Szigorú portrékkal győzött a karnevál legjobb fotósa

Nemrég kezdtük és máris eltelt tizenöt év, ismét Nyugat.hu karneváli fotópályázat és díjátadó.

Minden évben meghirdetjük karneváli fotópályázatunkat, amelyre idén is sokan neveztek. Többkörös válogatók után született meg az eredmény a már tizenötödik fotópályázaton, természetesen most is külön kategóriában szavazott a közönség és szakmai zsűri. A nyertes és még több kiválasztott képből csütörtökön délután nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében, díjkiosztóval egybekötve.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetés
Garai Antal Atom

Először Nagy Éva könyvtárigazgató köszöntötte a nevezőket és a kiállításlátogatókat, majd Roznár Gyöngyi, lapunk főszerkesztője büszkélkedett fotópályázatunk történetével. Már 15 éve rendezzük meg és várjuk a karnevál fotóit. Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője is örül annak, hogy pályázatunknak köszönhetően évről-évre a téli hangulatba is visszacsempésszük ilyen módon kicsit a karneváli hangulatot.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetés
Nagy Éva könyvtárigazgató és főszerkesztőnk, Roznár Gyöngyi. 10, meg még 5, vagyis 15 éves a Nyugat karneváli pályázata.
Garai Antal Atom

A díjazottak

A zsűri értékelése alapján:
1. Sermesic Zoltán kollekciójáért, elsősorban "Szúrós tekintet" c. képéért
2. Szakonyi Eszter, A láng című képéért
3. Kovács Éva, három képből álló kollekciójáért

Dallos László fotóművész beszédét (és egyben indoklását) cikkünk végén olvashatják.

Karneváli fotópályázat 2016 - Varga András
Varga András

A közönségszavazás helyezettjei:
1. Varga András
2. Bíró Helga: Támadás
3. Mihácsi Veronika: Merengés című munkája

A közönségszavazás eredményeit itt ismertettük Itt a vége, most megnézheti karneváli fotópályázatunk nyerteseit! 2016. November 23. 12:09 .

Karneváli fotópályázat eredményhirdetés
Díjkiosztó
Garai Antal Atom

Szúrós tekintet

Fotópályázatunkon a zsűri értékelése alapján első helyezést ért el Sermesic Zoltán, Szúrós tekintet című képével. Zoltán magát amatőr fotósnak vallja, mi azért hozzá tesszük, hogy kategóriájában nem számít kezdőnek. A 46 éves banai gépészmérnök sokat fotózik szabadidejében és ez látszik is képein, meglátásán.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetés
Garai Antal Atom

Nem minden évben, de gyakran eljön Szombathelyre a Savaria Karneválra. Vélhetően jövőre is itt lesz, ugyanis a nyereményekkel többek közt egy fotós belépő is jár, amivel a karneválon sok-sok helyre bejuthat majd. Természetesen nagyon meglepte a végeredmény, nem számított az első helyre.

Dallos László beszéde

Már-már sztereotípiává válik megnyitóinkon, hogy a két szélsőséges évszak adta párhuzamot ráhúzzuk a Nyugat.hu karneváli fotópályázatára. Úgy szoktuk emlegetni, hogy ha rekkenő, meleg nyár, akkor Karnevál, ha pedig morc, hideg tél, akkor a kiállítás. Mintegy nosztalgiának, vigasznak. Én most enyhe erőszakkal közéjük szuszakolok még egy évszakot, az őszt: a beérés, a betakarítás idejét. Bizonyára nem is a véletlen műve lehet, hogy ekkorra írják ki a pályázatot. Innentől indul egy új fejezet, eldől, mi kerül ki a szerzőktől, mi kerül a közönség elé, és végül a falakra vagy a díjazott munkák közé.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetés
Garai Antal Atom

Ha a tudatosságot az alkotás, az alkotó munka meghatározó részének tekintjük, - miért is ne tekintenénk annak? - akkor ez az a folyamat, amelyik esetünkben épp egybeesik a beéréssel, az ősszel, a pályázattal. Ilyenkor kell elővenni a nyári képeket - jó esetben több száz is készült a Karneválon és átválogatni őket, megkeresni a legizgalmasabbakat. A leülepedett élményektől elidegeníteni egy kicsit, "kívülről” megszemlélni, melyek azok, amelyek maradandónak tűnnek, és alkalmasnak arra, hogy ugyanazokat vagy a hasonló érzéseket, gondolatokat másokban is elindítsák.

Amit a nyári kavalkádban, a felfokozott vizuális élmény-tobzódásban átéltünk, az mostanra érett meg arra, hogy lehiggadva, tudatosan átgondoljuk, melyek azok a képeink, amelyek kiállták ennek a pár eltelt hónapnak a próbáját.

Ez az idő elég lehet a "barátkozásra", önkifejezésünkre, választásunk bátorságára, az önkritikánkra. Ugyanolyan felelősségetek van, mint a zsűriknek, a közönség-szavazatoknak. De a legilletékesebbek ti magatok, a szerzők vagytok! Ti vagytok az első és legfontosabb zsűri! Itt kezdődik és zárul be a kör. Mert az ösztönösség és a tudatosság egyaránt ugyanannak az alkotó folyamatnak az elválaszthatatlan része. Az hiszem ilyen egyszerű a recept! Ha úgy tetszik, - mondom szerénytelenül - ez volt az ezévi lecke!

Szúrós tekintet
Az első helyezett fotója
Sermesic Zoltan

Lassan hozzászokunk már ehhez a teremhez is, otthon érezzük magunkat benne, jó látni a képeket, mert van hozzájuk fény, szép, egyenletes felület és lehetőség a nagy méretre. Valamitől minden megnemesedik. És jó látni az ismerős, megszokott arcokat is! Itt az ideje, hogy még nagyobbat lélegezzünk! De, ha kérhetném, ne maradjanak el - számomra érthetetlen módon - korábbi pályázóink és főleg nyerteseink, helyezettjeink! Kedvem lenne szólítani őket, ha tehetném, még számon is kérném rajtuk a távolmaradást. Azt gondolnám, hogy aki egyszer már belekóstolt ebbe a lehetőségbe, az már sem a forgatagtól, sem az aktív részvételtől nem tud szabadulni. Mert a karnevál szem- és reflexpróbának is kiváló!

Karneváli fotópályázat 2016 - Szakonyi Eszter
A második helyezett fotója
Szakonyi Eszter

A felvonulókból is hiányoztak ismerős és visszatérő arcok, vagy csak nem figyeltek fel rájuk az "ideiglenesen kiküldött tudósítóink". Hiányzik az a kisfiú is, aki talán még ma is a karnevál legfiatalabb résztvevője lehet. Pár éve még az apukája ölében, de tavaly már önállóan, magabiztosan ülte meg a lovát. Akiket viszont szívesen láttunk, azok ebben az évben is hoztak valami újat, érdekeset, figyelemre méltót. Ezt bizonyítja, hogy megtöltötték a falakat, hogy lesznek érdeklődők, hogy sokan jelölték őket már a közönségszavazáson is. Volt aki portréiért, zsánerképeiért kapott díjat, volt, aki jellegzetes pillanatfotóiért, volt aki egyetlen képben hozta el a karnevál látványvilágától "legtávolabbról”, annak mégis a meghatározó szimbólumát. Ez az a kép, amelyik akár tudatosan, akár véletlenül, de szemtelenül kilóg a sorból, a karnevál képi világából. Viszont a mi várakozásunkból nem.

Savaria Karnevál fotópályázat 2016 - Kovács Éva
A harmadik helyezett egyik fotója
Kovács Éva

Ennél nagyobb megjelenést, nyilvánosságot már csak akkor kaphatnának, ha elővehetnénk azt a két évvel ezelőtt felvetett elképzelést, hogy a pályázatok anyagából egy komoly, igényes album jelenhessen meg. Valami nevezetes alkalomra vártunk, valami aktualitásra talán? Mintha kissé megkésve ócsudnánk! Jelentem, ez a kiállítás épp a tizenötödik a sorban!
Őszintén és jóleső érzéssel gratulálunk a díjazottaknak, kívánunk további sikereket, sok örömet a fotózásban, És ugyanezt kívánjuk mindnyájatoknak! Jövőre veletek ugyanitt!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Itt a vége, most megnézheti karneváli fotópályázatunk nyerteseit!

Csak a közönségszavazatok eredményét mutatjuk meg, de a januári kiállítás most sem marad el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2016