„Ha Amy nem lett volna olyan kemény, Weöres Sándor az árokparton halt volna meg harminc éves korában”

93 évesen, 2003. május 29-én hunyt el Károlyi Amy.

Károlyi Amy (Mária) költő, műfordító és Weöres Sándor kapcsolatáról legendák keringenek amely szerint „Amy szelíd volt, miközben úgy bánt Weöres Sándorral, mint egy szigorú tanítónő. Ez nagy szerencse volt.

Írják az irodalom történések, mert „ha Amy nem lett volna olyan kemény, Weöres Sándor az árokparton halt volna meg harminc éves korában. Amy 1947-ben lett a felesége és nem engedte elzülleni”.

„Nehéz elválasztani ezt a két embert egymástól, mert életükben, sőt költői sorsukban is minden ellentét és drámai feszültség ellenére összetartoztak, és miközben Amy láthatatlanul vívta a maga költői szabadságharcát, mindenestül vállalta Weöres Sándort. Bizonysága ennek a vállalásnak, hogy amíg Sándor élt, addig ő Károlyi Amy volt, de a halála után már mindig azt mondta, hogy Weöres Sándorné”.

Károlyi Amy és Weöres Sándor
Fortepan

Károlyi Amy Budapesten és Bécsben tanult. A „Nyugat” harmadik nemzedékének tagjaként, művészi indulását Móricz Zsigmond és Babits Mihály segítette. Első verse 1939-ben jelent meg a „Magyar Csillag”-ban. A „Nyugat”-ban 1940-től publikált. Önálló verseskötete „Szegezzetek a földhöz, csillagok” címmel azonban csak 1947-ben jelenhetett meg, lírája az 1965-ös „A harmadik házban” című kötetében mutatta meg igazi arculatát.

Látszólag eszköztelen verseiben a mindennapi élet történéseit, apró rezdüléseit helyezte kozmikus, mitologikus távlatokba. Az 1977-ben megjelent „Kulcslyuk-líra” című kötete a költészetet egyfajta világ magyarázatként, létértelmezésként mutatta fel.

Műfordítóként is jelentőset alkotott, angol, német, francia lírát fordított, „Vonzások és viszonzások” címmel kötete is megjelent válogatott műfordításaiból.

Fortepan

93 évesen, 2003. május 29-én hunyt el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra