Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Karácsony Gergely: a szombathelyi városvezetés büszke lehet az elvégzett munkára

Budapest főpolgármestere a városháza előtt tartott közös sajtótájékoztatót Nemény Andrással.

Nemény András polgármester meghívására érkezett kedden Szombathelyre Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – ez volt az első, amit megtudtunk a városháza előtt, komoly sajtóérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatón.

Nemény korábban többször hangoztatta, hogy jó a kapcsolata Karácsonnyal, és hogy együtt próbálnak meg közvetlen uniós forrásokhoz jutni; ez itt is szóba került később.

Karácsony Gergely Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Szombathely polgármestere elmondta, hosszabb megbeszélésen vannak túl, az eddigi városvezetői tevékenységüket nézték át. Mindketten nehéz éven vannak túl, de sikerült megoldani a felmerült problémákat – hangzott el.

A választásokkor azt ígérték, hogy egy csapatban, az egész város érdekében fognak dolgozni, zöld, fenntartható várost akartak kialakítani. Ez a munka el is kezdődött, de aztán tavaly tavasszal jött a krízishelyzet, először a járvány, Szombathelyen volt egy komoly tűzeset, Tűz ütött ki a szombathelyi Körmendi úti szeméttelepen 2020. April 15. 20:15 majd Horvátországban egy fölrengés, Erős földrengés volt Horvátországban, Szombathelyen is érezték 2020. December 28. 08:51 utóbbi annyiban érintette Szombathelyt, hogy itt is gyűjtöttek adományokat Szombathely is gyűjt földrengés sújtotta horvát testvérvárosának January 07. 08:48 a nehéz helyzetbe jutottaknak.

Karácsony Gergely Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Nemény kijelentette, arra viszont nem gondoltak, hogy újabb nehézségek elé kell nézniük, és december 24. reggelére a felére csökkentik a kis- és középvállalkozások által fizetendő iparűzési adót, miközben már korábban is több elvonásról döntött a kormány.

A polgármester szerint így tényleg nehéz helyzetben van az önkormányzat. Persze folytatják a fejlesztéseket, ilyen az új Schaeffler-gyár, Aláírták a Schaeffler-csoport új szombathelyi gyárának beruházási szerződését 2019. November 29. 16:26 vagy az EU-támogatásból megvalósuló beruházások, közben pedig elkészült a város tíz évre szóló gazdaságfejlesztési programja is. Nemény ugyanakkor kijelentette,

nem biztos, hogy kormányzati kompenzáció nélkül Szombathely végig tudja vinni ezt az évet.

Mint mondta, levélben fordult Szita Károlyhoz, a Megyejogú Városok Szövetségének elnökéhez, ebben tételesen felsorolva, beárazva, miért kéri, hogy segítsen abban, hogy Szombathely is kapjon állami kompenzációt az adóbevétel-kiesés miatt. A pénzügyminiszternek is küldött levelet, válasz nem érkezett.

Elképesztőnek nevezte, hogy minden Fidesz-vezette nagyváros kapott 1,34 milliárd forint Milliárdokkal támogat fideszes városokat a kormány az elvonás után 2020. December 24. 13:33 szabadon felhasználható támogatást, ellenzéki város viszont egy sem. A szombathelyi állampolgárok miért érnek kevesebbet, mint azok, akik fideszes városban élnek? – hangzott el a kérdés.

Karácsony Gergely Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Karácsony Gergely azzal kezdte, a megbeszélésen a problémákat és a célokat nézték át. Cél, hogy összetartó közösség jöjjön létre a városok között, közös programjuk legyen a közvetlen európai uniós források elérésére.

A főpolgármester kijelentette, a kormány egyetlen lehetősége, hogy az önkormányzatokat kompenzálják a kieső bevételek miatt, mégpedig pártpolitikától függetlenül. Szerinte érthetetlen, hogy amikor a 25 ezernél kisebb települések automatikusan megkapják a kompenzációt, a nagyobb városok nem. A kormánynak egyéni alkuk nélkül kell támogatnia az önkormányzatokat – mondta.

Karácsony Gergely Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Karácsony hozzátette, a szombathelyi városvezetés büszke lehet az elvégzett munkára. És, hogy az állampolgároknak, politikai szimpátiától függetlenül, az az érdekük, hogy a megválasztott polgármesterek folytatni tudják munkájukat.

Mivel Karácsony Gergely egyéni alkukat említett a kompenzációban, megkérdeztük, van-e tudomása arról, hogy egyénileg akar megegyezni valamelyik várossal a kormány. Azt mondta, a fideszes városoknak adott „ajándékcsomagokra” gondolt, a kormány a demokratikus együttélés alapvető feltételeit sérti meg azzal, hogy megkülönböztet kormánypárti és ellenzéki városokban élő állampolgárokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra