Katasztrófaturizmus – Így néz most ki az egykor nyüzsgő Pécsi Vidámpark

Az idő, a természet és a vandálok megtették a magukét.

Olvasóink között is biztos sokan vannak olyanok, akik emlékeznek a Pécsi Vidámpark fénykorára. A Mecsek oldalán megbúvó létesítményt helyi lakosok építették társadalmi munkában, hogy 1961-től kezdve fél évszázadon keresztül megannyi emlékezetes pillanat forrása legyen a városlakók és az idelátogató turisták számára.

Soha nem volt egy Disneyland, sőt még egy budapesti vidámpark sem, afféle emberközeli hely volt, ahol a nagy fák alatt el lehetett tölteni néhány kellemes órát családi vagy baráti társaságban, nem is beszélve a randevúkról, amelyhez kiváló körítést adtak a céllövöldék vagy a – nem túl magastermetű – óriáskerék.

A legismertebb és legnépszerűbb elem egy Li-2-es repülőgép volt, amely a MALÉV-től érkezett a parkba. Akkoriban a repülés nagyon kevesek kívánsága volt, és egy – akár álló – repülőbe való betekintés hatalmas élményszámba ment.

De sokan dodzsemeztek is, és az elvarázsolt kastély a maga házi gányolású egyszerűségében valóban félelmetes tudott lenni, ha valaki mondjuk egyedül bóklászott benne.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
A bejárat még viszonylag épen megmaradt.
Józing Antal

Az egykori vidámpark ma igencsak szomorú képet mutat, de akár élményparkként is működik, ha valakihez közel áll a katasztrófaturizmus.

Kétségkívül gondolatébresztő egy mai séta az amúgy szabadon látogatható területen.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
Itt voltak az attrakciók – Ma már csak a katasztrófaturisták járnak errefelé.
Józing Antal

A bejáratnál még nem is sejtjük, hogy ezek a romok az egykori Pécsi Vidámpark leginkább megmaradt építményei.

A 2011-ben bezárt létesítmény hihetetlenül gyorsan az enyészeté lett.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Először a vandálok, fosztogatók, hajléktalanok és színesfém-tolvajok találták meg az őrzés nélkül magára maradt helyszínt.

Néhány év múlva elbontották a még megmaradt, de balesetveszélyes épületek falait, hogy aztán a természet tegye a dolgát.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az egykori vidámpark ma már gyakorlatilag csak néhány sétaút, és az utak melletti alapok, kövek és falmaradványok csak azoknak jelentenek valamit, akik emlékeznek az egykori boldogabb időkre.

A park történetével foglalkozó írások szerint a látogatottság a kétezres évekre csökkent le radikálisan, de a valóság az, legalábbis emlékeim szerint, hogy már a nyolcvanas években is igencsak megcsappant a népszerűsége, a kilencvenes években pedig már afféle időutazás volt a park látogatása.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Más városok példája is azt mutatja, hogy egyszerűen lejárt a klasszikus vidámparkok ideje, de megfelelő elszántsággal és kreativitással bizonyára lehetett volna kezdeni valamit a területtel és még a fák között meglapuló szellemiséggel.

A Flóra-pihenő

Ha már valaki eljött ide, és látni szeretne valamit a bokrok között meglapuló betontörmelékeken kívül, ajánlani tudom például a szomszédban található Flóra-pihenőt.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
A Flóra-kilátó.
Józing Antal

Néhány perces séta után elérjük retrokilátót, ahonnan kiváló rálátásunk van a Pécstől keletre elnyúló tájra, beleértve egy igazi, még aktív külfejtést is, annak sürgő-forgó gépeivel.

Pécsi vidámpark, Flóra pihenő
A látvány nagyon más, mint a szomszédos vidámparké – Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A 400 méteres magasságban lévő pihenőhöz egy ikonikus hinta, padok, nyársalóhelyek és kellemes sétányok tartoznak, amelyek szöges ellentétben állnak a szomszédos egykori vidámpark kissé nyomasztó helyszínével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek