Két év kihagyás után több mint 400 fiatal perdült táncra a szombathelyi Fő téren

Pénteken délben sípszóra indult a napóleoni időben élt arisztokrácia divatos tánca.

2005 óta rendezik meg az Európai Quadrille Táncfesztivált, melynek ötlete még a maribori székhelyű Szlovéniai Táncegyesülettől származik. Lényege, hogy nemzetközi szinten minél több csoport táncolja egyszerre a közös koreográfiát. A fesztiválban pedig Szombathely is részt vesz, egyedüli magyar városként.

Quadrille 2022
Mészáros D. Zsolt

A koronavírus-járvány miatt azonban 2019-ben volt utoljára Quadrille, Így táncoltak az idén a Fő téren a szombathelyi középiskolások 2019. May 17. 16:17 akkor 300 diák ropta a francia négyest Szombathely Fő terén. Most, két év kihagyás után viszont több mint 400 fiatallal tért vissza a fesztivál.

A tánc az idén érettségizőknek is szól. Május 20-án pénteken kortársaik, iskolatársaik adták elő a közismert négy tételes francia négyest Johann Strauss Denevér című zenéjére.

Quadrille 2022
Mészáros D. Zsolt

Ahogy az lenni szokott, a napóleoni időben élt arisztokrácia divatos tánca pontosan 12 órakor indult, sípszóra, Rimányi Judit táncpedagógus irányításával.

Quadrille 2022
Mészáros D. Zsolt

Évről-évre szinte valamennyi helyi középiskola képviselteti magát a Quadrille-on. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola; a Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum; az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium; a Vas Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium; a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium; a Vas Megyei Szakképzési Centrum Savaria Technikum és Kollégium; a Vas Megyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium; a Szombathelyi Paragvári Általános Iskola és a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Technikum tanulói perdültek táncra.

Quadrille 2022
Mészáros D. Zsolt

A Quadrille egyébként a fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére épít és a Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában.

Quadrille 2022
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen és Mariboron kívül pedig részt vesz benne Ljubljana, Novo mesto, Murska Sobota, Nova Gorica, Velenje, Ajdovščina, Sežana, Postojna, Tolmin, Lendava, Ljutomer, Sl. Konjice, Črnomelj in Litija (Szlovénia); Niš, Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin, Kraljevo, Jagodina, Zaječar, Paracin, Bajina Bašta, Negotin, Vrnjačka Banja, Brus in Ćuprija (Szerbia); Zvolen (Szlovákia); Budva, Tivat (Montenegró) és Skopje (Észak-Macedónia).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra