Már több tucat kenyai vendégmunkás is dolgozik Szombathelyen

Az egyik multinacionális cég foglalkoztatja őket.

Egy évvel ezelőtt nagy hír volt Szombathelyen, hogy a város több üzemébe is Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeztek. Azóta a Fülöp-szigetekiek egyre inkább részévé váltak Szombathelynek, jelenlétüket megszokták az itt lakók. Talán nem túlzás azt állítani, hogy gond nélkül beilleszkedtek a város és az itteni üzemek mindennapi életébe. A közelmúltban néhányukkal interjút is készítettünk. Fülöp-szigeteki vendégmunkások Szombathelyen: „Ez a két év magyarországi munka a jövőért hozott áldozat” 2023. October 27. 06:58

Legutóbb viszont azt jelezték lapunknak olvasóink, hogy kenyai vendégmunkások is érkezhettek Szombathelyre. Többen találkoztak a városban velük, de arról ellentmondásos információk keringenek, hogy mely cég – vagy cégek – foglalkoztatják őket.

Mivel a Fülöp-szigeteki munkavállalók érkezését is nagy érdeklődés övezte annak idején, úgy döntöttünk, utánajárunk az ügynek.

A TDK Hungarytől azt a választ kaptuk, hogy a szombathelyi vállalat nem foglalkoztat kenyai vendégmunkásokat, és a jövőben sem tervezi ezt.

Az ISI Automotive Hungary Kft. egyelőre nem reagált lapunk megkeresésére.

Egy hosszabb válasz érkezett viszont az Ivy Technologytól, amelynek lényege, hogy

szombathelyi telephelyén dolgoznak kenyai állampolgárságú munkavállalók, jelenleg harmincöten vannak, és betanított munkát végeznek.

Az Ivy Technology szombathelyi telephelye.
Mészáros D. Zsolt

Az első kenyai csoport 2023 év elején érkezett Magyarországra, a második csoport pedig október végén. (Valószínűleg a második csoport keltette fel olvasóink érdeklődését.)

Az is kiderült, hogy a 35 kenyai közül mindössze kettő nő.

„A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre” - közölte érdeklődésünkre az Ivy Technology, hozzátéve, hogy

Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen. Ennek a filozófiának köszönhetően viszont több magyar munkavállaló is dolgozik az Ivy Technology külföldi telephelyein.

A külföldi munkavállalók a hatályos jogszabályok értelmében két évre kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt. A cég bérel nekik lakóingatlanokat, melyek között vannak önálló házak és társasházi lakások is.

Pákozdi Gábor, HR igazgató lapunknak azt írta, remélik, hogy többen megtalálják a számításukat Magyarországon, megszeretik a magyar kultúrát és ennek megfelelően integrálódnak a magyar társadalomba, hosszabb távon gyökeret eresztenek. Más országból származó munkavállalóik esetében már több pozitív példával is találkoztak: ők megszerették Magyarországot és tartósan el tudják itt képzelni az életüket.

Arra a kérdésünkre, hogy miért van szükség az újabb külföldi munkavállalókra, úgy válaszolt: hisznek abban, hogy a sokféleség és a kulturális nyitottság az egyedüli út a modern nemzetközi vállalatok számára ahhoz, hogy folyamatosan megújulhassanak és kreatívak maradjanak. Arra számítanak, hogy “a külföldi munkavállalók kiegyensúlyozhatják a magyar munkaerőpiacon tapasztalható kihívásokat”.

Az Ivy Technology 100%-ban külföldi tulajdonú vállalat, a jelenleg hatályos magyar jogszabályok értelmében a magyarországi munkavállalói létszámának húsz százalékáig - a magyar munkajogi szabályok betartása mellett - szabadon foglalkoztathat külföldi munkavállalókat.

Nyugat-Magyarország évek óta küzd nagyon súlyos munkaerőhiánnyal, többek között Ausztria elszívó hatása miatt. Erről lapunk korábban részletes írást közölt. Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni 2022. October 19. 07:10

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság