Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két fiatal Vas megyei sportoló is óriási segítséget kapott pályafutásához

Közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Vas megyéből Doma Benedek és Molnár Liza Anna nyerte el a támogatást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez. A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma – kezdték a közleményt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában pedig kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak.

A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki, a támogatást pedig előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják fel.

A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók. A Sport 2020 nyertesei között találjuk többek között az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívót Rabb Krisztiánt és a triatlinosta reménységet Kropkó Mártát, valamint két ifjú Vas megyei tehetség is.

Az egyikük a 19 éves Doma Benedek, aki diszkosz- és kalapácsvetésben, illetve súlylökésben remekel. A Szombathelyi Dobó SE-nél sportol, többszörös országos bajnok, valamint 2018-ban az U18-as Európa-bajnokságon és az ifjúsági olimpián is 4. helyen végzett. Jelenleg a junior világranglista 7. helyén áll. Felszerelés vásárlásához kap támogatást.

A most 12 éves Molnár Liza Anna öt éves kora óta asztaliteniszezik és jelenleg a Szombathelyi Asztalintenisz Kör tagja. A lányok mezőnyében kitűnik egyedi stílusával, agresszív támadó játékával, ezáltal a 3-4 évvel idősebbekkel is felveszi a versenyt. 2019-ben ő vezette az U11-es ranglistát, meghívást kapott a serdülő TOP 24-es Bajnokságra, az újonc utánpótlás válogatott tagja lett. A támogatásból sportfelszereléseket vásárol.

MOL Alapítvány

„Ahogy az elmúlt években, idén is kihívás volt értékelni a pályázatokat, hiszen számtalan tehetséges, nagy lehetőségek előtt álló és már most is eredményes sportoló versengett a támogatásért. Nagy öröm számomra, hogy seregnyi sportágban rejlenek Magyarország aranytartalékai. A hagyományosan eredményes olimpiai sportágak mellett nyertes pályázatok születtek thai-bokszban, jiu-jitsuban és falmászásban is. Vannak olyan sportolók, akiknek évek óta követem a fejlődését, közéjük tartozik Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai aranyérmes kardozó, és vannak olyanok, akiknek ezután fogom fokozott figyelemmel követni a pályafutását. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk hallani a jövőben a MOL Alapítvány által támogatott fiatal sportolókról” – mondta Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardozó, a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, a MOL Tehetségtámogató Program zsűritagja.

A 2020-as támogatottak teljes listája ITT érhető el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sport

Hirdetés