevál tervezett időpontjában lesz az EFOTT Velencén, a főiskolások és egyetemisták országos találkozója is az önfeledt fesztiválozásról szól.
 • Ugyanekkor lesz a Fishing on Orfű, a fősodorban lévő zenekarokkal, együttesekkel.
 • A sort lehetne folytatni, de a lényeg, hogy nagyon sok, nagyobb tömegeket megmozgató esemény lesz közvetlenül a nagyobb rendezvényekre vonatkozó tilalom augusztus 15-i feloldása után.

  Annak is utánanéztünk, hogy milyen megfontolásból döntöttek így, és kivel egyeztettek a döntés előtt. Információink szerint több helyen is

  a helyi önkormányzattal és a kormányzattal is egyeztetve hozták meg a szervezők a a koncert, fesztivál megtartásáról.

  A szervezők jó része tehát kikérte a kormányzat állásfoglalását is. Ahogyan a szombathelyi városvezetés is.

  A különbség az, hogy sokaknak válaszolt a kormányzat, Szombathelynek nem.

  Ami valószínűleg annak "köszönhető" , hogy Szombathelyen ellenzéki városvezetés van.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra